
7x redenen om je kind zijn eigen kleding te laten kiezen
Weigert je kind regelmatig om aan te trekken wat je voor hem hebt klaargelegd of komt jullie smaak totaal niet overeen? Je kunt de strijd blijven aangaan, maar je kunt ook besluiten om het los te laten. Ja, ook als dit betekent dat het een outfit oplevert die pijn doet aan je ogen. Dit is waarom.
-
Persoonlijke smaak
Een van de redenen om je kind zijn eigen kleding te laten kiezen, is dat hij simpelweg een eigen mening en een misschien zelfs al een eigen smaak heeft. Je kind is een eigen persoon en geen kloon van jou. Zelfs peuters en kleuters weten soms al precies wat ze mooi vinden en wat niet. (‘Nee mooi!’) En waarom zou je kind niet mogen dragen wat hij zelf leuk vindt? Is het antwoord: ‘omdat hij er dan niet uitziet’? Probeer dan compromissen te sluiten. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie om de dag een outfit mogen uitkiezen of laat hem dagelijks kiezen uit twee setjes.
-
Eigen smaak ontwikkelen
Ben je niet zo enthousiast over de smaak van je kind of doen de combinaties die hij bedenkt pijn aan je ogen? Vergeet niet dat jouw ouders jouw kleding misschien ook niet altijd mooi vonden. En waarschijnlijk kon jou dat ook geen bal schelen, en is het allemaal goed gekomen. Datzelfde geldt voor je kind. Geef hem dus de ruimte om zijn eigen smaak te ontwikkelen. Een beetje (subtiel) bijsturen, kan natuurlijk wel. Jij kiest bijvoorbeeld de broek en hij mag een trui kiezen uit een (door jou geselecteerd) stapeltje.
-
Het voorkomt ruzie
Heb je elke ochtend strijd met je kind over de outfit van die dag? Vraag je af of het echt de moeite waard is om met je kind te ruziën als hij zijn Paw Patrol regenlaarzen aan wil trekken terwijl de mussen van het dak vallen. Bewaar die energie liever voor dingen die er echt toe doen. Oftewel: pick your battles!
Geestig! Ouders delen foto’s van hun kind in een zelfgekozen outfit
-
Een lesje budgetteren
Een van de belangrijkste lessen die je je kind kunt leren, is hoe om te gaan met geld. Een manier om dit te doen is het geven van kleedgeld. Het Nibud adviseert ouders om hun kind vanaf 12 jaar kleedgeld te geven. Een goed idee, vooral voor tieners die gek zijn op mode. Als je ze een vast bedrag geeft om aan kleding uit te geven, leren ze om verstandige keuzes te maken en de waarde van geld kennen.
-
Alles wordt ook écht gedragen
Koop jij alle kleding voor je kind zonder rekening te houden met zijn smaak of voorkeuren? Dan bestaat de kans dat er items ongedragen in de kast blijven hangen. Je kunt je zuurverdiende geld dus maar beter uitgeven aan kledingstukken die je kind ook echt zal dragen.
-
Het bespaart tijd
Je peuter maakt een drama van het aankleden (‘Willik nieee!’) en dus duurt aankleden ineens een halfuur. Of je kind komt beneden in een zomerjurkje terwijl het buiten ijskoud is, en dus stuur je je kind naar boven om iets anders aan te trekken. En komen jullie te laat op school. Herkenbaar? Overweeg eens om je niet druk te maken over de kleding van je kind: scheelt je namelijk een hoop gedoe én tijd!
Lees ook: Dit is de perfecte reactie op commentaar over de kleding van je kind
-
Erbij horen
Ook kinderen zijn gevoelig voor trends. Omdat ze graag hip willen zijn en omdat je er door het dragen van bepaalde dingen ‘bij hoort’. En dat geldt echt niet alleen voor tieners, ook veel jonge kinderen hebben feilloos door wat ‘hot’ is en wat ‘not’. Je kunt hier tegenin gaan, maar daarmee help je je kind niet. Kom je kind liever tegemoet door af en toe iets te kopen wat misschien niet jouw smaak is, maar waar je kind heel blij van wordt. Kleine moeite, groot plezier.
Shop hier de mooiste najaarskleding online
Bron: Allwomenstalk – bron: Shutterstock