Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat te doen met al dat Sint Maarten-snoep?

Na Sint Maarten is je kind trots op zijn ‘opbrengst’. Jij bent er misschien minder blij mee, want al dat lekkers is niet echt gezond. Wat doe je met al dat snoep na Sint Maarten?

Advertentie

Wie en wat is Sint Maarten?

Voor de mensen die niet precies weten wie of wat Sint Maarten is: het wordt gevierd op 11 november. Dan gaan kinderen ’s avonds als het donker wordt met een lampion langs de deuren om liedjes te zingen en daarvoor een snoepje te krijgen. Vooral in de provincies Limburg, Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen doen veel dorpen en steden aan Sint Maarten. Het feest wordt gevierd ter ere van Martinus van Tours. Het verhaal gaat dat deze ridder op een koude dag een arme man tegenkwam in de sneeuw. Om hem warm te houden deelde Martinus zijn cape doormidden en gaf de helft aan de man.

Wat als de buit binnen is?

Nadat je kind thuiskomt van zijn Sint Maarten-ronde is het natuurlijk niet leuk om meteen al het snoep van je kind in te nemen. Daar heeft hij tenslotte hard voor gezongen. Ga daarom eerst eens samen kijken wat hij allemaal binnen heeft gehaald. Elke ouder heeft zijn eigen regels als het gaat om snoepen. De een vindt het oké als er die avond direct wat snoepjes gegeten worden, de ander wil het liever bewaren in een trommeltje voor een ander moment. Er is hier geen goed of fout, je bepaalt zelf de regels.

Snoepmomenten

Het allerbelangrijkste is dat je kinderen van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Maak duidelijke afspraken wat er wel en niet mag, want die berg snoep kan een kind verblinden. Ook in de dagen na Sint Maarten. Mag je kind bijvoorbeeld elke dag één of een paar snoepjes van zijn voorraad pakken? En van welk snoep mag hij er bijvoorbeeld meer dan één pakken? Twee doosjes met rozijntjes zijn tenslotte heel wat anders dan twee chocoladerepen.

Vier praktische tips van kinderpsycholoog Tischa Neve:

Advertentie
 1. Bespreek vooraf hoe je het gaat doen

  Zo voorkom je gedoe tijdens het lopen en teleurstelling na afloop.

 2. Doe wat past bij jou

  Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je kind tijdens het lopen lekker te laten snoepen wat hij wil. Op is maar vast op. Hierbij geef je de verantwoordelijkheid aan je kind. Vaak eten kinderen eerst heel veel en daarna vergeten ze het weer. Je kan ook kiezen voor vaste snoepmomenten. Die momenten spreek je dan van te voren voor de komende tijd af. Het is hoe dan ook goed om je kind te leren dat als ze zuinig met hun snoep zijn, ze wat overhouden voor later, maar als ze alles gelijk opeten het snel klaar is met de lol.

 3. Kijk naar je kind

  Wordt je kind snel misselijk of horendol van veel suiker of kan je kind echt geen maat houden, pas je afspraken daar dan op aan. Het belangrijkste hierbij is dat je duidelijk bent naar je kind. Lees hier hoeveel suiker je kind gemiddeld per dag mag binnenkrijgen.

 4. Bedenk van te voren hoelang jullie gaan lopen

  Jonge kinderen hoeven echt niet heel veel huizen af en dus bergen snoep binnen te halen om het leuk te hebben. Beperk de route en looptijd.

  Advertentie

Vergeten

Natuurlijk zit het Sint Maarten-snoep nog wel een paar dagen in zijn hoofd. Toch zou het goed kunnen dat je kind zijn snoeptrommel na een week (of twee) vergeten is. Dan komen tenslotte de volgende feesten er alweer aan.

Lees ook: Waarom vieren we Sint Maarten eigenlijk?

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod