Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

11 slimme trucs om te zorgen dat je kind het minder koud heeft

Brrr, het is koud buiten! Natuurlijk wil je wel een frisse neus halen, maar niet dat je kind het koud krijgt. Zeker als je kind zelf niet (goed) kan aangeven dat hij het koud heeft, is het extra belangrijk om hem te beschermen tegen de kou. Hoe doe je dat? Hier vind je 11 tips.

Advertentie

Bij koude dagen is het belangrijk om zijn temperatuur in de gaten te houden. Baby’s kunnen je natuurlijk niet vertellen of ze het warm of koud hebben, en jonge kinderen kunnen het vaak ook niet goed verwoorden. Voel regelmatig aan zijn nek en voeten om te checken of je kind het niet te warm of koud heeft. Voelen die lauw aan, dan heeft hij het aangenaam. Zweten is niet de bedoeling, dan heeft hij het absoluut te warm.

Hoe zorg je dat jouw kind het minder koud heeft in de winter?

  1. Verwarm zijn bed
    Verwarm zijn bedje vast voor door er een warmwaterkruik of warmtedeken in te leggen. Haal ze wel weg voordat je jouw kind erin legt.
  2. Houd hem ’s nachts warm
    ’s Nachts wil je natuurlijk niet dat je kind kou vat. Slaapt je kind nog in een slaapzak, kies dan voor een winterslaapzak. Deze is gewatteerd of gevoerd en houdt hem lekker warm tijdens koude nachten. Een winterslaapzak heeft meestal lange mouwen die er afgeritst kunnen worden, zodat de slaapzak ook geschikt is voor wat minder koude winterdagen. Je kunt ook kiezen voor een vierseizoenenslaapzak. Slaapt hij niet meer in een slaapzak, stop hem dan in met een extra dekentje.
  3. Geef hem thuis een schone luier
    Op een koude dag naar buiten? Geef je kind dan eerst een schone luier voor je de deur uit gaat. Zo is de kans kleiner dat je al die lagen kleding af moet gaan pellen als je ergens bent en hij daardoor kou vat.
  4. Met laagjes naar buiten
    Vriest het buiten flink, laat je kind dan laagjes dragen als hij naar buiten gaat. Een kind dat lekker dik is ingepakt, kan veel hebben. Als eerste, isolerende laag kun je bijvoorbeeld kiezen voor thermokleding. De tweede laag is voor de warmte en is vaak van fleece of wol. De derde en buitenste laag beschermt tegen wind en water. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wintersportjas bij guur weer. Het voordeel van laagjes is ook dat je altijd iets kunt aan- of uittrekken.
  5. Houd zijn hoofd warm
    Zet je kind als het buiten koud is altijd een muts op. Zo verliest hij minder warmte. Binnen hoeft hij geen muts op: dit is alleen nodig bij pasgeboren baby’s. Houd ook zijn nek warm met een sjaal.
  6. Vergeet zijn handen en voeten niet
    Handen en voeten steken uit en worden daardoor sneller koud. Vergeet deze dus niet goed in te pakken als je naar buiten gaat. Fleece handschoenen houden zijn handen warm, voor zijn voeten kun je kiezen voor slofjes of een voetenzak, bijvoorbeeld deze van Koeka.
  7. Zet de kap van de kinderwagen omhoog
    Zorg dat je de kap van de kinderwagen altijd omhoog zet om je baby of kind te beschermen tegen de koude wind. Neem ook altijd voor de zekerheid de regenhoes mee voor als het sneeuwt.Nog geen regenhoes in huis? Deze universele hoes is eenvoudig te bevestigen aan de kinderwagen
  8. Verwarm de kinderwagen voor
    Je kunt de kinderwagen vast voorverwarmen met een warmwaterkruik.
  9. Bewaar een deken in de auto
    Verwarm de auto kort van tevoren. Zodat het niet te koud is. Je baby en kind moeten namelijk altijd zonder jas in een autostoeltje. Lees hier waarom. Daarom is het handig om een deken in de auto te bewaren. Die kun je over hem heen leggen in de auto. De deken kan ook van pas in de kinderwagen.
  10. Masseer zijn koude handen en voeten weg
    Als het echt heel koud is, hebben we allemaal snel last van koude handen en voeten. Baby’s al helemaal, want de bloedsomloop is nog niet volgroeid. Bij baby’s zijn koude handen en voeten vaak een beetje paars. Dit is niet meteen reden tot paniek: als een kind op andere plaatsen niet blauw of koud is – zoals zijn gezicht, lippen, tong, borstkas – zijn koude handen en voeten heel normaal en volkomen onschadelijk. Je kunt het wel wat aangenamer voor je baby of kind door zijn handen en voeten zachtjes te masseren, waardoor ze meer doorbloed raken en dus lekkerder warm worden. Ziet je baby of kind wel blauw, dan heeft hij het duidelijk te koud en kan hij mogelijk onderkoeld raken. Ga dan meteen naar binnen,  wrijf hem lekker warm en probeer hem iets warms te laten drinken.
    Lees ook: babymassage: hoe en wat?
  11. Warm drankje bij thuiskomst
    Zijn jullie weer binnen, neem dan een warm drankje en warm samen op. Denk aan warme melk of lauwe kruidenthee. Zo warmt zijn lichaam van binnenuit op.

Goed om te weten: zo bescherm je je baby tegen de kou

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC, Emma’s diary, Kids and companyBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu