Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Híer moet je op letten als je kind gaat zwemmen in een meer of plas

Woon je niet in de buurt van de kust? Dan biedt een meer of recreatieplas met strand uitkomst. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg plekken waar je kind terecht kan voor een verfrissende duik. Maar hoe weet je nu of een recreatieplas veilig is?

Advertentie

Let op blauwalgen

Nederland telt 230 officieel aangewezen buitenzwemplaatsen die tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) worden gecontroleerd op onder meer blauwalg.

Blauwalgen zijn kleine, giftige organismen die zich in zoetwater bevinden en waardoor je ziek kunt worden. Dat is met name gevaarlijk voor kinderen, omdat zij kwetsbaarder zijn en tijdens het zwemmen nog weleens een slok water binnenkrijgen.

Zo’n twaalf uur na de ‘besmetting’ zijn de verschijnselen van blauwalg merkbaar. De symptomen zijn hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. De verschijnselen kunnen sneller optreden wanneer iemand een grotere hoeveelheid besmet water binnenkrijgt. In die gevallen wordt aangeraden een arts te raadplegen of naar het ziekenhuis te gaan.

Blauwalg is te herkennen als een kolonie groene bolletjes, vlokjes of strootjes die in het water zweven. Het water krijgt er een lichte visgeur door. Wanneer de blauwalg meer ontwikkeld is, verandert dit in een verfachtige laag die op een groene soep lijkt en wordt de vislucht sterker. Blauwalg in een vergevorderd stadium laat wit of blauw schuim zien en ruikt naar rottende planten.

Advertentie

Als je er dus zeker van wilt zijn dat een recreatieplas of meer geen blauwalg bevat, is het verstandig om alleen op de officiële buitenzwemplekken te gaan zwemmen.

Tip: Mocht je twijfelen of een meertje een officiële buitenzwemplek is, dan kun je altijd de zwemwatertelefoon bellen.

Botulisme

Botulisme komt een stuk minder voor dan blauwalg, maar is evengoed gevaarlijk. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie clostridium botulinum die kan worden opgelopen door besmet voedsel, maar ook dode vissen en watervogels kunnen botulisme doen verspreiden. Als het water 20 graden of warmer is, wordt de bacterie actief. De bacterie produceert botuline, een zenuwgif dat verlammend werkt voor watervogels en vissen en sterfte veroorzaakt, waardoor de bacterie verder in het water verspreid wordt.

Mensen kunnen door besmetting met botulisme slechter gaan zien, lastiger slikken en moeilijker praten. Veel vormen zijn echter niet schadelijk voor mensen. Het wordt uiteraard aangeraden om niet in water waar dode watervogels en vissen drijven te zwemmen of spelen.

Advertentie

Ga niet naar verboden zwemplaatsen

Buiten zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Op plekken als de vaarweg van rivieren, kanalen in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen mag je niet zwemmen. Doe je dat wel? Dan riskeer je een boete van 140 euro. In de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in de routes van veerponten, rond havens en in snelvaargebieden is het ook verboden. Op deze plekken mag je niet zwemmen omdat het levensgevaarlijk kan zijn door de stroming. In het verlengde daarvan is het ook verboden om van bruggen te springen. Je weet tenslotte nooit wat er in het water drijft en waar je op springt.

Tip: dit zijn de leukste zwembaden van Nederland.

Tips van de Reddingsbrigade

Bezoekers van officiële buitenzwemplaatsen worden in de gaten gehouden door mensen van de Reddingsbrigade. Zij zijn niet alleen op het strand te vinden, maar ook bij recreatieplassen en houden toezicht op de zwemmers. Wil je met je kind gaan zwemmen bij een recreatieplas of meer? Dit zijn tips voor een veilig dagje uit:

  1. Spreek met elkaar een herkenbaar ontmoetingspunt af, bijvoorbeeld een ijscokar of een bepaalde boom. Mocht je elkaar kwijtraken, dan kun je naar dat punt toegaan.
  2. Geef je kind een polsbandje met zijn of haar naam en jouw telefoonnummer.
  3. Is je kind nog heel klein? Houd ‘m dan op maximaal een armlengte afstand. Zorg er ook voor dat hij maximaal tot aan zijn knieën het water ingaat.
  4. Ben je je kind kwijt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de toezichthouder en de Reddingsbrigade.
  5. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak tegen de wind in.

 

Zwemwaterkwaliteit Nederland

Volgens Rijkswaterstaat is die in het algemeen uitstekend (75 procent van de zwemlocaties) of goed (17 procent). Op 5 procent van de zwemlocaties is de kwaliteit aanvaardbaar en op 3 procent is 'ie slecht.

Bron: NU.nl. Beeld: Shutterstock