Een andere reden om eerder over te stappen op kunstvoeding, is de pijn die borstvoeding geven bij de moeder kan veroorzaken. Twee derde van de vrouwen is teleurgesteld wanneer ze eerder moeten stoppen.
,,Borstvoeding geven kan uitdagend zijn", vertelt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. ,,Zeker in het begin is het soms zoeken voor moeder en baby." Zo kunnen problemen als tepelkloven, stuwing, spruw of een verkeerde aanlegtechniek je aardig van je roze wolk trekken tijdens de kraamweken.
Lees ook: Borstvoeding: 8 veelvoorkomende problemen
Combinatie borst- en flesvoeding
Iets meer dan de helft van de moeders, 53 procent, geeft direct na de geboorte alleen borstvoeding. Dat is volgens het Voedingscentrum het laagste aantal sinds het begin van de peilingen in 1997. Wel is het aantal baby's dat een combinatie van borst- en flesvoeding krijgt, gestegen: naar 23 procent, ten opzichte van 7 procent in 2015.
,,Daarmee komt het percentage dat enige mate van borstvoeding krijgt uit op 76 procent, en dat percentage is weer hoger dan voorgaande jaren", aldus Verwijs. Wat de verhouding tussen fles- en borstvoeding precies is, is niet onderzocht en er is nog veel onduidelijk over het effect van deze combinatie op baby's.
Lees ook: Flesvoeding en borstvoeding combineren, zo pak je dat aan
Minimaal zes maanden
Borstvoeding is gezond: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben baby's er het meeste baat bij als ze ten minste zes maanden moedermelk krijgen. Zo'n 31 procent van de vrouwen geeft na een half jaar nog borstvoeding als enige melkvoeding.
Ook noemen ouders het contact tussen moeder en baby als motivatie om met borstvoeding te beginnen.
Meer lezen over borstvoeding? In dit artikel staat alles wat je moet weten
Betere begeleiding
Het Voedingscentrum vindt dat vrouwen extra ondersteund moeten worden als ze beginnen met borstvoeding, in de vorm van betere begeleiding en goede voorlichting. Daar ligt volgens Verwijs een taak voor onder anderen de verloskundige, de kraamverzorgende en de jeugdgezondheidszorg.
Verwijs: ,,Niet elke ouder is bekend met de hulp die er is. En het zou helpen als een lactatiekundige (borstvoedingsexpert) voor iedereen die het nodig heeft toegankelijk is." Nu kiezen ouders met een hbo- of wo-opleiding vaker voor uitsluitend borstvoeding dan ouders met een mbo- of andere praktische opleiding.
Bron: ANP, NOS