Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Sinterklaas
door

Ruim 40 procent viert dit jaar geen Sinterklaas

Ruim 40 procent van de Nederlanders viert dit jaar geen Sinterklaas. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 3400 leden van het Hart van Nederland-panel. De discussie rondom Zwarte Piet speelt een rol, maar ook de hoge inflatie.

Advertentie

Zeker 40 procent van de deelnemers geeft aan dat ze het feest helemaal overslaan dit jaar. Er zijn voor mensen verschillende redenen om het feest niet te vieren. Zo speelt de discussie rondom Zwarte Piet een rol, maar ook de hoge inflatie. ‘Er zijn kosten in het spel. We hebben als familie besloten om het een keertje over te slaan en het volgend jaar weer te doen’, zegt een vrouw tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Sinterklaas en Piet stress bij je kind, zo deal je ermee

Pakjesavond vieren

Voor anderen blijft het feest van de goedheiligman onverminderd populair. Ruim één op de drie Nederlanders haalt speciaal pepernoten, chocola of ander snoepgoed in huis. Een even groot deel viert pakjesavond. ‘Wij doen hetzelfde als altijd, even uitbundig’, zegt een vrouw. ‘Een tandje minder? Nee, het wordt elk jaar meer!’

Tip: Dít zijn de leukste schoencadeautjes onder de 5 euro

Schoen zetten, lootjes trekken en surprises maken

Uit de cijfers van Hart van Nederland blijkt dat een op de vijf Nederlanders de komende maand zijn schoen zet of hun kinderen dit laat doen. Zo’n 18 procent viert het feest door lootjes te trekken met vrienden, familie of collega’s. Het maken van surprises blijkt minder populair. Slechts één op de tien geeft aan dit jaar aan de knutsel te gaan.

Advertentie

Snoepgoed wordt wel in huis gehaald

Blijven de chocoladeletters, pepernoten en taaitaaimannetjes in de winkel liggen? Nee hoor. Eén op de drie Nederlanders haalt ook dit jaar chocola, snoepgoed en pepernoten in huis. ‘Ik neem zeker een pepernootje’, zegt iemand. ‘Maar het vieren van Sinterklaas is voorbij. Het is wel het begin van een gezellige periode tot en met oud en nieuw.’

Bron: Hart van Nederland, MetroBeeld: GettyImages

Zwangerbox partnerpagina Bon bébé 2022

Bon bébé

Bekijk de website