Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Gelukkig gezin zit bij elkaar

Onderzoekers: dít is het eenvoudige geheim van een gelukkig gezin

Het wordt vaak gezegd: trek erop uit, ga op vakantie, maak een leuke familietrip. Maar zou je als gezin continu eropuit moeten om echt gelukkig te zijn? Lang niet altijd haalbaar. Daarom is er goed nieuws voor iedereen die niet om de haverklap weg kan. Vrije tijd die je thuis besteedt zou namelijk nog belangrijker zijn voor de band met je kind.

Advertentie

Nieuwe plekken ontdekken en ervaringen opdoen is uitstekend voor de band met je kinderen, dat staat buiten kijf. Maar onderzoekers van de universiteit van Baylor ontdekten dat mensen die thuis spelletjes of gezamenlijke activiteiten deden, gelukkiger waren dan gezinnen die er altijd op uit trokken. Voor de studie werden 15.000 ouders ondervraagd.

Minder focus

‘Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ons brein wanneer we nieuwe plekken bezoeken of avontuurlijke dingen doen, vooral bezig is met het verwerken van nieuwe informatie – zoals een activiteit of plek – waardoor we ons minder kunnen focussen op de relatie met de gezinsleden,’ vertelt Karen Melton, assistent-professor van kind- en gezinsrelaties.

Behoefte naar veiligheid

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen zich meer betrokken voelen als ze dingen doen die bekend en goed afgebakend zijn. Dingen die je thuis in de woonkamer kan doen, voldoen aan die behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid. Daardoor is de betrokkenheid ook groter.

Voor iedereen anders

Er is geen strakke invulling voor die precieze activiteiten. ‘Voor sommige families is dat samen eten en spelletjes spelen, voor anderen kan dat een hobby zijn, of samen televisie kijken,’ legt Melton uit. ‘Wat vooral belangrijk is, is dat we sociaal zijn en een sterke band creëren.’ Daarnaast is alleen maar thuis blijven ook weer niet de bedoeling, vind er de juiste balans in.

Advertentie

Telefoon opzij

Het advies is wel om tijdens deze quality time andere zaken te laten rusten. ‘Leg die telefoon opzij en laat social media en e-mails voor wat ze zijn. Ook al zijn kinderen waarschijnlijk niet erg gesteld op deze regels, die grenzen zijn nodig om het meeste uit jullie gezamenlijke vrije tijd te halen.’

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: HLN – Beeld: Shutterstock

Boeken over het ouderschap:

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier