Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kleuters en spelen

Spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Ze imiteren de grote wereld en brengen er hun eigen fantasie in aan.

Advertentie

Spelen is leren

Als je je kind lekker ziet spelen lijkt het misschien alsof hij zich gewoon ontspannen aan het vermaken is. Maar vergis je niet, al spelend zijn kinderen keihard aan het leren. Ze trainen hun bewegingen en hun evenwichtsgevoel op de fiets, steppend, rennend en klimmend in het klimrek (de grove motoriek) en met kleine priegelwerkjes (kralen rijgen, tekenen blokken stapelen, spelen met lego) oefenen ze ook hun fijne motoriek. Door trial en error leren hun hersens te gebruiken: “Hmm, die stapel blokken valt steeds om. Als ik de toren wat breder maak, blijft-ie dan staan?” En door samen te spelen leren ze een heel scala aan sociale vaardigheden: samen delen, om de beurt kiezen, winnen en verliezen.

Naar school

Als je kind op zijn vierde naar school gaat, maakt hij grote ontwikkelingen door. Hij begint nu echt samen te spelen en zal waarschijnlijk na schooltijd met vriendjes willen afspreken. Ook binnen school wordt veel samen gespeeld, en onder het toeziend oog van juf leren ze sociale regels. Wat mag en wat mag niet en hoe kun je samen spelen?

Soms kunnen de karakters van kinderen flink botsen, maar ook daar leren ze van. Door met veel verschillende kinderen te spelen, kan je kleuter zijn voorkeuren ontwikkelen. Dit is mijn vriendje, want daar kan ik leuk mee spelen. Maar ook: als ik teveel de baas speel, willen andere kinderen niet met mij spelen.

Rollenspel

Kinderen imiteren graag de volwassenwereld. Vaak met een rollenspel, zoals vadertje en moedertje. Hier kunnen ze veel emoties in kwijt. In hun spel kunnen ze ook veel verwerken. Door hun angsten of boosheid met poppen of in een andere rol na te spelen, krijgen ze er beter grip op. Ook kunnen ze voorzichtig peilen hoe hun leeftijdgenootjes met deze emoties omgaan. En zo maken ze zich spelenderwijs klaar voor de echte grote wereld.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod