Verkeersexamen oefenen met je kind

Verkeersexamen oefenen met je kind

De meeste kinderen doen in groep 7 of 8 verkeersexamen. Lees hier hoe je je kind kunt helpen zich voor te bereiden.

In Nederland rijden 8 miljoen auto’s rond. Het is dus heel nuttig dat je kind op school verkeerslessen krijgt. Of hij in groep 7 of 8 alle verkeersregels onder de knie heeft, wordt getest met het verkeersexamen. Jij kunt hem daarbij helpen.

Verkeerslessen

Omdat kinderen steeds minder vaak actief aan het verkeer deelnemen, geven de meeste scholen verkeerslessen. Zo leren ook kinderen die veel met de auto worden vervoerd zich veilig gedragen in het verkeer. Als kleuter leert je kind bijvoorbeeld hoe hij het best kan oversteken, en naarmate hij ouder wordt komen ook de ingewikkelde verkeersregels aan bod.

Theoretisch verkeersexamen 

In groep 7 of 8 doet je kind mee aan het verkeersexamen. Dit bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Bij het theoretisch verkeersexamen krijgt je kind allerlei vragen over de verkeersregels en over hoe hij met veelvoorkomende situaties moet omgaan. Van tevoren kan je kind de examens van eerdere jaren maken om te oefenen.

Praktisch verkeersexamen oefenen met je kind

Het praktisch verkeersexamen bestaat uit het fietsen van een route door de omgeving van de school. Ruim voordat je kind het praktijkexamen doet, krijg je van school waarschijnlijk alvast de route. Als dat niet zo is, kun je er zelf om vragen. Fiets de route een paar keer samen. Laat je kind voorop fietsen, zodat je kunt zien wat wel en niet goed gaat en bespreek/oefen de lastige punten met hem. Tijdens het examen wordt er o.a. op de volgende zaken gelet:

Veilige fiets

Om deel te mogen nemen aan het praktisch verkeersexamen moet de fiets van je kind veilig zijn. Een veilige fiets is er een die aan de volgende wettelijke eisen voldoet:

  • Het stuur: moet op de goede hoogte staan en de handvaten moeten goed vastzitten
  • Het zadel mag niet te hoog of te laag staan, je kind moet in elk geval met 1 voet bij de grond kunnen
  • Een werkende bel
  • Witte voorlamp
  • Rood achterlicht
  • Rode achterreflector
  • Witte reflectie in zijkanten van wielen
  • Gele reflectie in trappers (trappers moeten ook goed stroef zijn)

Bron: veiligverkeernederland.nl