Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Meekijken gezin

'Als de jongens er niet zijn, maken we er iets speciaals van'

In de rubriek Door de Week kijken we een week mee met een gezin. Jason en Lisa werken allebei thuis en kunnen zelf hun dagen indelen. Wel zo handig bij het verdelen van de zorg voor zoons Elijah en Jamie.

Advertentie

Jason (41) geeft een onverbloemd kijkje in het gezinsleven dat hij, zijn vrouw Lisa (40) en zoons Elijah (4) en ­Jamie (2) leiden. Ze wonen in Capelle aan den IJssel. Jason is geboren op Aruba, maar kwam op z’n twintigste naar Nederland om International Business Management te ­studeren. In 2014 ontmoette hij Lisa. Jason werkt als ­financial controller, Lisa als pleegzorgbegeleider in de jeugdhulpverlening.

Maandag

Jason: ‘Ik sta om kwart voor acht onder de douche, want het is mijn beurt om Elijah naar school te brengen. Dat wisselen Lisa en ik af. We hebben geen vaste dagen, maar kijken de avond van tevoren wat handig uitkomt. Op dinsdag en woensdag gaat Jamie ook mee, dan zetten we hem bij de kinderopvang af.

Elijah kliert met zijn ontbijt en roept dat hij geen zin heeft om naar school te gaan. Het begin van de week is vaak moeilijk voor hem, maar als ik hem afzet op het schoolplein, is hij blij om zijn vriendjes te zien. Zo gaat dat eigenlijk altijd.

Om negen uur zit ik in mijn geïmproviseerde kantoortje op zolder achter mijn computer voor mijn vaste maandagochtendmeeting. Sinds corona werk ik alle dagen thuis, ook nu nog. Lisa deed dat al regelmatig. We kunnen onze agenda deels zelf inrichten, wat met de kinderen makkelijk is. Ik werk vandaag de hele dag, want Lisa is vrij en houdt zich bezig met de jongens.

Advertentie

Dinsdag

Om zes uur kruipt Jamie tussen ons in. Als ik zie hoe vroeg het is, draai ik me nog even om. Een uurtje later springt Elijah boven op me. Ik zeg tegen hem dat hij een filmpje op de tablet mag kijken, zodat wij rustig wakker kunnen worden.

Ik haal de jongens ’s middags op bij de kinderopvang en bso. Als ik thuiskom, gaat Lisa naar boven om wat werk te doen op zolder. Ik maak voor de jongens een smoothie van allerlei fruit uit de vriezer: zij mogen op het knopje drukken, dat vinden ze leuk.

Ze hebben allebei nog veel energie, dus na een halfuurtje gaan we nog even naar buiten. Elijah pakt zijn fiets, Jamie de step. Ik moet flinke passen zetten om hun tempo bij te houden. Bij thuiskomst heeft Lisa de nasi al klaar en kunnen we meteen aanschuiven.

Woensdag

Lisa en ik ploffen om twaalf uur neer bij een eettentje in de buurt. Heerlijk, met z’n tweeën eruit. Voordat de jongens er waren, maakten we samen vaak uitstapjes, zo van: hé schat, ga je even mee naar de stad? Die spontaniteit is er een beetje af, want met kinderen moet je meer plannen: wanneer is een goed moment, wie kan er oppassen?

Advertentie

Maar het is ook niet goed om alleen maar te werken en voor de kinderen te zorgen. We merken aan elkaar dat we dan kriegelig worden en een beetje op elkaar kunnen gaan vitten. Op de dagen dat de jongens er allebei niet zijn, proberen we er dus iets speciaals van te maken. De ene keer maken we thuis een soepje en bakken we een tosti, de andere keer gaan we uit lunchen of een wandeling maken.

We bestellen allebei een uitsmijter en krijgen tijdens het eten de slappe lach. Daarna back to business. Als we Jamie en Elijah om half zes ophalen, voel ik me weer opgeladen.

Donderdag

Ik stop om drie uur ’s middags met werken en loop naar beneden. Jamie had geen zin om een middagdutje te doen, maar je merkt aan hem dat hij wel moe is. Hij is druk en een beetje baldadig, wat z’n weerslag heeft op Elijah. Tijd voor actie!

Het regent buiten, dus ik gooi een sportmatje op de grond waar we op kunnen stoeien en rollen. Na een kwartier ga ik wat push-ups en buikspieroefeningen doen. De jongens vinden dat heel interessant om te zien en apen me na, heel grappig.

Rond vijf uur zitten de jongens aan hun taks en gaan ze fratsen uithalen: met speelgoed gooien, elkaar treiteren. Ik voel ergernis opkomen, maar ik weet ook dat ik daarmee niks oplos. Ze zijn doodop, dus ik kan niet zo veel meer van ze verwachten. Ik geef Jamie mijn mobiel en stuur Elijah naar Lisa, die aan het koken is. Zo rollen we toch nog harmonieus de avond in.

Vrijdag

We lunchen met z’n drietjes: Lisa, Jamie en ik. Ik ben vandaag vrij en Lisa werkt tot het einde van de middag, ik haal Elijah van school en neem de jongens mee naar een speeltuin. Als we terugkomen, ga ik naar de keuken om het avondeten te maken. Elijah vindt het gezellig om te helpen, dus ik geef hem een kindermesje en een bakje champignons. Heel zorgvuldig snijdt hij elke champignon in plakjes. Handig, zo’n eigen souschef.

Als ze hun toetje op hebben, ruimen we de boel op en ga ik met de jongens naar de woonkamer. We spelen eerst een potje Memory, maar halverwege loopt Elijah weg om een nummer van The Weeknd op te zetten. Met z’n allen verzinnen we een heel optreden, we moeten hard lachen.

Om zeven uur gaan we met z’n vieren naar boven. Lisa wast Elijah en legt hem op bed, ik doe hetzelfde met Jamie. Nadat ik hem twee boekjes heb voorgelezen, wissel ik met Lisa en knuffel ik Elijah nog even.

Zaterdag

Apenkooien! Als ik het de jongens zie doen, moet ik altijd even denken aan mijn eigen jeugd. We zijn bij peutergym, dat is om de week in de gymzaal. Terwijl de jongens rondrennen, maken wij een praatje met vrienden die kinderen in dezelfde leeftijd hebben. Na afloop drinken we in een cafeetje in de buurt koffie. Er is een speelhoek waar Jamie zich vermaakt, Elijah speelt met lego.

Eenmaal thuis leg ik Jamie op bed, hij is duidelijk toe aan een uurtje slaap. Lisa gaat naar boven om de was te strijken, ik maak in de magnetron popcorn en kijk met Elijah naar Turning red op Disney+. Op zaterdag mogen ze een halfuur later naar bed, om acht uur gaat het licht bij allebei uit.

Ik loop nog even naar zolder om een opdracht te maken voor de financiële post-hbo-opleiding die ik naast mijn werk volg. Daarna maak ik voor Lisa en mij een kop thee en zet ik een serie aan. We kijken twee afleveringen en vallen dan om van de slaap.

Zondag

De lazy day van de week. We lopen rond in onze pyjama’s en ontbijten uitgebreid met croissants, broodjes uit de oven, verse jus d’orange, koffie, thee en allerlei soorten beleg. Om elf uur neem ik de jongens mee naar boven. Elijah wil met allerlei speelgoed in bad, Jamie gaat onder de douche.

Het is al twaalf uur geweest als we allemaal aangekleed zijn. De kinderen hebben zin om naar de kinderboerderij te gaan, waar we de konijntjes voeren en biggetjes aaien. Eenmaal thuis knutselt Lisa een uurtje met de kinderen. Ze maken een tekening voor opa, de vader van Lisa. Haar moeder is vorig jaar overleden aan longkanker, dat was een grote klap voor ons allemaal. We gaan om het weekend langs bij haar vader in Zierikzee, dat vinden de kinderen heel gezellig. Volgend weekend gaan we weer.

Ik vertrek na het avondeten, als we samen de kinderen op bed hebben gelegd, naar mijn basketbaltraining. Als ik om half elf terugkom, ligt Lisa al op bed. Even snel douchen en dan kruip ik naast haar.’

Opgesomd

Verdienen: 2 keer modaal

Kinderbedtijd: 19.15 uur naar boven, om 20 uur slapen ze.

Kinderen wakker: tussen 6 en 7 uur

Schermtijd: doordeweeks een halfuurtje en in het weekend wat uitkomt

Dagen naar de bso/oppas: 2

Favo bezigheid: naar het skatepark met de jongens en op pad met de bakfiets

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Fleur Baxmeier, Beeld: Privé

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu