Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

De nieuwste trend overgewaaid uit Engeland: de babyvoetmassage

Dat een massage kan helpen om je baby te laten ontspannen bij krampjes, obstipatie, oorpijn of ander ongemak, wisten we al. De nieuwste trend uit Engeland is een voetmassage voor je baby.

Advertentie

Babyreflexologie werkt, net als reflexologie bij volwassenen, volgens het principe: als je hier drukt, doet het daar geen of minder pijn. Maar – goed om te weten en heel logisch – waar bij volwassenen flink wordt gedrukt, geduwd en geknepen, draait het bij baby’s om zachtjes druk uitoefenen met duimen en vingertoppen.

Kwaaltjes wegmasseren

En ander verschil is de ‘landkaart’ van de babyvoet: die is een stuk overzichtelijker dan de kaart van jouw voeten. Zo zouden de tenen van je baby allemaal rechtstreeks in verbinding staan met zijn hoofd en gebit, en de voorkant van de voet staat in verbinding met de neusholten. De delen daaronder corresponderen met de maag en de onderbuik. De hak staat tenslotte in connectie met het bekken. Dus als je baby groeipijn heeft in zijn heupen, is dat de plek waar je moet zijn. Daarnaast zou de hak een belangrijk drukpunt zijn voor onrustige slapers.

Goed voor de hechting

Bijkomend positief effect is het hormoon oxytocine dat tijdens de voetmassage zowel bij jou als bij je baby wordt aangemaakt. Deze stof, die ook wel bekendstaat als het knuffelhormoon, is onmisbaar bij de hechting tussen moeder en baby. Bovendien is oxytocine ook nog eens goed voor de hersenontwikkeling van je baby. Dus eigenlijk kun je niet heel veel verkeerd doen, mits je met beleid drukt en vooral niet te hard masseert.

Volg een cursus

Doe-het-zelf-babyreflexologen kunnen hun hart ophalen met vrolijk gekleurde babyvoetjeslandkaarten die je op internet kunt vinden compleet met uitgebreide handleidingen van enthousiaste moeders. Maar als je het serieuzer wilt aanpakken, kun je ook een cursus volgen. Overigens zijn de voordelen van reflexologie nog altijd niet wetenschappelijk bewezen. Maar ja, baat het niet, dan schaadt het niet.

Stappenplan babymassage

Ook een gewone babymassage kan helpen om allerlei kwaaltjes te verlichten. Hier een stappenplan: zo geef je zelf een goede babymassage.

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier