Thuisonderwijs: 10 tips

Thuisonderwijs betekent dat kinderen niet elke dag de deur uitgaan om naar school te gaan. Ze leren onder begeleiding van hun ouder(s) of een privéleraar. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Deze tien tips kunnen je helpen bij je afweging.

Niet inschrijven voor een school

Schrijf je niet in op een school als je er twijfels over hebt of erover denkt om thuisonderwijs te gaan geven. Inschrijven is instemmen. Dat maakt vrijstelling (van de plicht tot schoolinschrijving of schoolbezoek) erg moeilijk.

Advertentie

Juridische voorwaarden

Thuisonderwijs geven in Nederland kan alleen onder strikte juridische voorwaarden. Zorg dat je goed bekend bent met de wetgeving. Lees hier meer: http://www.thuisonderwijs.nl/juridisch/

Stel jezelf vragen

Vraag jezelf eerlijk af of je het écht leuk vindt om heel veel tijd met je kind(eren) door te brengen. Heb je er het geduld voor en heb je er genoeg tijd voor?

Thuisonderwijs praktisch invullen

Denk goed na over hoe je het eventuele thuisonderwijs praktisch gaat invullen: wie blijft er thuis, is dat financieel haalbaar voor jullie gezin, ook op langere termijn?

Stel vragen

Heb je vragen, bijvoorbeeld over hoe thuisonderwijs uitpakt voor je kind of voor jezelf? Stel ze in deze speciale Facebookgroep: Thuisonderwijsinformatie.

Thuisonderwijzers

Maak kennis met andere thuisonderwijzers, bijvoorbeeld via de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs of via Facebook.

Amerika

In Amerika is thuisonderwijs veel gangbaarder dan in Nederland. Daardoor zijn er veel informatieve en inspirerende Amerikaanse sites, blogs en Pinterestpagina’s te vinden. Zoek op ‘homeschooling’.

Nationale Onderwijs Tentoonstelling

Bezoek de Nationale Onderwijs Tentoonstelling voor inspiratie en informatie. Deze wordt eens in de twee jaar gehouden.

Zet geld opzij

Zet alvast geld opzij voor educatief speelgoed, lesboeken, knutselmateriaal, workshops, lezingen, abonnementen op bijvoorbeeld de dierentuin, de bibliotheek en voor een museumjaarkaart.

Thuis of op school?

Gooi de deur naar school niet definitief dicht. Het is belangrijk om regelmatig opnieuw te bekijken waar je kind beter af is: thuis of op school.

Interessante boeken over thuisonderwijs:

  • De wereld als klaslokaal van Nanda van Gestel-van der Schel
  • Learning at home Marty Layne
  • Free to learn Peter Gray