Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x waarom 1 jaar zo’n fantastische leeftijd is

Met een dreumes in huis ben je non-stop bezig. Zo’n klein, afhankelijk wezentje vreet soms energie. Maar daarnaast is één jaar ook een geweldige leeftijd vol gezellige, mooie en hilarische momenten. Wat er zo leuk is aan een dreumes in huis? Dit dus.

 1. De eerste stapjes

  Rond de leeftijd van 1 á 1,5 jaar begint je kind met… lopen! Die eerste stapjes zijn magisch en zijn natuurlijk een enorme mijlpaal. De manier waarop je kind als een soort dronken torretje door het huis banjert, doet je hart smelten en zorgt voor behoorlijk wat grappige momenten. Van botsingen tot valpartijen: je kind leert het letterlijk met vallen en opstaan.

 2. Het zwaarste is achter de rug

  Rond de leeftijd van 1 jaar heb je (volgens de meeste ouders) de zwaarste periode achter de rug: de babytijd. Nog steeds is je kind klein, schattig en wil hij het liefst alleen bij jou zijn, maar de nachtvoedingen zijn in de meeste gevallen verleden tijd. Hij kan zelf kruipen en je hoeft ‘m niet meer de hele dag rond te sjouwen. Hallelujah!

  TIP! Hier vind je het mooiste speelgoed voor jouw 1-jarige dreumes!

 3. Gezellig gebrabbel

  De manier waarop je kind de hele dag door brabbelt, is hartverwarmend. Hij kletst erop los in zijn eigen taal en kan je duidelijk laten merken dat hij blij, boos of verdrietig is.

  Lees ook: Ontwikkeling van een dreumes

 4. Van twee naar één (lang) slaapje overdag

  Je dreumes zal op een gegeven moment van twee naar één slaapje gaan overdag. Heel fijn, dat maakt het makkelijker om overdag samen op avontuur te gaan naar de kinderboerderij, een (indoor) speeltuin, het tuincentrum of wat dan ook. ’s Ochtends lekker op pad, daarna naar huis om te eten en dan is het ’s middags tijd voor zijn (extra lange!) slaapje en kun jij genieten van je favoriete boek/serie of even het huishouden doen. Ideaal.

  Lees hier meer over het slaapgedrag van dreumesen.

 5. Zelfstandig op avontuur

  Zodra je dreumes kan lopen, gaat hij op avontuur en dat levert de leukste (en toegegeven: ook spannendste) momenten op. In de IKEA staat-ie ineens tussen de speelkeukentjes te spelen en in de speeltuin kan hij zichzelf vermaken in de zandbak en op de glijbaan. Maar let op: voor je het weet moet je ‘m ergens vandaan plukken, omdat-ie simpelweg wegloopt zonder het even te melden.

 6. Lachen

  Een dreumes is makkelijk aan het lachen te maken. Jij bent zijn grootste vriend en een gekke bek of gek geluid kan hem doen schaterlachen van plezier. Nog nooit heb je je zo grappig gevoeld. Het geluid van zijn lach zal nooit gaan vervelen!

  Lees ook: Welk slaaptype is jouw dreumes?

 7. Ultiem schattig

  Grote ogen, een lieve lach, korte beentjes, nog een laatste restje babyvet: je dreumes is met 1 jaar echt om op te vreten zo schattig. Je kind is vaak nog heel knuffelig en komt graag bij je op schoot zitten en praat dan in zijn eigen grappige taaltje, waardoor hij nog schattiger wordt.

 8. Je kind ontwikkelt z’n eigen karakter

  Als je kind 1 jaar is, ga je merken wat voor karakter hij of zij heeft. Is het een doorzettertje, een gevoelig kind of een echte grappenmaker? Van dichtbij meemaken hoe je kind zich ontwikkelt en een karakter vormt, is prachtig om te zien.

 9. Eten is nog leuk

  Als je kind 1 is, is de kans groot dat hij nog best goed eet. Hele boterhammen, avondmaaltijden en bakjes vol fruit gaan er vaak moeiteloos in. Meestal gaan ze rond 2 jaar slechter eten en weet je van gekkigheid niet meer wat je nu weer moet koken. Dus geniet nog even dat hij nu zo heel goed eet! En ga lekker uit eten samen. Over een tijdje begint waarschijnlijk de (echte) voedselstrijd.

  Moeilijke eters: wat als je dreumes of peuter niet wil eten?

 10. De eerste woordjes

  Ergens halverwege het eerste jaar gaat je dreumes zijn eerste woordjes zeggen. ‘Zei hij nou echt bloem?!’, hoor je jezelf zeggen tegen je partner. Ja dus! En wat een ongelooflijke mijlpaal weer, want vanaf nu zal communiceren met je dreumes stapje voor stapje steeds makkelijker gaan (en zul je nog eens met weemoed terugdenken aan het moment dat je kind nog helemaal niks kon zeggen…).

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock