Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby zit buiten tijdens het griepseizoen
door

10 tips om je baby gezond te houden tijdens het griepseizoen

Het is weer de tijd van snottebellen, hoesten en proesten. Niet de fijnste tijd voor ouders van jonge baby’s. Wil je de kans dat je baby iets oploopt tijdens het griepseizoen zo klein mogelijk maken? Wij geven je 10 tips.

Advertentie
 1. Was je handen

  Een van de meest effectieve dingen die je kunt doen, is vaak je handen wassen. Dit is misschien algemeen bekend, maar het is zo belangrijk dat deze tip erin móet staan. Ziektekiemen worden vaak verspreid wanneer we dagelijkse attributen zoals deurknoppen of boodschappenwagentjes aanraken. Op die manier verplaats je continu allerlei bacteriën. Spoor je kinderen dus aan om hun handen een paar keer per dag te wassen met zeep en warm water. Vooral nadat ze thuiskomen van school, omdat ze daar worden blootgesteld aan veel ziektekiemen.

 2. Vermijd drukke plekken

  Als je een baby onder de twee maanden hebt doe je er goed aan om drukke plekken te vermijden tijdens het griepseizoen. Dit betekent niet dat je tijdens je bevallingsverlof alleen maar binnen moet zitten met je baby, maar kies de juiste plekken om naartoe te gaan.

  Lees ook: Griep tijdens de zwangerschap

 3. Draag je baby

  Een onverwachte manier om je baby te beschermen tegen ziektemakers, is door hem in publieke ruimten te dragen in een draagzak of draagdoek. Het dragen van je kind houdt niet alleen je baby warm tijdens koud weer, maar het kan ook een barrière vormen tussen je baby en bacteriën. Je kunt een extra dekentje over hem heen draperen ter bescherming. Zorg dan wel dat je baby genoeg ventilatie heeft en goed kan ademen.

 4. Gebruik desinfecterende doekjes

  Ziektekiemen blijven overal hangen, dus het is verstandig om desinfecterende doekjes in te slaan. Je kunt er van alles mee schoonmaken: werkbladen, afstandsbedieningen, winkelkarretjes… Zorg ook dat je een pakje doekjes in je luiertas hebt. Ook desinfecterende handgel is altijd handig voor onderweg, als er geen kraan in de buurt is om vieze (kinder)handen mee te wassen.

  Advertentie
 5. Autostoelhoes

  Een andere eenvoudige tip is om een hoes te kopen voor het autostoeltje van je baby. Het houdt je baby ten eerste lekker warm tijdens de autorit, maar het kan ook dienen als een functionele barrière tijdens het griepseizoen. Het materiaal werkt als een schild tegen vervelende ziektekiemen.

  Lees ook: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is

 6. Geen snotterig bezoek in huis

  Deze tip zal misschien door vrienden en familie als ‘hysterisch’ beschouwd worden, maar het is nu eenmaal voor jullie hele gezin belangrijk om gezond te blijven. Stel de volgende regel in: als mensen ziek zijn of nog steeds symptomen hebben, mogen ze niet bij jullie thuis komen. Klinkt misschien een beetje overdreven, maar mensen die echt om jullie geven, zullen het begrijpen.

 7. Geef borstvoeding (als het lukt)

  Deze tip kost geen geld – maar wel veel energie. Artsen adviseren om baby’s uitsluitend borstvoeding te geven in de eerste zes maanden van hun leven. De voedingsstoffen die een baby krijgt tijdens het geven van borstvoeding, helpen bij het opbouwen van z’n immuunsysteem en kunnen eraan bijdragen dat hij gezond blijft tijdens de winter. Niet iedere moeder kan borstvoeding geven, dus maak je geen zorgen als je je baby de fles geeft. Wees niet te streng voor jezelf. Je baby groeit nog steeds met flesvoeding en het belangrijkste is dat hij of zij überhaupt gevoed wordt.

 8. Neem veel rust

  Vader of moeder zijn terwijl je ziek bent is ellendig, dus het is van cruciaal belang dat je goed voor jezelf zorgt. Voldoende slaap is hierbij essentieel. Het helpt je immuunsysteem te versterken, zodat je lichaam eventuele ziektekiemen kan bestrijden. Probeer een flink aantal uur slaap per nacht te krijgen (oké, dat is wel een uitdaging met een baby) en doe overdag zelf ook een dutje terwijl je baby slaapt.

  Advertentie

  Lees ook: Is de BMI van mijn kind gezond?

 9. Gezonde gewoonten

  Deze tip lijkt misschien logisch, maar de beste manier om je gezin gezond te houden tijdens het griepseizoen is nu eenmaal door ervoor te zorgen dat iedereen gezonde gewoonten heeft. Dit betekent dat iedereen zijn hand voor z’n mond houdt wanneer hij niest of hoest, om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Een andere gewoonte die je je kinderen moet leren, is om niet steeds aan hun gezicht te zitten. Niet in je neus peuteren bijvoorbeeld, of je vingers in je mond stoppen. Bacteriën komen namelijk meestal het lichaam binnen wanneer je vingers hun weg vinden naar je neus, ogen of mond.

 10. Eet gezond

  Nog zo eentje: zorg dat je hele gezin gezond eet. Iedereen weet het, maar doen we het ook? Eet zo min mogelijk bewerkte voeding en zoveel mogelijk vers voedsel. Veel groenten, veel fruit, langzame koolhydraten (dus volkorenpasta en volkorenbrood in plaats van wit, en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst), veel water en zo min mogelijk toegevoegde suikers en zout.

Lees ook: Babyvoeding uit een potje, is dat gezond?

Bron: BabygagaBeeld: Shutterstock


Karin Broeren

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier