Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze 14 oudertypes kom je zéker op het schoolplein tegen

Het schoolplein van een basisschool is net een mini-maatschappij. Met moeders en vaders in alle soorten en maten. Dikke kans dat jij deze oudertypes herkent als je kind naar school gaat. Met tips hoe je deze vaders en moeders in je voordeel kunt gebruiken!

Advertentie

1. De carrière-ouder

Weet een meer dan fulltimebaan met negen kinderen én een hond te combineren. Ideaal als je even omhoog zit met jouw kind. Deze ouder heeft namelijk een geweldige oppas aan huis, die jouw zoon of dochter er altijd makkelijk bij kan hebben.

2. Sporty spice

Staat in strakke hardloopoutfit op het schoolplein, rent marathons en organiseert kinderbootcamps na schooltijd. En motiveert jou om toch maar weer een keer die sportschool op te zoeken of die yogales te doen.

TIP! Schoolspullen koop je gewoon online. Hier vind je alles voor de eerste schooldag.

3. De thuisblijfouder

Staat altijd lang op het schoolplein (want heeft niet veel haast om te gaan), helpt bij elk uitje (waardoor jij niet altijd hoeft) en is meestal thuis (dus is altijd te bellen als je omhoog zit met werk en kind). Tip: help hem of haar ook eens uit de brand, want fulltime ouder zijn is pittig.

Advertentie

4. De helikopterouder

Zorgt ervoor dat geen enkel kind van het klimrek valt, snijdt alle snoeptomaten en druiven in de lengte doormidden en hangt de jas van z’n kind in groep acht nog steeds voor hem aan de kapstok. Geeft jou het gevoel erg goed te zijn in loslaten, al kun je misschien ook iets van zijn zorgzaamheid leren.
Eva vraagt zich af: ben ik een helikoptermoeder?

5. De fröbelouder

Staat vooraan om kinderen te schminken bij carnaval en organiseert knutselmiddagen aan de keukentafel, waarna je kind met een robot-uil van papier-maché thuiskomt die echt kan knipogen. Altijd te bellen als je handen en entertainment tekortkomt op het verjaardagsfeest van je kind.

6. De hippe ouder

Ziet eruit alsof hij of zij geen kinderen heeft. En zoals jij er niet eens uitzag toen je nog geen kinderen had, omdat je nooit zoveel modegevoel had als de hippe ouder. Deze ouder klamp je aan als je een feestje hebt en een killer outfit zoekt.

7. Queen bee

Kent iedereen, is overal van op de hoogte en staat op het schoolplein alsof het van haar (of hem) is. Vraag je je af wie nou die ouder is van dat kind waar jouw dochter zo graag een keer mee wil spelen of wat er dit keer gefröbeld moet worden voor het paasontbijt (placemat? beschilderd ei? compleet ontbijt?), dan is deze ouder je (alwetende) man of vrouw.

Advertentie

8. De chaotische ouder

Heeft warrig haar en komt altijd te laat, vergeet regelmatig de gymtas of lunch in te pakken of dat er studiedagen zijn op school. En ja, soms vergeet hij of zij ook haar eigen kind. Geeft je het gevoel dat jij perfect georganiseerd bent.
Grappige cartoonserie: 13 x de chaotische kanten van het ouderschap

9. De ‘te laat kom’-ouder

Soms is dit de chaotische ouder, soms de ouder die andere prioriteiten heeft dan op tijd komen. Dankzij hem of haar valt het totaal niet op dat jij altijd op het nippertje pas het schoolplein op komt vliegen (want hij of zij is altijd nog later).

10. De perfecte ouder

Komt altijd op tijd, vergeet niks, ziet eruit alsof hij of zij geen kinderen heeft en verheft nooit zijn stem tegen zijn – perfecte – kleuter. Observeer en leer van deze ouder (en probeer nooit hetzelfde niveau te bereiken, verloren zaak).

11. De snob

De ouder die alleen met een bepaald soort ouders om wil gaan: de eigen soort ouders. Ideaal als jij hun type bent, heb je eindelijk je eigen kliekje op het schoolplein.

12. De schoolplein-mijder

Ontwijkt andere ouders door bij het ophalen in de geparkeerde auto te blijven zitten (dubbel zondig: haalt kind ook nog met de auto op!). Geeft je een heel sportief gevoel dat jij wel altijd op de fiets komt én is bovendien de reddende engel voor een lift als het stortregent en je band lek is.

13. De duo-ouders

Doen alles met z’n tweetjes, brengen, halen, helpen. Geven elkaar nog zoenen met tong in het openbaar, delen een e-mailadres (jannekenrob@gmail.com). Perfect om te ‘gebruiken’ als je vindt dat je partner een beetje verzaakt de laatste tijd: ‘Weet je wel dat Rob bij élke schoolbarbecue en ouderavond is en geen zwemles mist?’ (En dan natuurlijk verzwijgen dat Janneke en Rob die enigen zijn die overal met z’n tweeën zitten).

14. De ‘ik weet meer dan jij’-ouder

De ouder die jou en passant allemaal belevenissen weet mee te delen van jouw kind, waar jij geen weet van hebt. Rete-irritant, maar wel handig als je precies wilt weten wat er in de klas gebeurt en je zo’n kind hebt dat altijd ‘weet-ik-niet’ antwoordt als je vraagt hoe z’n dag was.

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties