Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby heeft koude handjes

Heeft je baby last van koude, paarse handjes? Dit is de oorzaak

De handen van een baby kunnen koud en paars van kleur zijn. Maar hoe komt dat? De Amerikaanse kinderarts Daniel Ganjian legt het uit.

Advertentie

Pasgeboren baby’s hebben een bloedvatenstelsel die nog niet volledig volgroeid is. Hierdoor is de bloeddoorstroming niet helemaal op orde. Het bloed gaat eerst naar de organen van de baby en dan naar de rest van het lichaam. Een baby kan hierdoor koude handjes hebben.

Blauwe of paarse handjes baby

De handjes van baby’s kunnen door kou zelfs een beetje paars of blauw uitslaan. Daar kun je van schrikken, maar volgens kinderarts Daniel Ganjian kan dit geen kwaad. ‘Zolang een kind op andere plaatsen niet blauw of koud is, zijn koude handen normaal en volkomen onschadelijk.’

Lees meer: Koude voetjes bij een baby

Tip bij koude handen baby

Ook kraamverzorgster Charlotte stelt ouders gerust: ‘Er zijn veel baby’s die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.’ Heeft jouw kind veel last van koude handen en je denkt dat hij er last van heeft dan kun je volgens de kraamverzorgster krabwantjes aantrekken.

Advertentie

Ook interessant: Je baby aankleden: hoe doe je dat?

Controleren

Wil je weten of je kind het niet koud heeft, kun je in zijn nekje voelen. Als het nekje koud is, kun je je baby toedekken. Voelt de nek warm of klam aan? Dan heeft je baby het te warm. zeker te weten dat je baby geen koud heeft kun je het best eens voelen in de nek. De normale lichaamstemperatuur is tussen 36.5 en 37.5 graden.

Lees ook: Babyverzorgingsproducten: do’s en dont’s

Beeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier