Als ouder wil je natuurlijk liever niet dat je kind pijn heeft. Maar hoe cliché het ook klinkt: vallen en opstaan hoort bij het leven. Een ouder die zijn kind verbiedt om in bomen te klimmen uit angst voor een valpartij, ontneemt het kind dan ook een belangrijke les, vindt psycholoog, pedagoog en auteur Liesbeth Groenhuijsen.
Ook teleurstellingen horen bij het leven. Kinderen leren het beste door zelf de gevolgen van hun eigen acties te ervaren. Dit terwijl ouders volgens Groenhuijsen tegenwoordig het liefst elk risico willen uitsluiten.
Zelfvertrouwen
Door kinderen zelf van alles te laten ontdekken, vergroot je volgens de pedagoog het zelfvertrouwen van een kind. Ook helpt het om je kind zich af en toe te laten vervelen.
Een kind verzint dan zelf dingen om te doen en dat geeft weer vertrouwen. Een kind met zelfvertrouwen is vaak ook een veerkrachtig kind, zegt Groenhuijsen. Hierdoor zal hij zich niet laten ontmoedigen door tegenslag, maar zelf zoeken naar oplossingen.
Lees ook: Zo boost je het zelfvertrouwen van je kind
Veerkracht
In haar boek Hoogvliegers en pechvogels; over de veerkracht van kinderen schrijft Groenhuijsen over veerkracht bij kinderen. Ze pleit ervoor om tegenslag niet bij je kind weg te houden. Haar idee: laat je kind zien hoe jij met tegenslag omgaat, ervan leert en er sterker uitkomt. Want dáár leert je kind weer van.
Ook conflicten kunnen een kind veerkrachtiger maken volgens de schrijfster. Ruzie tussen ouders is bedreigend voor een kind, omdat hierdoor de veilige basis wegvalt. Toch is het geen reden om kinderen er volledig buiten te houden. Het is vooral belangrijk om te laten zien dat je het samen oplost en hoe.
Lees ook: Een taakverdeling zonder ruzie: zo voer je een goed gesprek met je partner
7 tips voor meer veerkracht
Onderstaande zeven tips komen uit Groenhuijsens eerdergenoemde boek. Het zijn tips waarmee je het zelfvertrouwen en de veerkracht van je kind kunt stimuleren zodat het leert om te gaan met teleurstelling.
Versterk het probleemoplossende vermogen van je kind, door je kind niet weg te houden bij problemen en tegenslagen. Is je kind angstig, dan lijkt het weghalen van de stressor een handige oplossing: bang voor zwemles? Niet meer naar zwemles = weg angst. Bang voor een toets? Niet naar school gaan = weg angst.
Lees ook: Angst bij kinderen: jouw rol als ouder is groter dan je denktMaar angst heeft de neiging om steeds groter te worden. Leer je kind 'anders doen' en 'anders denken' om toch het probleem aan te kunnen gaan. Denk hierbij aan leren praten over je gevoelens en gedachten en ademhalingsoefeningen om de spanning te laten zakken. Helpende zinnen (motivational quotes), zoals 'Wat er ook gebeurt, ik kan het aan' kunnen ook helpen. Schrijf ze op een kaartje en plak die op de spiegel of hang aan de muur op de wc.
Complimenteer je kind als hij al een klein stapje in de goede richting heeft gezet, bijvoorbeeld: 'wat fijn dat je mij hierover vertelt' (praten over je gevoelens, erkennen dat je gevoel er is, is een belangrijke stap in het opbouwen van veerkracht).
Lees ook: Emoties bij kinderen: zo help je jouw kind daarbijGeef zelf het goede voorbeeld: laat zien hoe je problemen kunt oplossen en vertel erover. 'Ik vond het heel lastig om ... maar ik heb toen ... en nu ben ik toch best trots dat het gelukt is.'
Streef er niet naar de perfecte ouder te zijn. Op die manier leer je je kind ook niet het perfecte kind na te streven. Wees dus niet bang om fouten te maken. Maak je een fout, erken de fout en herstel hem.
Geef een kind zelfvertrouwen zodat hij eigen keuzes kan maken. Laat je kind de vleugels uitslaan en wees bereid het op te vangen als het misgaat. Het gevoel dat je zelf mag bepalen, geeft een kind namelijk een krachtig gevoel.
Erken angstige gevoelens als er iets spannends op de planning staat voor je kind. Observeer en benoem: 'Ik zie dat dit je van streek maakt. Wil je mij erover vertellen?' In plaats van: 'Zo erg is het niet, het valt wel mee joh'.
Bron: Hoogvliegers en pechvogels; over de veerkracht van kinderen, Liesbeth Groenhuijsen