Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ouders mee op zomervakantie

Anna Lyn neemt haar ouders mee op zomervakantie: ‘Om 7 uur gaat Julius naar het appartement van opa en oma, die wel uitgerust zijn’

Ook eens zonder je dreumes naar het strand, dat kan als je je ouders meeneemt naar bijvoorbeeld Ibiza. En dat bevalt Anna Lyn (28) heel goed. Wat zijn volgens haar de voor- en nadelen?

Advertentie

Van niet cool naar heel gezellig

‘Toen ik 18 was en net in mijn eentje op reis mocht, had ik er niet aan moeten denken. Met je ouders op vakantie was zó niet cool. Maar nu hebben we Julius (14 maanden) en is deze vakantie de derde keer dat we met drie generaties weggaan. Ik vind het gezellig. Zo vaak zie ik mijn ouders niet, en zij zien Julius nooit zo lang achter elkaar. Zo’n vakantie is meteen een manier om wat qualitytime met elkaar te hebben.

Overdag bezoeken we mooie dorpjes, we lunchen uitgebreid en ’s avonds spelen we spelletjes aan de buitentafel. Het voelt bij vlagen heel nostalgisch, net als vroeger, toen ik zelf kind was. En ik vind het heerlijk om mijn ouders te zien genieten van hun kleinkind. Ik hoor mijn vader weer eens schaterlachen, zie mijn moeder kinderlijk gekke bekken trekken. Het doet me goed dat ik hen hier ook blij mee maak.

Met z’n tweeën uit eten

Toegegeven, je ouders meenemen op vakantie is ook gewoon handig. Twee paar extra handen erbij om je kind te verzorgen, dat geeft ons net dat beetje extra vakantiegevoel. Zonder hen zouden we ’s avonds aan ons balkon gekluisterd zitten, maar nu kunnen we ook eens lekker met z’n tweeën uit eten. En na een nacht waarin Julius weinig heeft geslapen en veel heeft gehuild, brengen we hem om 7 uur hup, nog in z’n pyjamaatje, naar het appartement van opa en oma, die wel uitgerust zijn. Vinden zij gezellig en wij kunnen nog even terug naar bed. Een win-winsituatie.

Ook Julius eten geven vinden ze enig, waardoor wij eindelijk weer eens toekomen aan zelf eten voordat het koud is. Wat een luxe! Net als samen in zee zwemmen, terwijl mijn ouders bij Julius op het strand blijven. We zijn zelfs een keer een cocktailbar ingedoken, terwijl mijn ouders met de babyfoon op hun eigen terras zaten.

Advertentie

Lees ook: ‘Ouders hebben slechts 32 minuten me-time per dag’

Samen én apart

Nu lijkt het misschien of mijn ouders puur en alleen mee zijn als veredelde oppassers. Dat is toch ook weer niet zo. We maken er heus af en toe gebruik van, maar ik wil ervoor waken dat mijn ouders alleen maar met Julius in de weer zijn. En zelf denken ze er ook zo over. “We willen best een keer oppassen,” zei mijn moeder van tevoren, “maar we willen zelf ook een vakantiegevoel hebben.”

Snappen we. Daarom hebben we bewust twee aparte appartementen geboekt in een finca, een landgoed, op Ibiza. Zo delen we de tuin en het zwembad, maar hebben we wel een eigen plek om ons terug te trekken, en hoeven mijn ouders er ’s nachts niet uit als Julius huilt.

Ook huren we twee auto’s. Willen mijn ouders naar het strand en wij naar de stad? Prima, we kunnen doen en laten wat we willen. Al komt het er in de praktijk op neer dat we meestal met z’n allen in één auto gepropt op pad gaan. Toch is het fijn dat we er twee hebben, zodat mijn ouders in elk geval de kans hebben om even aan ons te ontsnappen. En wij aan hen.

Gauw naar oma

Dat was af en toe best nodig. Want hoe lief mijn ouders ook zijn, het is ook fijn om een middag als gezin door te brengen. Na vier dagen met z’n allen op pad te zijn geweest, willen mijn vriend en ik wel weer eens met z’n drieën naar een strandje. Met ons kersverse gezin onder een grote parasol op een handdoek liggen en langs de branding lopen is heerlijk. We voelen ons even zo compleet.

Advertentie

Even ja, want als we daarna iets willen eten op een terras en Julius niet stil wil zitten, niet in de buggy wil slapen, maar wel heel hard gaat krijsen, missen we plots mijn ouders weer. Met een noodgang drinken we onze cola op, rekenen af en vertrekken met een lege maag richting ons appartement.

En olé, daar is oma, die meteen aanbiedt met Julius in de wagen te wandelen, zodat wij een hapje kunnen eten. “Het is heel gezellig hoor,” zei mijn moeder aan het einde van de week. “Maar als we straks naar huis gaan zijn we ook wel blij dat hij lekker met jullie meegaat. Best druk, zo’n kleintje.”

Lees ook: ‘Oppassen op kleinkinderen is goed voor oma’s geest’

Eigen wensen

Met je ouders op vakantie gaan heeft natuurlijk ook nadelen. De dynamiek is anders. Ik moet met nog twee mensen rekening houden. Mensen die soms andere dingen leuk vinden. Zo had ik voor aanstaande zomer een superleuk vakantiehuis op het oog in Umbrië. “Geen zwembad?” merkte mijn moeder ontevreden op. “Ik wil wel een zwembad. Zoek maar iets anders.”

Daar ging het topadres met hangmatten in de tuin, hippe loungestoelen en biologische groentetuin. “O, en je vader wil graag dicht bij zee zijn,” voegde ze eraan toe. Juist. Daar ging heel Umbrië. Ik moest even slikken, maar het gaat vast lukken iedereen tevreden te houden.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. De namen in deze productie zijn gefingeerd. Beeld: Getty Images

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu