Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 huishoudelijke taken die zwangere vrouwen beter niet kunnen doen

Als je zwanger bent is de kans groot dat je nesteldrang krijgt en je huis helemaal spik en span wilt hebben voor de komst van de baby. Niks mis mee natuurlijk, maar sommige taken kun je om gezondheidsredenen gewoon beter uitbesteden aan je partner.

Advertentie
 1. De kattenbak verschonen

  Je bent natuurlijk dol op je harige, spinnende viervoeter en je hoopt dat je kind straks net zoveel plezier aan hem gaat beleven als jij. Maar laat als je zwanger bent dat vervelende klusje genaamd ‘kattenbak verschonen’ lekker aan je partner over. Katten dragen namelijk een parasiet met zich mee, de ‘toxoplasma gondii’, die toxoplasmose kan veroorzaken, een infectieziekte. De parasiet zit vooral in de ontlasting van (jonge) katten, in de grond waar besmet kattenpoep in ligt en in rauw of onvoldoende gaar vlees of ongewassen groente. Je raakt besmet via de mond. Via besmette handen of voedsel kun je ongemerkt toxoplasmose binnenkrijgen, omdat je niet kunt zien, ruiken of proeven of iets besmet is.

  Je lichaam is meestal prima in staat die infectie te lijf te gaan, maar voor je ongeboren baby kan het grote problemen opleveren, zoals blindheid of zelfs een miskraam.

  Heb je niemand anders om de kattenbak voor je te verschonen? Trek dan handschoenen aan voordat je aan de slag gaat en zorg dat je je handen grondig wast nadat je klaar bent. Ventileer bovendien de kamer waar je kattenbak staat goed.

 2. Tuinieren

  Zoals hierboven al aangegeven komt de toxoplasma gondii-parasiet ook voor in aarde. Ga dus ook niet met je blote handen in aarde zitten wroeten en je tuin eigenhandig verbouwen als je zwanger bent. Niemand anders om je tuin te verzorgen? Draag dan in ieder geval handschoenen en was je handen grondig na afloop.

  Advertentie

  Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

 3. Schoonmaken met giftige chemicaliën

  Schoonmaken en (de babykamer) verven zijn de twee meest voorkomende nesteldrang-klusjes. Maar juist met deze huishoudelijke klusjes moet je voorzichtig zijn als je in verwachting bent. Zelfs alledaagse schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel en ovenreiniger zijn mogelijk te sterk om vaak te gebruiken tijdens je zwangerschap.

  Lees daarom altijd de etiketten als je een reinigingsproduct gebruikt. Als een schoonmaakmiddel risico oplevert, laat dan een familielid het karwei doen. Een nog beter alternatief is om minder heftige reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals zuiveringszout, azijn en soda. Bonus: ze zijn ook nog goedkoper!

  TIP! Zwanger en nog niet genoeg zwangerschapskleding in huis? Hier vind je de mooiste zwangerschapsitems.

 4. De babykamer verven

  Verven is een activiteit die je het beste kunt overlaten aan een professional, partner of familielid. Niet alleen de chemische stoffen in de nieuwe verf kunnen een probleem vormen. Bij het overschilderen van een ouder huis kan de oude verf lood bevatten. Te veel van het loodstof inademen tijdens het schuren van oudere muren, kan bij baby’s tot geboorteafwijkingen leiden.

  Advertentie

  Het is het beste om zelfs je huis te verlaten terwijl de schilders aan de babykamer werken, of in ieder geval alle ramen te openen om het huis te ventileren als je die dag niet kunt ontsnappen. Kijk ook of je verf op waterbasis kunt kiezen, die over het algemeen minder bijtend is dan verf op oliebasis.

  Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap: zo beperk je het

 5. Tillen en sjouwen

  Zelfs als je actief blijft sporten, zijn er bepaalde dingen die je je lichaam niet moet laten doen, en één daarvan is zwaar tillen. Vrouwenlichamen worden flexibeler als ze zwanger zijn, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de wereld zetten van een baby. Dit betekent ook dat je tijdens je zwangerschap je rug en andere lichaamsdelen gemakkelijker kunt overbelasten.

  Als je niemand anders hebt om de meubels te verplaatsen, zodat je eronder en achter kunt stofzuigen en schoonmaken, kun je een schoonmaak(st)er inhuren om het voor je te doen. Als je een schoonmaak(st)er niet kunt veroorloven, laat het dan voor wat het is! Je baby zal de eerste maanden niet rondkruipen, dus je hebt tijd om te herstellen en vervolgens zelf weer het schoonmaken achter je meubels op te pakken.

 6. Klimmen

  Klimmen op een ladder of zelfs een opstapje kan tot een vervelende val leiden. Het is natuurlijk hartstikke verleidelijk om zelf even op een stoel te klimmen om dat badkamerraampje te openen, maar weersta de verleiding! Omdat je lichaam drastisch verandert om je baby te huisvesten, is je evenwicht misschien niet meer wat het was. Als je vervolgens van die stoel, kruk of ladder valt, loopt je ​​baby risico en kan je zelf maandenlang thuis komen te zitten.

Lees ook: Haar verven tijdens de zwangerschap: wel of niet doen?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: BabyGaga – beeld: ShutterstockRedactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier