Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12x goed om te weten als je voor een tweede kind wilt gaan

Kan je niet wachten tot je weer zwanger bent en wil je niets liever dan een broertje of zusje voor je kind? Of ben je er nog niet helemaal uit maar hebben jij en je partner het regelmatig over de kans om nog een baby te krijgen? Hier 13 dingen om even bij stil te staan.

Advertentie
 1. Er is geen perfecte timing

  Wacht je tot het juiste moment om voor baby nummer twee te gaan? Realiseer je dan dat er geen perfect moment is. Kinderen die dicht op elkaar zitten of juist flink wat in leeftijd schelen: het heeft allemaal z’n voor- en nadelen. Een ding is wel zeker: het wordt hoe dan ook wennen én prachtig.

 2. En het is maar afwachten of het ook lukt

  Misschien heb je er jaren over gedaan om zwanger te raken van je eerste kind. Of was je – lucky you! – binnen een oogwenk zwanger. Ook voor zwanger worden geldt: het verleden geeft geen garantie voor de toekomst. Je hebt er geen controle over, dus houd overal rekening mee. Met weken, maanden, maar ook met jaren. En, verdrietig genoeg, kan een tweede zelfs helemaal niet weggelegd zijn voor jullie.

 3. Je tweede zwangerschap zal heel anders zijn dan de eerste

  Lichamelijk kan elke zwangerschap anders zijn. Was je bij de eerste misselijk, hield je vocht vast of had je last van bekkeninstabiliteit? Bij de tweede hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. En vice versa. En zelfs al je nergens last van hebt, dan nog is het heel anders zwanger zijn als je al een kind hebt rondlopen. Je hebt nu tenslotte minder tijd om je bezig te houden met de aankomende baby en ook zijn heel veel dingen niet meer zo spannend als bij je eerste kind. Denk: voor het eerst naar de verloskundige, vertellen dat je moeder wordt, die dikke buik. Wat overigens niet betekent dat het minstens zo leuk en spannend is!

  Lees ook: Tweede zwangerschap is anders

 4. Niks kan je kind voorbereiden op een broertje of zusje

  Hoe enthousiast je het nieuws ook brengt als het zover is en hoe leuk – of niet leuk – je oudste kind dan ook reageert, het is altijd maar afwachten wat hij er daadwerkelijk van vindt als zijn kersverse broertje of zusje is geboren. Zeker als je oudste nog een peuter is, bestaat de kans dat hij behoorlijk jaloers is in het begin. Al is dat zeker niet altijd het geval. Kortom, kwestie van afwachten en waar nodig ingrijpen. Hoe? Kijk vooral even naar deze tips.

  Advertentie
 5. Je krijgt minder aandacht dan bij je eerste zwangerschap

  Toen je vorige keer zwanger was, werd zo’n beetje overal de spreekwoordelijke rode loper voor je uitgelegd. Iedereen wilde weten hoe je je voelde, of de babykamer al af was en hoe je wilde gaan bevallen. Newsflash: ditmaal zul je een stuk minder aandacht krijgen. Iedereen vermoedde al dat je ooit een tweede zou krijgen en het nieuwe van jou met een dikke buik is er ook al af. Soms misschien jammer, maar het heeft ook z’n voordelen. Denk: geen mensen meer die te pas en te onpas aan je buik zitten en continue vragen over je zwangerschap.

  TIP! Bereid je kind voor op een broertje of zusje met behulp van deze leuke boekjes.

 6. Je hebt al snel een bolle buik

  Hoewel je je eerste zwangerschap misschien wel maanden verborgen hebt kunnen houden, zal bij de tweede je buik (een stuk) sneller bol worden. Je lijf is al gewend om zwanger te zijn en weet direct wat hij moet doen: groeien! Tip: wijde T-shirts, hele wijde T-shirts.

 7. Er zullen momenten komen dat je in paniek raakt

  Ook al heb je alles al eens meegemaakt met kind nummer één, je zult in paniek raken tijdens je zwangerschap en je afvragen of het wel zo verstandig is om nog een kind te krijgen. En of je wel zoveel van de tweede zal kunnen houden als van de eerste. En of je het wel goed doet. En of…. Tja, hormonen doen rare dingen met je tijdens de zwangerschap. Komt goed!

  Advertentie

  Lees ook: ‘Opvoeding van het tweede kind is voor veel ouders een uitdaging’

 8. Soms vergeet je dat je zwanger bent

  Omdat je het veel drukker hebt dan tijdens je vorige zwangerschap, zul je soms simpelweg vergeten dat je zwanger bent. Mede dankzij je oudste en je vermoeidheid. Tip: ga op zwangerschapsyoga, zodat je in ieder geval één uurtje in de week je volledig op je lijf en je zwangerschap kunt focussen.

 9. Je bevalling zal (waarschijnlijk) sneller gaan

  Kijk, dit is positief: grote kans dat je bevalling sneller gaat dan bij de eerste. Ook hierbij weet je lichaam inmiddels wat-ie moet doen en is het getraind. Ga dus niet te ver van huis in de laatste weken voor je uitgerekende datum, want voor je het weet lig je op de parkeerplaats te bevallen…

 10. Je bent over het algemeen relaxter een stuk bij een tweede zwangerschap

  Waar je bij de eerste al in paniek raakte als je alleen al filet americain had aangeraakt, ben je nu een stuk relaxter. De babykamer af? Ach, de eerste tijd slaapt-ie toch nog bij jullie op de kamer. Dat eitje niet helemaal doorbakken? Zoveel kwaad kan dat vast niet. En zo zal het met heel veel dingen gaan – ook als de baby er eenmaal is. Je zult niet bij elk beginnend huiltje direct naar de wieg sprinten en als opa en oma oppassen vraag je niet elk halfuur hoe het gaat. Heerlijk toch?

  Lees ook: Een tweede kind: wanneer?

 11. Maar ook wat laks…

  Waar je bij de eerste de hele baby-uitzetlijst binnen no-time in huis had, zal dit bij de tweede anders zijn. Had je bij de eerste de vluchtkoffer al ergens halverwege je zwangerschap klaarstaan, ook die pak je nu nog even een dag voor de uitgerekende datum in. Jullie redden je heus wel, weet je nu.

 12. Je vraagt je af of je net zoveel van de tweede kunt houden als van de eerste

  Als je kleine man of dame tijdens je zwangerschap voor de zoveelste keer iets doet waarvan je hart explodeert, vraag je jezelf continu maar één ding af: zul je van de tweede net zoveel houden als van de eerste? Want dat kán toch helemaal niet? Zoveel ruimte heb je toch helemaal niet in je hart? Je zult het merken zodra de baby geboren is: die ruimte is er wel. Meer dan genoeg zelfs!

  Lees ook: Onderzoek: tweede kind heeft flinke impact op mentale gezondheid ouders

Bron: Parents – beeld: Shutterstock