Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

15x tips en taakjes om het zelfvertrouwen van je peuter te boosten

Kinderen worden niet geboren met een dosis zelfvertrouwen. Dit ontwikkelen ze door ze dingen 'zelluf' te laten doen. Dit is heel belangrijk, want voldoende zelfvertrouwen zorgt voor een positief zelfbeeld. Hier wat voorbeelden van taakjes en dingen die jij kunt doen om de zelfstandigheid en dus het zelfvertrouwen van je dreumes of peuter te stimuleren.

Advertentie

Lukt het niet meteen? Dan probeer je het gewoon later nog een keer!

 1. Zelf de bladzijde omslaan

  Een klein, maar belangrijk taakje. Door hem de bladzijdes om te laten slaan, betrek je je kind bij het lezen. Ook kan je hem het boek zelf laten vasthouden. Het doel is om je kind het gevoel te geven dat hij het tempo van de activiteit bepaalt.

 2. Laat hem het initiatief nemen bij de zindelijkheidstraining

  Het ene kind is er al vroeg bij, bij andere kinderen duurt het wat langer voor ze zindelijk zijn. Het belangrijkste is om het tempo van je kind hierin te volgen. Jouw taak is om te laten zien hoe het moet en positief te reageren als het lukt.

  Dit zijn de 12 meest gestelde vragen over zindelijk worden.

  Advertentie

  Tip: Hier vind je de leukste potjes en handige toiletverkleiners voor jouw peuter

 3. Complimentjes geven

  Voor het eerst iets zelf doen is best wel spannend. Als het gelukt is om dat propje in de prullenbak te gooien, zal je peuter dan ook glimmen van trots. Hij zal zich nog beter voelen als jij hem vertelt dat hij het ‘supergoed heeft gedaan.’

 4. Laat hem met de volwassenen mee-eten

  Door je kind al vroeg met de pot te laten mee-eten, leert hij om gevarieerd te eten. Laat hem ook kiezen wat hij wil eten. Natuurlijk laat je het niet helemaal los. Zo kun je hem beter niet vragen of hij groente wil, maar geef hem wel de keuze tussen broccoli of worteltjes.

 5. Outfit kiezen

  Zelf aankleden is een belangrijke mijlpaal, die de meeste kinderen pas zullen behalen als ze naar de basisschool gaan. Maar je kunt alvast een beginnetje maken door hem te vragen welke outfit hij die dag wil dragen. Kost dat in de ochtend teveel tijd? Leg dan voor het slapen gaan vast samen de kleren voor morgen klaar.

  Advertentie
 6. Helpen in huis

  Op deze leeftijd zijn veel kinderen geobsedeerd door wat papa en mama doen. Of dat nu het doen van de was is, het strijken van een shirt of het snijden van groenten. Nu zijn deze voorbeelden natuurlijk niet geschikt voor je peuter, maar hij kan wel al helpen met een paar simpele dingen: de gesneden groenten in een slakom leggen of het cakebeslag met een houten lepel roeren.

 7. Het hoeft niet perfect

  Lukt het taakje niet meteen of gaat het niet helemaal goed? Laat je kind merken dat dit helemaal niet erg is. Oefening baart kunst en van je fouten leer je. 8 tips: zo help je je perfectionistische kind.

 1. Maak hem baas over zijn eigen speelgoedkist

  Jonge kinderen zijn niet in staat om ingewikkelde opruimacties uit te voeren, maar als ze al hun actiefiguren uit een goed gevulde speelgoedkist kunnen vissen, zijn ze ook gecoördineerd genoeg om ze er weer in terug in te stoppen. Het beste resultaat behaal je als je het niet als ‘moeten’ voelen. Kroon hem tot koning van de speelgoedkist, en leg uit dat hij als koning ervoor moet zorgen dat zijn loyale onderdanen weer op de juiste plek liggen na het avontuur.

 2. Ga voor 50/50

  Als hij zijn linkerschoen aantrekt, doe jij zijn rechter. Als hij zijn shirt aantrekt, doe jij de knopen. Stimuleer de onafhankelijkheid van een terughoudend kind door taakjes in tweeën te splitsen.

 3. Laat hem zijn eigen tussendoortje kiezen

  Zet alle gezonde tussendoortjes op een lage plank in je voorraadkast, zodat je kind er makkelijk bij kan. Wanneer het tijd is voor een tussendoortje, vertel je kind dan dat hij zelf iets mag pakken.

 4. Eigen bord opruimen

  Rituelen rond het dekken en afruimen van de tafel horen ook bij de opvoeding. Peuters kunnen natuurlijk niets zwaars of warms dragen, maar ze kunnen wel servetten of onderzetters en hun eigen onbreekbare bord naar de tafel te brengen en opruimen als jullie klaar zijn met eten.

 5. Vraag om een tekening

  ‘Iets maken’ is gelinkt aan het gevoel van autonomie. Dus vraag je kleine Picasso regelmatig om een mooie tekening. Ook leuk als je vanmiddag op bezoek gaat bij opa.

 6. Laat hem het zelf uitvechten

  Als je peuter in de speeltuin ruzie krijgt met een ander kind, geef ze dan een beetje ruimte en kijk of ze het zelf kunnen oplossen. Komen ze er niet uit, grijp dan in en kijk of jullie samen tot een oplossing kunnen komen.

 7. Kamer opruimen

  Het is nog te vroeg om te dweilen en stofzuigen, maar je peuter kan wel al zijn kleren in de wasmand stoppen. Dus zet een wasmand op kamer en leer hem zijn kamer netjes te houden. Een stap naar zelfstandigheid waar je zelf ook nog lol van hebt.

 8. Zelf tanden poetsen

  Helemaal zelfstandig tanden poetsen duurt nog wel even, maar veel kinderen vinden het erg interessant om zelf te poetsen. Laat je kind daarom eerst zelf aan de slag gaan en poets daarna voor de zekerheid nog een keer.

Bron: Fatherly Beeld: Shutterstock