Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
sinterklaas-recepten
door

Lekkere sinterklaasrecepten om samen met je kind te maken

Nee, te veel suiker eten is niet goed voor je, maar voor Sinterklaas maken we graag een uitzondering. Dus hup: aan de bak met kruidnoten, mijterkoekjes en chocoflikken.

Advertentie

1. Chocomijters van witte chocolade

Bereidingstijd 15 minuten

chocomijters

Dit heb je nodig: 125 g witte chocola, 125 g crème fraîche, stukjes gedroogd fruit (in dit geval aardbeien), mijterkoekjes (zie punt 3)

Zo maak je ze: Smelt de witte chocola au bain-marie. Neem de gesmolten chocola van het vuur en laat iets afkoelen. Meng er vervolgens de crème fraîche door. Besmeer een koekje met de chocola en duw er een ander koekje bovenop. Je kunt ook gedroogd fruit toevoegen, zoals gedroogde aardbei.

2. Freak-Sintshake

Bereidingstijd 10 minuten

freakshake

Advertentie

Dit heb je nodig: 50 g witte chocolade, warme chocolademelk, slagroom, strooigoed (denk aan kruidnoten, koekjes, sprinkles, etc.)

Zo maak je ze: Ben je toch bezig met chocola smelten? Schenk wat gesmolten chocola in een diep bord. Dip een beker of glas omgekeerd in de chocola en laat het eraf druipen. De chocola stolt en je hebt een mooi rand dat je kunt versieren met musket-zaad. Er meteen een freakshake van maken? Schenk het glas vol met warme chocolademelk, spuit er wat slagroom op en versier met kruidnoten, koekjes, sprinkles en ander strooigoed.

3. Vrolijke mijterkoekjes

Bereidingstijd 15 minuten • wachttijd 60 minuten • baktijd 25 minuten

mijterkoekjes

Dit heb je nodig: 150 g roomboter (op kamertemperatuur), 150 g witte basterdsuiker, snuf zout, 250 g bloem (gezeefd).

Advertentie

Zo maak je ze: Meng de boter en basterdsuiker in een kom. Je kunt een pollepel gebruiken, een mixer met deeghaken, keukenmachine of met je handen mengen. Voeg het zout en de bloem toe en kneed tot deeg. Als het aan elkaar blijft plakken, is het goed. Het geeft niet als het deeg er ‘zanderig’ uitziet; doordat de boter zachter wordt, verandert het in deeg. Wikkel in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C. Haal het deeg uit de koelkast, laat iets zachter worden en kneed het kort door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 3 mm (of dikker).

Maak mijters met een koekjessteker. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 25 minuten (of langer als ze dikker zijn). Als ze stevig aanvoelen als je erop drukt, zijn ze klaar. Je kunt de koekjes als ze zijn afgekoeld, garneren met glazuur of decoratiestiften.

4. Chocoladeflikken

Bereidingstijd 20 minuten

chocoladeflikken

Dit heb je nodig 100 g melkchocola in stukjes, 100 g pure chocola in stukjes, musketzaad

Zo maak je ze: Doe de melkchocola in een vuurvaste kom en voeg de helft van de pure chocola toe. Breng een pannetje met een flinke laag water aan de kook en draai het vuur laag. Zet de kom erop en laat de chocola smelten. Roer regelmatig. Neem de kom van de pan en roer de rest van de chocola erdoor. Laat iets afkoelen zodat het wat dikker wordt. Leg wat bakpapier op het aanrecht en druppel er met een lepel chocola op. Laat je kind de flikken bestrooien met musketzaad. Bewaar ze in een trommel.

5. Extra knapperige kruidnoten

Bereidingstijd 15 minuten • wachttijd 60 minuten • baktijd 12 minuten

kruidnoten

Dit heb je nodig: 150 g roomboter (op kamertemperatuur), 250 g bloem, 75 g bruine basterdsuiker, 50 g suiker, 1 el koek- of speculaaskruiden, 1 tl bakpoeder, snufje zout, melk

Zo maak je ze: Meng de boter met de bloem, basterdsuiker, suiker, koekkruiden en het bakpoeder in een kom. Je kunt een pollepel gebruiken, een mixer met deeghaken, een keuken-machine of het gewoon met je handen mengen. Voeg het zout toe en een scheutje melk, zodat het een soepel deeg wordt. Waarschijnlijk is 1 eetlepel melk, misschien 2, al voldoende. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170°C.

Haal het deeg uit de koelkast, laat zachter worden en kneed het kort door. Neem plukjes van het deeg en rol het tot balletjes ter grootte van een kruidnoot. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de balletjes iets plat. Bak ze in zo’n 12 minuten goudbruin. Heb je ze wat groter gemaakt, dan bak je ze langer. Laat ze buiten de oven afkoelen.

Lees ook: 8 snelle last minute Sinterklaas surprises die er geweldig uitzien 

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Ghislaine van Delden, Fotografie: Duivelseiland, Styling: Wendie Hagen, Foodstyling: Lars Hamer.


Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier