Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
digi abc
door

Kind filmpjes laten kijken terwijl jij kookt? Dit moet je weten!

Geef jij je kind regelmatig een iPad om zich te vermaken als je aan het koken bent? Of parkeer je hem weleens voor de tv als je de tafel gaat dekken? Niks mis mee, maar er zijn wel een aantal dingen die goed zijn om te weten.

Advertentie

Keken wij vroeger vooral ’s middags televisie en na het eten in pyjama nog even naar Sesamstraat, onze kinderen kijken vooral filmpjes rond het avondeten. In 2018 was dat voor het eerst meer vóór het eten (46%), dan erna (35%), blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media. En dan niet meer ‘ouderwets’ op tv, maar veel vaker op een tablet of smartphone. Er zijn ook kinderen (23%) die nog naar een scherm mogen kijken tot vlak voor ze gaan slapen.

Lees ook: De richtlijnen voor schermtijd per leeftijd

Opvallend, want het is bekend dat dit niet bijdraagt aan een goede nachtrust. Maar, zo stelt het onderzoek, net voor het slapen is het voor ouders het moeilijkst om grenzen te stellen. Oké, tot zover de feiten. Maar is er dan iets mis met het kijken naar een beeldscherm rond etenstijd? Dat hangt er vooral vanaf of je kind in z’n uppie naar de filmpjes kijkt of niet.

Ga het gesprek aan

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met tablets en smartphones. Bijna zes op de tien kinderen van 0 t/m 2 jaar heeft regelmatig een van deze apparaten in z’n handjes. Op zich is daar niets mis mee, alleen hebben ouders niet altijd een realistisch beeld van wat hun kinderen wel of niet begrijpen of opsteken van de beelden die zij zien.

Zo denkt bijna de helft van de ouders dat zelfstandig filmpjes kijken leerzaam is voor hun kind. En dat is dus niet zo. Tenminste: niet zolang je kind alleen kijkt. Opvoedexpert Krista Okma: ‘Je kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je met je kind het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wie heeft ook een kat, net zoals in het filmpje?’

Advertentie

Lees ook: Mijn eerste scherm: wat je moet weten over de kindertablet

Echt vs. nep

Ook denkt bijna de helft van de ouders dat hun kind heus wel het verschil tussen echt en nep begrijpt en ook prima snapt wat reclame is en wat niet. Ook dit is helaas niet zo. Het verschil tussen echt en nep begrijpt een kind pas na het zevende jaar. Dat is ook de leeftijd waarop kinderen voor het eerst beseffen hoe mensen elkaar beïnvloeden en verleiden. Daarom herkennen kinderen tot die leeftijd reclame ook niet.

Best lastig

Dat de zogenaamde mediaopvoeding niet makkelijk is, hebben heel veel ouders allang door. De meeste kinderen willen al snel niets liever dan filmpjes kijken op tablet of mobieltje als ze er eenmaal een in handen hebben gehad. Het begin van gebedel en gezeur. En veel baby’s kunnen al snel foutloos het woord iPad zeggen. Het beeldschermgebruik in de hand houden is dan ook een grote uitdaging voor veel ouders. En dan is er nog de online veiligheid, want hoe zorg je dat je kind online geen gekke figuren ’tegenkomt’ of dingen ziet die niet voor zijn ogen bestemd zijn? Best lastig allemaal.

Lees ook: Veilig op internet: hoe bescherm je je kind online?

Digi ABCD voor ukkies

Om ouders te helpen introduceert Mediawijzer.net het handige Digi ABCD met concrete mediaopvoedtips. Okma: ‘Het zijn heel concrete tips, waarmee we de belangrijkste vragen van ouders beantwoorden en direct de misverstanden wegnemen. Zo kun je je kind aanleren dat hij zelf kan stoppen met media. Daarbij heeft je kind jouw sturing hard nodig. Een kookwekker of alarm op je telefoon helpt jou en je kind de tijd in de gaten te houden. Gaat het wekkertje? Time’s up!’

Volgens Okma is dit slechts een ondersteuning en zijn veel ouders al goed bezig. ‘Laten we niet vergeten dat ouders de mediaopvoeding van hun kinderen al steeds beter aanpakken. Met enkele kleine aanpassingen, kunnen ouders veel winst behalen. Met ons Digi ABCD voor kinderen van 0 tot 6 jaar willen we hen daarbij helpen.’

Is het wekkertje gegaan? Met dit educatieve speelgoed kunnen kinderen zich óók eindeloos vermaken

Tip voor tijdens het koken

In het Digi ABC staan allerlei handige tips, maar hier alvast een concrete voor als je je kind straks toch naar een filmpje wilt laten kijken, terwijl jij achter de pannen duikt. Okma: ‘Maak voor het kookmoment een mapje aan met filmpjes en apps die jullie al vaker hebben bekeken. Je kunt je kind met die content prima alleen laten. Van herhaling leert je kind namelijk de structuur van een verhaal herkennen en nieuwe dingen ontdekken. Herhaling lijkt saai, maar is juist goed voor de ontwikkeling van je kind.’

Digi ABCD voor ukkies in het kort

  1. Kies herkenbaar materiaal dat aansluit
  2. Veel herhaling is goed
  3. Stel filters in
  4. Leer je kind jou erbij te roepen
  5. Laat je kind vertellen
  6. Stel je kind gerust
  7. Zorg voor een goede balans
  8. Leer je kind dat hij zelf kan stoppen

Kijk voor meer informatie over mediawijsheid op www.mediawijsheid.nl.

Bron: Iene Miene Media 2018Beeld: GettyImages

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu