Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
halloween
door

Daarom gaan kinderen met Halloween langs de deuren

In Amerika is Halloween razend populair. Huizen worden versierd, snoep wordt ingeslagen en op de dag zelf gaan de kinderen langs de deuren om heel hard 'Trick or treat!' te roepen. In Nederland is Halloween ook steeds meer in opkomst, maar waar komt dit griezelfeest eigenlijk vandaan?

Advertentie

Lang, lang geleden

Even een geschiedenislesje. De traditie om op 31 oktober te griezelen is lang, lang geleden ontstaan tijdens het Keltische oogstfeest Samhain. Dit werd gevierd in de nacht van 31 oktober op 1 november. De Kelten hielden hier nogal aparte gedachtes op na. Ze waren er namelijk van overtuigd dat ze tijdens deze nacht makkelijker andere werelden konden bereiken. Ook dachten ze dat de doden deze nacht een bezoekje kwamen brengen. Sommige Kelten maakten kostuums van dierenhuiden en trokken deze aan om de geesten weg te jagen. Daarnaast zorgden ze voor tafels vol met eten die ze de geesten aanboden, in ruil voor hun vertrek.

In de loop der eeuwen veranderde deze traditie. Zo was het in de Middeleeuwen gebruikelijk om je op deze dag als geest, demoon of ander eng wezen te kleden en langs de deuren te gaan. Hier zong je een liedje of deed je een kunstje (Trick) in ruil voor wat te eten of drinken (Treat). Weet je meteen waar die uitdrukking vandaan komt.

‘Trick or Treat!’

Mocht je het even vergeten zijn, de Kelten leefden in Europa. Halloween heeft dus Europese roots. Deze griezelige feestdag is pas in de 19e eeuw in Amerika terechtgekomen, dankzij Schotse en Ierse migranten. Hier waren de Amerikanen in eerste instantie niet blij mee: op deze dag werd er vooral gevochten en gesloopt. Hoe het is veranderd in Halloween zoals wij het kennen (in elk geval van tv), is niet precies bekend. Feit is dat er sinds het midden van de vorige eeuw in Amerika op 31 oktober op een vrolijke manier gegriezeld wordt en kinderen de deuren langsgaan voor wat lekkers: ‘Trick or Treat!’

Nog een laatste weetje: dat de pompoenen in oktober niet aan te slepen zijn, is ook de ‘schuld’ van de Amerikanen. Zij bedachten de uitgeholde pompoen met eng hoofd. Waarschijnlijk gebaseerd op het uithollen van rapen door de oude Kelten.

Advertentie

Ook in Nederland

Lekker griezelen met Halloween wordt ook bij ons steeds populairder. Kenden we het eerst alleen nog uit films en van tv, heel wat grote en kleine mensen in ons land vieren inmiddels dit feest. Uit regionale kranten blijkt dat er in 2016 zo’n honderdveertig Halloween-fairs, -tochten of variaties daarop waren. In 2011 waren dat er nog vijftig, in 2006 tweeëntwintig. Ook gaan kinderen in steeds meer plaatsen met Halloween langs de deuren volgens Amerikaanse traditie, of lopen ze mee in een optocht. Heb jij de Halloween-kostuums al klaar hangen?

Bron: Popsugar.com – Auteur: Tara Stokdijk

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier