Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

9x de meest gestelde vragen van ouders over heropening scholen en opvang

Na weken thuis zitten met de kinderen, gaan de meeste scholen, kinderopvang en bso weer open per 11 mei. Dit roept bij ouders veel vragen op. Hoe gaat dat met halen en brengen? Wat als er leerachterstand is? Het Nederlands Jeugdinstituut, een non-profit kennisinstituut, beantwoordt namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de meest gestelde vragen van ouders rondom de heropening van scholen en opvang.

Advertentie

Note: De ontwikkelingen gaan snel en richtlijnen worden voortdurend aangepast. Als er informatie in dit artikel staat wat inmiddels achterhaald is, onze welgemeende excuses. Wij proberen onderstaande informatie zo up-to-date mogelijk te houden. 

1. Is alles op school nu weer normaal?

Ja en nee. Kinderen gaan weer naar school, maar wel met de nodige aanpassingen. Basisscholen halveren bijvoorbeeld de groepsgrootte in de klas. Kinderen gaan de helft van de tijd naar school, de andere helft van de tijd volgen ze thuisonderwijs. De scholen zijn nu aan het puzzelen hoe zij dit zo goed mogelijk organiseren. De scholen informeren zelf de ouders hierover.

2. Hoe moet dat met halen en brengen naar school of kinderopvang?

Ouders worden opgeroepen om hun kinderen zoveel mogelijk alleen en lopend of op de fiets naar de school of opvang te brengen. Het is een goed idee om achter elkaar te fietsen. Blijf ook achter elkaar staan bij het stoplicht. Eén fietslengte is namelijk precies 1,5 meter. Waar ouders wel of niet mogen komen, verschilt per school of opvang. Je wordt geïnformeerd over de regels waar je jouw kind afzet en weer ophaalt. Belangrijk is om altijd 1,5 meter afstand te bewaren tussen jou, de andere kinderen, ouders en leraren of leidsters.

3. Kan mijn kind gewoon met de taxi naar het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd?

Het leerlingenvervoer gaat vanaf 11 mei op de normale manier van start. Leerlingen onderling en leerlingen en de chauffeur hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren. De chauffeur kan dus helpen bij het in- en uitstappen van de leerlingen. Ook zijn er geen extra maatregelen nodig om contact tussen de chauffeur en de leerlingen te voorkomen.

Advertentie

4. Moet mijn kind leerachterstanden inhalen?

Dat verschilt per kind. Het is te verwachten dat kinderen minder schoolwerk hebben gedaan dan normaal. Daarom gaat het Nederlands Jeugdinstituut niet uit van een leerachterstand. Alle kinderen hebben met dezelfde situatie te maken. Bekijk samen met school hoe jullie de ontwikkeling en het welzijn van je kind kan blijven stimuleren door te kijken naar wat je kind nodig heeft om goed verder te kunnen. De meeste kinderen pakken de draad vanzelf weer op.

5. Mijn kind snottert, maar heeft geen koorts. Mag hij naar school/opvang?

Nee, kinderen met klachten moeten thuisblijven. Naast koorts betekent dit dat je kind niet naar school of de opvang mag als hij deze klachten heeft: een neusverkoudheid of loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid of verhoging. Kinderen mogen in principe weer naar school of de opvang nadat ze 24 uur klachtenvrij zijn. Neem zo vroeg mogelijk contact met school op om te bekijken of online onderwijs in deze periode mogelijk is.

6. Mag mijn kind naar school/opvang als er iemand in ons gezin ziek is?

Nee. Als één van de gezinsleden of andere mensen met wie je een huishouden deelt ziek is, moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Denk aan verkoudheidsklachten als een loopneus, neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts en benauwdheid. Als je kind niet naar school mag, blijft je kind thuis. Als iedereen in het gezin of in huis langer dan 24 uur klachtenvrij is, mag je kind weer naar school of de opvang. Overleg met school of online onderwijs in deze periode mogelijk en wenselijk is.

7. Mag mijn kind weer afspreken met vriendjes?

Kinderen die 12 jaar of jonger zijn, mogen met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Ze hoeven geen 1,5 meter afstand te houden met andere kinderen in die leeftijdscategorie. Overleg wat speelafspraken betreft goed met andere ouders. Misschien vind jij het goed dat je kind bij een klasgenootje gaat spelen, maar denkt zijn ouder daar anders over.

Advertentie

Voorkom besmetting: zo zorg je dat je kind zijn gezicht niet aanraakt

8. Hoe zit dat met de compensatieregeling voor de opvang?

Als je tijdelijk geen gebruik maakt van de kinderopvang, heb je recht op compensatie. Voorwaarde is dat je de rekening van de kinderopvang wel doorbetaalt. Deze compensatieregeling loopt door na 11 mei. Dit geldt voor alle opvangsoorten. Er is nog geen einddatum voor deze regeling gegeven. Kijk voor meer informatie op de site van de overheid.

9. Ik vind het spannend. Moet mijn kind echt weer naar school?

Het is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk dat zij het beschikbare leeraanbod van scholen volgen. Op afstand, maar vanaf 11 mei kan dat ook weer naar school. Als je het spannend vindt om je kind weer naar school te laten gaan, overleg dan met de school over mogelijke oplossingen.

Volg het NJi op Facebook en Instagram voor de meest recente informatie rondom de maatregelen voor kinderen en hun opvoeders. 

Bron: NJi – Beeld: Shutterstock