Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Femke en haar gezin gingen glampen in de Achterhoek: 'Een toegankelijk avontuur'

Op vakantie gaan met kleine kinderen is altijd een uitdaging. Femke Dam ging met haar gezin luxe kamperen in de Achterhoek. Doel: slapen in een ruime tent met warme bedden, kampvuur maken en vooral: ontspannen. Was het wat?

Advertentie

Femke (39) en Dennis (41) reizen de halve wereld over met hun zoons Tijmen (5) en Jonas (3), maar kozen deze keer voor vakantie in eigen land.

Dicht-bij-natuurgeluk

Het is vrijdagmiddag als we door het mooie Achterhoekse landschap slingeren. We zijn bijna in Lochem, klaar voor een weekend Scandinavisch glampen. Waar we normaal voor actieve vakanties gaan, willen we dit weekend juist zo min mogelijk. Even tot rust komen is het plan. Al hoeft helemaal stilzitten nou ook weer niet. Daarom trekt het idee van Oetdoor ons wel, de Achterhoekse accommodatie voor Scandinavisch kamperen. Zelf je hout voor het kampvuur hakken, en meer van dat soort dicht-bij-de-natuurgeluk. En dat alles dan met genoeg comfort. We slapen namelijk in een lekker bed in een ingerichte ‘bell tent’, een ruime ronde canvas tent met een paal in het midden.

Koukleum als ik ben, maak ik me wel wat zorgen of we het niet ontzettend koud gaan krijgen, maar de extra wollen dekens en zelfs kruiken stellen me gerust. Onze jongens zijn door het dolle heen, slapen in een tent, een kampvuur voor de deur, het weekend is begonnen!  

Ook op vakantie in eigen land? Wij verzamelden de leukste vakantieadressen met een baby of peuter

Advertentie

Alles aanwezig

Terwijl zij het terrein verkennen, komen wij tot de conclusie dat we geen doorgewinterde kampeerders  zijn. Dennis ziet dat onze overburen, die ook net aankomen, een complete campingkit hebben met dingen als olijfolie, peper, zout en een aansteker voor het kampvuur. We need to step up our game!

Gelukkig niet dit weekend, zo blijkt niet veel later. In de stuga – een gemeenschappelijk huisje – blijkt alles aanwezig. Als je geen zin hebt om op het kampvuur te koken, kun je dat daar doen. Aan alles is gedacht: potten, pannen en dus ook peper, zout en andere kruiden. Er zijn ook twee grote koelkasten waar je je eten in kwijt kunt.

Lees verder onder de afbeelding >

Kop thee en een kruik

De eerste avond begint het ineens flink te regenen, maar gelukkig moeten Tijmen en Jonas toch net naar bed. Het getik van regen op het tentdoek geeft een ultiem knus gevoel. Kop thee en een kruik erbij… Ik kom er zowaar aan toe om een boek te lezen.

Advertentie

Na heerlijk te hebben geslapen is het weer vroeg opstaan, maar dat zijn we wel gewend met onze mannen. In ons kampeerkloffie zien we de camping ontwaken, inclusief ochtendzon en fluitende vogels. Aan de picknicktafel voor de tent genieten we van een goed gevulde ontbijtmand vol lokale producten. 

Boomhut met glijbaan

De zon schijnt dus we gaan op pad. Op een paar minuten rijden van Oetdoor zit Erve Brooks, een avonturenboerderij midden in de velden. We lopen het Avonturenpad, dat voor alle leeftijden leuk is. Je kunt namelijk kiezen of je hindernissen neemt of eromheen loopt. Zelfs met de kinderwagen is dit pad dus te doen. Tijmen wil alle hindernissen doen en belandt daardoor bijna in de sloot. Ook Jonas doet dapper mee en klautert over bruggen en balken.

We steken nog een veld door richting de museumboerderij waar allerlei nostalgische landbouwwerktuigen te zien zijn. De jongens hebben er niet veel aandacht voor want die hebben een boomhut met glijbaan gespot. Daar moet natuurlijk eerst een keertje of twintig worden afgegleden voordat we aanschuiven voor de lunch in de tuin aan de andere kant.

Terwijl de jongens zich daar uitleven op het springkussen bestellen wij pannenkoeken. Die mogen Tijmen en Jonas ook nog eens zelf versieren met spekjes, stroop en m&m’s. Meer feest dan dit wordt het niet. Daarna spelen de jongens nog in de binnenspeeltuin. Er is hier zo veel te doen dat we makkelijk het hele weekend zouden kunnen vullen, maar in de loop van de middag gaan we terug naar de camping.  

Lees verder onder de afbeelding >

Toegankelijk avontuur

Aan het eind van de middag schuiven we aan bij Manon, eigenaar van Oetdoor, die op het kampvuur verse wafels aan het bakken is. Ze organiseerde eerder reizen naar Scandinavië, maar door corona kwam dat stil te liggen. Ze had een schuur vol materiaal en besloot haar Scandinavische concept in Nederland te testen met vrienden. Daarna was Oetdoor een feit.

Het is een toegankelijk avontuur; slapen in een tent en koken op een kampvuur maar niet helemaal de wildernis in hoeven. Dat maakt deze plek ook zo fijn met kinderen. Lekker buiten zijn, rondsjouwen op de camping en heerlijk spelen. Meer heb je echt niet nodig.

Marshmallows

Terwijl ik in de stuga een simpel campingmaal kook, spelen onze jongens met de meisjes die in de tent naast ons verblijven. Er is een grote zandberg waar ze op klimmen en weer afglijden. Na het eten roosteren we samen marshmallows bij het kampvuur. Tijmen vindt het prachtig. En wij ook. Om ons heen zien we overal kampvuurtjes en lampjes. 

Onthaasten en relaxen

De volgende dag keuvelen we nog wat op de camping. De jongens hebben een bolderkar ontdekt en Tijmen rijdt Jonas en een buurjongetje rond. Heerlijk dit gevoel. Ons doel dit weekend was onthaasten en relaxen en dat is zeker weten gelukt.  

Manon vertelt dat er ook een Wintercamp is – ieder weer is kampeerweer volgens haar, dus Oetdoor blijft ook in de wintermaanden open. Onze kinderen zouden dat fantastisch vinden. Ik iets minder, want je moet dat oh zo lekkere, warme bed natuurlijk een keer verlaten. Oké, ik doe wel drie truien over elkaar aan. Deze plek is simpelweg veel te leuk om je druk te gaan maken over kou. 

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Femke Dam. Fotografie: Femke Dam.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu