Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder kan op tijd vertrekken met haar kind
door

Deze moeder gaat áltijd op tijd de deur uit (en vertelt hoe dat jou ook lukt)

Je wekker op tijd zetten en dan precies op het gewenste tijdstip weggaan: voor veel ouders is dat verleden tijd sinds ze kinderen hebben. Er is altijd wel een knoei-incident of een kind dat tegendraads doet. Maar op tijd weggaan is niet onmogelijk: een Amerikaanse moeder vertelt hoe zij het wél voor elkaar krijgt.

Advertentie

Een van de dingen die een stuk lastiger is als je kinderen hebt? Op tijd de deur uit gaan. Je kunt nou eenmaal niet langer ‘gewoon’ je schoenen aantrekken, jas uitdoen, sleutels pakken en wegwezen. Nope, er gaat nu een hele planning aan vooraf en dan gebeurt er altijd wel weer iets (een kind dat zijn jas niet wilt aantrekken, een speen die je bent vergeten) waardoor je tóch te laat komt.

Tip: Zelf het overzicht even helemaal kwijt? Een familieplanner kan je een handje helpen bij het aanbrengen van meer structuur.

Op tijd de deur uit met kinderen: zo doe je dat

Csilla, moeder van twee kinderen, lukt het wél om altijd op tijd te vertrekken. Daar zit wel een kleine strategie achter, maar gelukkig is ze niet te beroerd om die met andere ouders te delen. In een kort filmpje op platform TikTok deelt ze haar zes tips waardoor het haar altijd lukt om op tijd de deur uit te gaan. Zo komt ze niet meer te laat én het bespaart een hoop stress.

1. Bouw meer tijd in dan je nodig denkt te hebben

Heb je anderhalf uur nodig om te vertrekken? Reken daar 15 tot 30 minuten bij. Zo bouw je tijd in voor onvoorziene omstandigheden. En als er dan inderdaad iets mis gaat, is dat niet zo erg want die tijd heb je nog.

Advertentie

2. Zet een playlist op

Muziek opzetten als je weg wil gaan: het klinkt onlogisch, maar het is een gouden tip van Csilla. Ze heeft een korte playlist samengesteld die ze altijd opzet als ze de deur uit wil gaan met haar kinderen. Als de kinderen de nummers horen, weten ze dat het de bedoeling is om weg te gaan en dat ze bij het laatste nummer buiten moeten staan. Bonus

3. Wees voorbereid

Cliché, maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk. De avond van tevoren, als de kinderen liggen te slapen, bereidt Csilla zo veel mogelijk voor. Ze legt de kleren alvast klaar, zet de schoenen bij de deur en maakt de lunchboxen.

4. Introduceer een checklist

Een checklist helpt kinderen om overzicht te krijgen van wat er allemaal gebeuren. Schrijf de taakjes op of gebruik foto’s als je kind nog wat jonger is. Moedig hem aan om ’s ochtends de checklist te bekijken en af te vinken zodra hij het taakje heeft vervuld.

5. Communiceer duidelijk

Maak je kind duidelijk wat je van hem verwacht en wees daar consequent in. Soms voel je je een beetje als een politieagent, maar dat is niet erg: je bent er gewoon één die consequent het verkeer regelt en alles in goede banen leidt.

Advertentie

6. Stel je kinderen gerust

Als je deze nieuwe ochtendroutine toepast, zal dat eerst met vallen en opstaan gaan. Een nieuwe routine kan overweldigend voor je kind zijn en juist daarom is het belangrijk om hem gerust te stellen. Als je merkt dat het wat veel voor hem wordt, doe het dan langzamer aan, geef hem een knuffel en zeg hoe goed hij het doet. Door de eerste tip heb je daar ook tijd voor.

@csilla.loveReply to @xoxmkxoxo Getting out of the house with kids… ##parentingtips ##learnwithme ##parents ##parenting♬ STAY – The Kid LAROI & Justin Bieber


Lees ook: Wat kun je het beste doen als je kind verlatingsangst heeft?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Sun – Beeld: Getty Images

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu