Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Goed nieuws: nieuwe kabinet is van plan om kinderopvang gedeeltelijk gratis te maken

We hebben er even op moeten wachten, maar het lijkt erop dat kabinet-Rutte IV bijna rond is. En goed nieuws voor veel ouders: het ziet er naar uit dat dit nieuwe kabinet heeft besloten te luisteren naar de roep om gratis kinderopvang, zo hebben bronnen bevestigd aan de NOS.

Advertentie

Dat het nieuwe kabinet kinderopvang voor een deel gratis wil maken, komt niet helemaal uit de lucht vallen. In veel partijprogramma’s stond het tijdens de verkiezingen al op de agenda. In veel huishoudens zal er enthousiast worden gereageerd op het plan van de nieuwe ministersploeg. Nederlandse ouders geven al langer aan dat ze een ander kinderopvangsysteem willen om werk en zorg gelijker te kunnen verdelen én financiële stress weg te nemen. Dat is kort samengevat de conclusie van het Ouders van Nu-onderzoek naar kinderopvang, in samenwerking met WOMEN Inc.

Meer weten? Onderzoek: 1 op 7 moeders wil meer werken als er gratis kinderopvang zou zijn

Personeelstekort in kinderopvang

Dat de kinderopvang deels gratis zal worden moet natuurlijk nog worden bevestigd en ook de details zijn nog niet duidelijk. NPOradio1 zocht contact met Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenvereniging kinderopvang. Hij vertelt in de uitzending: ‘Het is nog even afwachten of het gratis kinderopvang alleen gaat voor de leeftijd van 0 tot 4 jaar of ook voor buitenschoolse opvang. Maar de plannen liggen op tafel en dat is goed.’

Over het grote personeelstekort in de kinderopvang maakt Jellesma zich wel zorgen. ‘Het personeelstekort is in de kinderopvang groter dan in het onderwijs. Er zijn twee oplossingen: het vak aantrekkelijker maken en dus de lonen verhogen of het personeel dat nu (vaak parttime) in de kinderopvang werkzaam is, verleiden om meer uren te gaan werken.’ Hij adviseert het kabinet dan ook om goed te kijken naar wat ouders nodig hebben en daar ook de prijs voor te betalen.

Advertentie

Gratis kinderopvang als basisvoorziening

In Scandinavische landen werken ze al langer met een systeem waarin kinderopvang grotendeels door de overheid wordt vergoed. In Zweden halveerde het aantal vrouwelijke parttimers en nam het aantal fulltimers toe na de invoering van een uitgebreid kinderopvangplan. Hoe het in Nederland zal uitpakken is natuurlijk afwachten, maar goed nieuws is het zeker.

Bron: NPOradio1Beeld: GettyImages