Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
pakjesavond

Checklist: 9 anti-stresstips voor pakjesavond

Vol verwachting zet je kind z’n schoen, terwijl jij van hot naar her rent om het feest rond pakjesavond in goede banen te leiden. Dat kan anders. En wel met deze checklist.

Advertentie
  1. Alle cadeaus gekocht?

    Het is eigenlijk niet eerlijk: die ‘lieve goede Sint’ die telkens uitgebreid bedankt wordt en alle credits krijgt voor de cadeaus die jíj in weer en wind hebt gekocht. En uit eigen zak hebt betaald, ook dat nog. Gelukkig is één middagje winkelstraat meestal afdoende om alles aan te schaffen. Al kost het vinden van de juiste verhouding tussen Leuk (lees: wat kinderen leuk vinden, dus alles van fluorescerend plastic met batterijen), Educatief (lees: fijne kinderboeken) en Lekker Praktisch (lees: mutsen en sjaals die ze toch al nodig hadden) nog best wat moeite. Communiceer deze verhouding vooral ook naar eventuele ‘hulpsinten’ uit je gezelschap, tenzij je graag zit opgescheept met een berg plastic dat de hele dag lawaai maakt.

    Check ook onze survival guide voor sinterklaasinkopen.

  2. Zijn de cadeaus ook ingepakt?

    De hemel zij geprezen voor online shoppen, uiteraard. Alleen: niet elke webshop pakt de cadeaus gezellig voor je in, dus ga je thuis braaf aan de slag met zo’n niet-werkende plakbandhouder en niet-meewerkend cadeaupapier terwijl je peuter elk moment op de loer ligt en je weer moet liegen over van alles. Dus nee, zoek een goede webshop/winkel en laat die handel inpakken. December is al ingewikkeld genoeg.

    Tip: dit zijn de grappigste 5 december bloopers van ouders. 

    Advertentie
  3. Heb je gezelschap geregeld?

    Knus, zo met het eigen gezin, maar meer gezelschap betekent meer cadeaus, en we weten allemaal dat kinderen van nature nogal materialistisch en hebzuchtig zijn. Daarbij kunnen meerdere kinderen elkáár tenminste omver duwen in plaats van ons arme volwassenen en hebben gekke ooms vaak meer oren naar paardjerijden door de woonkamer dan jij op zo’n avond.

  4. Is het ook goed gezelschap?

    Een moment van bezinning voor je het hele gezelschap daadwerkelijk optrommelt. Die activistische neef bijvoorbeeld, overtuigd sinterklaascynist: is dat nou wel zo’n goed idee? Of die schoonzus die niet bepaald ’s werelds grootste kindervriendin is? Deze avond is voor kinderen, niet voor boze en gekwetste volwassen ego’s.

  5. Niet te veel suikergoed in huis?

    Borstplaat, pepernoten, marsepein, gevuld speculaas, taaitaai, chocoladeletters: de anti-suikerlobby heeft een goeie aan de goedheiligman. Terwijl: het hoort erbij, toch? En we hebben het zelf destijds allemaal overleefd. Maar wie wel eens een kind over de cadeautafel heeft zien braken, weet: een snoepoverdosis is geen aanrader.

    Lees ook: Dit is van al het strooigoed het minst ongezond voor je kind

    Advertentie
  6. De ‘hoor wie klopt daar kind’ren’-buurman geregeld?

    Geef toe: ook jij voelt opnieuw die kriebel in je buik als er op de deur wordt gebonsd en er ineens een zak vol pakjes voor de deur staat. En dan die opgewonden kinderhoofdjes erbij: daar doe je het allemaal voor. Pak het dus goed aan en regel een buurman die er zelf ook de lol van inziet, hard bonst, een zwarte handschoen aantrekt, ‘veel plezier lieve kinderen!’ buldert, een hand pepernoten door een kier in de voordeur naar binnen gooit en snel wegrent. Succes verzekerd.

  7. Heb je een pakjesavond-playlist waar ouders níet gek van worden?

    Muziek hoort bij het leven, en in dit geval is dat sinterklaasmuziek. Helaas, want wie al dagen ijle kinderkoortjes op repeat zet, zal ’s nachts gegarandeerd nachtmerries hebben over een leger zingende kinderen dat je achterna zit met kaatseballen in een net. Beter idee: Spotify-playlists als De grote reis van Sinterklaas of Sinterklaasfever. Swingend, gezellig en zonder tergende kinderhousebeats.

    Meer lezen: ‘Sinterklaas kalkoentje’ en ‘Hoe waaien zijn rimpels al heen en al weer’… Sinterklaasliedjes lenen zich perfect voor tongbrekende toeren. Check hier de grappigste kinderversprekingen.

  8. Op het ‘O nee! De gedichten!’-punt beland?

    Misschien wel de grootste stressfactor. En altijd op het laatste moment, waardoor je wederom begint over een sint die zat te denken aan wat te schenken en een piet die het ook niet ziet. We kunnen natuurlijk zeggen dat je eerder moet beginnen met dichten, maar je was druk bezig met punt 1 t/m 8. Daarom: maak voortaan indruk met een haiku. Dat is een beroemde Japanse dichtvorm van drie regels van achtereenvolgens vijf, zeven en vijf lettergrepen. Rijmen hoeft niet. Zie hier:

    Hier een mooi cadeau
    Dit wilde je al altijd
    Dus maak open doei

  9. Tijd over voor sinterklaasmeditatie?

    Ga vlak voordat het feest echt losbarst even in lotushouding op bed zitten en herhaal de volgende mantra: ‘Ik ben een goede moeder, alles is gedaan, alles is onder controle, laat maar komen, laat maar los, gooi maar in m’n laarsje, dank u sinterklaasje’. Tien keer herhalen.

    Auteur: Fleur Meijer – Beeld: Shutterstock


Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier