Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x waarom 3 jaar zo’n leuke leeftijd is

Iedere leeftijd van je kind kent zo zijn charmes én uitdagingen. Waar drie bekend staat als de leeftijd waarop veel peuters erg opstandig worden, is deze periode ook ontzettend leuk en gezellig. En wel hierom!

Advertentie
 1. Driejarigen zitten vol zelfvertrouwen

  Op deze leeftijd gelooft je kind helemaal in zichzelf. Hij weet dat hij geweldig is en hij is niet bang om de wereld dat te laten weten. Het maakt hem niet uit wat mensen denken. Het maakt ‘m niet uit of zijn outfit nogal euhm… anders is of dat hij opvalt: hij doet wat hij wil. Je kind heeft een eigen mening en wil zichzelf aan de wereld laten zien.

 2. Ze zijn liefdevol

  De liefde van driejarigen is sterk, krachtig en gepassioneerd. Je kind vergeeft snel en voelt alle emoties intens. Het is een gevoelig wezentje met zijn hart op de tong. Hij vertelt je dat hij van je houdt en geeft je de dikste en beste knuffels ter wereld. Hij wil nog steeds knuffelen en op je schoot zitten. Als je ziek bent, wil hij voor je zorgen. En als je verdrietig bent, wil hij je tranen drogen. Kortom: zijn hart staat wagenwijd open.

  Lees hier alles over de ontwikkeling van je driejarige peuter.

 3. Ze zijn geïnteresseerd

  Peuters zijn geïnteresseerd in de kleur van de bloemen die bloeien, de temperatuur van de zon, of vogels poepen tijdens het vliegen of niet en in de verhalen die je vertelt. In de kleur van je ogen. In tijd met je doorbrengen. Bij het horen van je lach. Tijdens het leren. Bij het ontdekken. In avonturen. In alles wat er om hen heen gebeurt. Kortom: ze vinden alles mega interessant!

  Advertentie
 4. Ze zijn grappig

  Je kind praat openlijk over tja, van alles eigenlijk. Hij kent nog geen gêne en is heel nieuwsgierig. Daarom praat je kind heel open over zijn piemel of vagina, over zijn billen die jeuken en kijkt hij ook ongegeneerd naar jouw lichaam. Ja, en maken daar nog grappen over ook! En weet je, dat is eigenlijk best hilarisch. Hij zal heel hard lachen om je flauwe grappen, harde boeren en gekke gezichten. En dit zal niet eeuwig duren. Op een dag zal hij zich schamen voor jou(w gedrag), dus geniet er nu maar extra van.

 5. Ze zijn slim

  Hij kan onderhandelen alsof hij ter plekke bij een salarisonderhandeling zit. Hij kan zijn standpunt beargumenteren als de beste advocaat van de stad – en gelooft volledig in wat hij zegt. Wat een overtuiging! Uit het niets kan hij je vertellen wat een herbivoor is of hoe mannelijke zeepaardjes zwanger worden: ‘ja mam, geen vrouwelijke zeepaardjes hoor!’ Driejarigen zijn net sponzen; ze zuigen alle info in zich op.

  Tips: je geduld verliezen, zo voorkom je dat.

 6. Het zijn avonturiers

  Peuters zijn dapper en durven veel. Je kind vindt het leuk om te ontdekken en op avontuur te gaan. Hij vindt het leuk om nieuwe plekken te zien en hunkert naar opwinding. Ja, peuters gedijen vaak bij routine, maar soms willen ze het plan laten voor wat het is om te zien wat het leven hen brengt. Groot gelijk, toch?

  Advertentie

  Lees ook: Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar

 7. Ze zijn puur

  Je peuter is ruimdenkend en ziet de wereld als een positieve, mooie plek. Hij heeft (hopelijk) nog geen lijden of pijn ervaren. Hij is niet neergeslagen door de buitenwereld en is een rasechte optimist. Driejarigen willen het beste voor iedereen om zich heen. Ze geloven dat iedereen in hun wereld vriendelijk en zorgzaam is. Ze hebben vertrouwen in jou. In henzelf. In de familie. In het leven in het algemeen.

 8. Ze zijn opmerkzaam

  Je kind neemt alles op. Hij let op (oké, wanneer hij dat wil). Hij merkt dingen op. Je nieuwe kapsel, dat je je nagels hebt gelakt, hoe mensen er anders uitzien, dat sommige mensen oud zijn en sommigen jong. Hij is nieuwsgierig en kijkt altijd om zich heen.

  Peuterpuberteit: over nee zeggen en eigenwijs zijn

 9. Ze zijn vindingrijk

  Je zou maar wat graag een kijkje nemen in de gedachten van je driejarige. De creativiteit en drukte daarbinnen moet enorm zijn! Je kind kan doen alsof het een astronaut is tijdens een ruimtemissie, om vervolgens met z’n dinosaurus op de maan te landen en naar de dokter te gaan om zijn gebroken poot te laten maken. Ze bedenken de leukste, meest bizarre ideeën. Wat een fantasie!

 10. Ze zijn enthousiast

  Peuters lachen met hun hele gezicht. Je kind juicht je toe alsof hij de meest trotse persoon op aarde is. Zijn lach is aanstekelijk. Hij wil je alles over van alles vertellen: over wat hij heeft gedaan op het kinderdagverblijf, met wie hij heeft gespeeld, wat hij heeft gezien en wat hij heeft gehoord. Hij raakt enthousiast over de simpele dingen in het leven. Iets lievers bestaat niet, toch?

  Lees ook: Geduld verliezen bij je peuter: zo voorkom je het!

Bron: Motherly – beeld: Shutterstock