Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x zo voed je je kind op tot een lief en empathisch mens

Vriendelijk en lief zijn voor anderen maakt de wereld een stukje mooier. Het is dus belangrijk dat je dit meegeeft aan je kind. Maar hoe doe je dat op een goede manier? 5 tips om ervoor te zorgen dat je kind een lief en empathisch mens wordt.

Advertentie
 1. Leer je kind wat geluk werkelijk inhoudt

  Een prijs winnen of een mooi cadeau krijgen zijn klein geluksmomenten voor je kind. Hoe leuk ook, het is belangrijk dat je je kind leert dat echt geluk in andere dingen zit. Als je je kind aanmoedigt om aardig te zijn, voor anderen te zorgen, nieuwe vrienden te maken, trouw te zijn aan zichzelf en op zijn eigen manier te schitteren… dan vindt hij écht geluk. Daarbij is het wel belangrijk om je kind óók te leren dat niemand elk moment van de dag gelukkig is. We krijgen allemaal te maken met problemen en obstakels. Hiermee leren omgaan speelt ook een belangrijke rol bij een gelukkig of tevreden leven leiden.

  Lees ook: Zo leer je je kind om te gaan met teleurstellingen

 2. Moedig je kind aan om anderen iets te gunnen

  We leven in een prestatiegerichte maatschappij, waardoor je kind misschien het gevoel heeft dat hij zich altijd met anderen moet meten en de beste moet zijn – in alles. Ten eerste is dit niet mogelijk, en ten tweede is dat niet iets waar je kind uiteindelijk gelukkig van wordt. Bovendien kan hij door deze manier van denken anderen iets gaan misgunnen. Leer je kind daarom om blij te zijn voor zijn klasgenoot als die een tien heeft gehaald. Of om zijn vriendje te feliciteren als hij kampioen is geworden met voetbal.

  Lees ook: Hoe leer je je kind verantwoordelijkheid nemen?

 3. Laat je kind kennismaken met goede doelen

  Het is verleidelijk om je kind te beschermen tegen de moeilijke dingen die over de hele wereld gebeuren, maar soms kan een beetje perspectief een groot empathisch vermogen opleveren. Begin bijvoorbeeld met praten over bedreigde dieren. Of verkoop samen oud speelgoed op de rommelmarkt om geld in te zamelen voor een goed doel. Als je zelf om de wereld geeft, voed je een kind op die ook om de wereld geeft.

 4. Geef het goede voorbeeld

  Je vertelt je kind ongetwijfeld dat hij aardig moet zijn voor anderen. Maar nog veel belangrijker is het om zelf het goede voorbeeld te geven: voorleven wordt dat ook wel genoemd. Bak muffins voor een oudere buurman. Doe boodschappen voor je zieke tante. Ga op bezoek bij iemand die eenzaam is. Of bied aan om op de hond te passen van je vriendin die op vakantie gaat. Je zult zien dat je kind je voorbeeld overneemt en ook kleine dingen zal gaan doen die net het verschil maken.

  Advertentie

  Lees ook: Je kind leren vriendjes maken, zo doe je dat

 5. Breng meer quality time met je kind door

  Kinderen die onvoorwaardelijke liefde krijgen en veel quality time met hun ouders doorbrengen, snappen de kracht van vriendelijkheid en verbondenheid als geen ander. Dit betekent niet dat je steeds een speciaal uitje moet plannen of geld uit moet geven aan duur speelgoed. Het enige wat je hoeft te doen is tijd vrijmaken en je telefoon of laptop wegleggen. Organiseer een familiespelletjesavond. Lees samen boeken. Bak samen koekjes op een regenachtige dag. Of kijk samen naar een leuke familiefilm. Er zijn genoeg mogelijkheden!

Bron: Momtastic – beeld: Shutterstock

Karin Broeren

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier