Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 dingen die elke ouder van een baby én een peuter ongetwijfeld herkent

De komst van een tweede, zeker als de oudste een peuter is, is een behoorlijke verandering. Je mag dan inmiddels een oude rot in het babyvak zijn, maar het runnen van een gezin met een baby en een peuter is niet altijd rozengeur en maneschijn. 10 dingen die je als ouder van een baby en peuter vast herkent.

Advertentie
 1. Je kampt met een (onterecht) schuldgevoel

  Lig je daar met je baby in je armen in je kraambed, zie je die beduusde oogjes van je oudste als je zegt dat je nu even niet met ‘m kunt spelen. Je hart zou van minder breken. Er zijn maar weinig moeders die géén last hebben van schuldgevoel ten opzichte van hun oudste als er een nieuwe telg is geboren. Niet leuk, maar het hoort erbij. Maak je er niet al te druk over, binnen de kortste keren weet je oudste niet beter dan dat hij de aandacht moet delen en zal hij zijn nieuwe speelkameraadje voor geen goud meer willen missen.

 2. Een wilde nacht heeft een andere betekenis gekregen

  Het zwaarste van een tweede kind krijgen is misschien wel dat je er ’s nachts nóg vaker uit moet. Is het niet je baby die een voeding nodig heeft, dan is het wel de oudste die ’s nachts ineens weer gaat spoken. Voor je het weet ren je van de ene kamer naar de andere en ben je de hele nacht bij het ene na het andere bed te vinden, behalve in je eigen. Goedemorregeh….

  Tip: Tijd om een slaaptrainer bij je peuter te introduceren! Hier vind je fijne exemplaren. 

 3. Je verveelt je geen moment (helaas)

  Had je het met één kind al behoorlijk druk, jouw dagen met twee kleine kinderen zien eruit als de gemiddelde werkdag van een kelner: eten opdienen, drinken serveren, poetsen, aandacht geven en weer door naar de volgende taak. Je bent continu je kinderen van van alles aan het voorzien, en jijzelf komt op de laatste plaats. Het is maar goed dat je er zoveel voor terugkrijgt…

  Advertentie

  Lees ook: 22 dingen die je ontdekt als je tweede kind is geboren

 4. Alles verloopt volgens planning….

  Met al die verschillende slaap- en eettijden ben je de hele dag aan het plannen. Wie eet wanneer, wie slaapt wanneer en wanneer kun je met beide kinderen even naar buiten voordat er weer één moet plassen/slapen/eten. Het schema heb je uitgewerkt tot op de minuut nauwkeurig totdat… je baby ineens een uur eerder wakker wordt dan gepland. En nu? Help!

 5. …tot je besluit het schema los te laten

  Die vaste slaap- en eettijden van je kinderen maken het maar wat lastig om een activiteit te plannen. Laat staan om eens spontaan wat te ondernemen. Voor je het weet kom je de hele dag het huis niet uit omdat er altijd wel eentje slaapt. Dus komt er een dag dat je besluit het schema te vergeten en gewoon te gaan. Nu maar hopen dat ie een tukje in de auto of kinderwagen doet.

 6. Je hebt je partner al in geen weken meer fatsoenlijk gesproken

  Wie? Oh die man (of vrouw) die samen met jou de bv Gezin runt. Ja geen idee hoe het met ‘m is, je spreekt ‘m alleen nog over wie de oudste ophaalt van de opvang, wie de jongste naar bed brengt en hoe laat de oudste gegeten heeft. En o ja, is hij de 27e ’s avonds thuis? Want dan wil jij graag met de meiden uit eten. Joeee!

  Lees ook: Enig kind: zielig, eenzaam en ongelukkig?

 7. Je lijkt wel een politieagent

  Vanaf de dreumesfase van de jongste betrap je jezelf erop dat je de hele dag politieagent aan het spelen bent. ‘Niet aan die vaas zitten!’, ‘Jij niet dat potlood in de neus van je zusje stoppen!’, ‘Geen ruziemaken om die auto!’ en ‘Niet aan je broers haren trekken!’. Het leek zo gezellig hè, een ‘vriendje’ erbij voor je zoon of dochter…

  Advertentie
 8. Je bent een stuk relaxter als ouder

  Waar je bij de eerste baby continu onzeker was of ie niet ondervoed was, wat dat plekje op z’n voorhoofd/op z’n buik/in z’n nek was, of ie nou moe was of niet en wat ie in gódsnaam wilde als ie zo zat te huilen, bij de tweede ben je een stuk relaxter. Huilt je baby? Ach, hij zal wel krampjes hebben. Wil hij niet slapen? Dan niet.

 9. Je herkent jezelf nauwelijks meer in de spiegel

  De eerste weken of maanden ben je – net als de eerste keer – druk bezig met verliefd naar je baby staren en ben je aan het wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling. Als je dan na een lange tijd toch maar weer eens even uitgebreid voor de spiegel gaat staan, kan het voorkomen dat je ineens denkt: kanonnen, wat is er met die jonge godin gebeurd? Die wallen, die rimpels, dat ongewassen haar… Tja, een jong gezin met twee kinderen is een aanslag op je slaap, je rust, je gesteldheid én je uiterlijk. Welcome to #momlife.

 10. Je hart stroomt regelmatig over van liefde

  Is het dan alleen kommer en kwel? Natúúrlijk niet! Want het is fantastisch om de reactie te zien van je oudste op je jongste en vice versa. Het is heerlijk om de oudste de jongste aan het lachen te zien krijgen en omgekeerd en te zien hoe ze elkaar bedelven onder de kusjes. Je hart stroomt continu over van liefde zoals je nog nooit ervaren hebt.

Lees ook: Een tweede kind: wanneer?

Beeld: GettyImages

Karin Broeren

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier