Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Heeft mijn kind bijles nodig?

Ook op de basisschool heeft een kind soms bijles nodig. Hoe pak je dat aan?

Wanneer heeft mijn kind bijles nodig?

De vraag wanneer een kind bijles nodig heeft, zal door iedereen anders worden beantwoord. De ene ouder stelt nou eenmaal andere eisen aan zijn kind dan de ander. Als je kind de norm niet haalt en er op school geen tijd of mankracht is om hem extra bij te staan, kan bijles door een professional de uitkomst zijn. Ook als je kind concentratieproblemen heeft, het kwartje maar niet wil vallen als het om tafels, breuken of spelling gaat of als jijzelf niet de didactische kwaliteiten of kennis hebt, kan extra hulp welkom zijn.

Advertentie

Waar vind ik iemand die bijles kan geven?

Soms kun je navraag doen op school of ken je een (oud) stagiair die het zou willen doen. Daarnaast zijn er de briefjes in de supermarkt, marktplaats én speciale bureaus en bijlesinstituten die bemiddelen in bijlesdocenten. De kosten voor bijles verschillen enorm, maar ga uit van een bedrag tussen de 15 en 45 euro per uur, afhankelijk van iemands opleiding, ervaring en of hij via een bureau komt of niet.

Bijles tips:

  • Stem met school af waar je kind precies bijles voor nodig heeft. Let er op dat de methodiek van de bijlesdocent aansluit bij de methodieken van school.
  • Zoek naar iemand die is gespecialiseerd in de basisschoolleeftijd. Het is van groot belang dat leerproblemen zo vroeg mogelijk worden aangepakt. Niet iedereen is daarvoor gekwalificeerd.
  • Zoek je zelf bijvoorbeeld via marktplaats? Bedenk dat iedereen zich kan aanbieden als bijlesgever. Vraag naar diploma’s en referenties!
  • Zoek iemand waar je kind een klik mee heeft. Voor goede bijles is het belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat. Vraag ook naar de aanpak. Hoe zorgt hij voor positieve leerervaringen? Hoe gaat hij om met faalangst? etc.
  • Spreek van te voren het aantal bijlessen af en evalueer daarna. Heeft het effect? Voelt je kind zich er goed bij? Bijles hoeft niet leuk te zijn, maar hij moet wel gemotiveerd zijn.

 Wat kun je zelf doen?

Naast bijles zijn er ook andere hulpmiddelen waar je kind thuis extra mee kan oefenen. Er zijn talloze boekjes, spelletjes en cd’s om tafels, breuken, spelling en het leren lezen mee te oefenen. In de webshops van bijvoorbeeld primaouders.nl en zwijsen.nl vind je hulpmiddelen voor thuis. Ook programma’s als Squla en Ambrasoft kunnen je kind op een leuke manier helpen met leren.