Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Samengesteld gezin

Een samengesteld gezin: ‘We verbazen ons erover hoe natuurlijk iedereen zijn plek heeft gevonden’

Nienke (39, journalist) en Thomas (35, chef-kok) wonen in Haarlem. Nienke heeft Loulou (12) en Lewis (10) uit een eerdere relatie en Thomas was al vader van Vela (9). Samen kregen ze Nelis (1), de baby die van het nieuwe gezin een eenheid maakte.

Advertentie

Lees ook: Een samengesteld gezin vormen, hoe doe je dat?

Nienke: ‘Thomas en ik waren nog niet zo lang samen toen ik zwanger bleek te zijn. Ik weet nog dat we bij de verloskundige zaten en zij zei: “Let maar op: deze baby is de lijm die jullie gezin met elkaar verbindt. En dat is ook echt waar. Met de komst van Nelis zijn wij met z’n zessen een gezin geworden.

Vlak voordat Nelis werd geboren, zijn we gaan samenwonen in het huis waar ik al met Loulou en Lewis woonde. Loulou en Lewis zijn samen een slaapkamer gaan delen en als Vela bij ons is, slaapt zij daar ook.

Niet in een babybubbel

Ineens woonden we dus met z’n allen in een huis én was er een baby bij. Er speelde zo veel, dus even met mijn baby in een bubbel verdwijnen lukte niet. De kinderen kregen een halfbroertje, Thomas woonde pas net in dit huis…

Lees ook: Stiefmoeder of -vader zijn, hoe ga je daarmee om?

Ik was erg met de gevoelens van de kinderen bezig: hoe is dit voor hen? Nelis is drie dagen voor Loulou’s verjaardag geboren dus drie dagen na de bevalling stond ik opgewekt haar verjaardag te regelen. Ik wilde graag laten zien dat ik er ook na zijn geboorte voor iedereen zou zijn.

Niks ‘stief’, gewoon zusje

Ook voor Thomas was die periode spannend. Hij moest zijn plek vinden en wilde ook dat Vela onderdeel was van het gezin. In het begin cijferden we onszelf dan ook een beetje weg omdat we het vooral goed wilden doen voor de kinderen.

Nu verbazen we ons erover hoe natuurlijk iedereen zijn plek heeft gevonden en hoe goed het is gegaan. We hebben het hier in huis bijvoorbeeld nooit over stiefbroertjes of -zusjes. Lewis antwoordde laatst in een vriendenboekje op de vraag: ‘Wie zijn je broers en zusjes?’ dat Vela ook zijn zusje is. Ze zijn dol op elkaar.

Ook de kinderen hebben veel lol met Thomas. Lewis zegt weleens tegen Thomas: “Je lijkt wel 16.” Hij is lollig, spreekt hun taal, vindt hun muziek tof. Thomas helpt Lewis ook weleens met gamen, ja daarin vinden ze elkaar. Als Thomas ’s avonds aan het werk is, vinden ze het jammer dat hij er niet is. Dat vind ik mooi om te zien.

Man met kind

Voor ik Thomas ontmoette, ben ik twee jaar alleen met Loulou en Lewis geweest. Mijn moeder zei dan weleens: “Je moet een leuke man vinden die ook een gezin heeft.” Ik zei dan: “Nee, dat lijkt me verschrikkelijk.” Dan moet je maar net iemand tegenkomen die er hetzelfde instaat qua opvoeden als jij. Hoe dan?

Lees ook: De beste datingapps voor alleenstaande ouders

Maar dat heb ik dus wel gevonden bij Thomas. Ik heb nog nooit bij hem gedacht: echt, doe jij dat nou? Nee, we staan precies hetzelfde in de opvoeding. Dat had ik nooit kunnen bedenken.

Verdieping erbij bouwen

Een knusse, gezellige en drukke boel is mijn gezin nu en er gebeurt een hoop. De keerzijde is dat ik het moeilijk vind om mijn aandacht te verdelen. Dan komt Loulou thuis en wil ik naar haar verhaal luisteren, maar hangt er ook een baby aan mijn been.

Nelis is altijd bij ons, Loulou en Lewis vijf dagen per week en Vela ieder weekend. Maar we zijn bezig om een extra verdieping op ons huis te bouwen, zodat iedereen straks zijn eigen kamer heeft. Dat gun ik ons allemaal: ruimte voor jezelf.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interviews: Femke Zijlema en Sabine Kok, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.