Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder test matras voor baby
door

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige babymatrassen

Er zijn onveilige babymatrassen op de markt, blijkt uit een nieuwe test van de Consumentenbond. Een van de geteste matrassen is zo zacht dat een babyhoofdje er makkelijk in kan wegzakken. Bij sommige matrassen kan de rits afbreken, waardoor de baby die kan inslikken of er een gevaarlijk scherp haakje achterblijft.

Advertentie

De Consumentenbond testte de babymatrassen, allemaal van 120 bij 60 centimeter, op veiligheid. Ook keken de testers hoe goed de matrassen een kind ondersteunen en of ze genoeg lucht en vocht doorlaten. Verder onderzochten ze of je de matrashoes makkelijk kunt wassen.

Kieren langs de randen

Een van de matrassen die de Consumentenbond afraadt, is de Pretura Superior Wave. Dit matras is veel te zacht, waardoor een babyhoofdje er ver in kan wegzakken en het kind in ademnood kan komen. Ook is het matras korter dan de standaardmaat 120 bij 60 centimeter. Hierdoor ontstaan aan de randen kieren, waar de baby met een arm of been in klem kan komen te zitten. Een ander minpunt is dat de trekker van de rits van de matrashoes makkelijk afbreekt en dat een baby die zou kunnen inslikken.

Zie ook: Goede en veilig baby matras kopen: let op deze zaken

Ondersteuning en ventilatie ook niet in orde

Ook de ABZ AirFlow Pro en de Lorelli Top Exclusive scoorden slecht in de test. Bij beide matrassen breekt de trekker van de rits gemakkelijk af. Bij de Lorelli blijft dan een gevaarlijk scherp haakje achter. De ABZ AirFlow is te kort, waardoor net zulke gevaarlijke kieren ontstaan als bij het Pretura-matras. Een ander mogelijk gevaar: als de matrashoes van de ABZ wordt gewassen, krimpt deze flink. Hierdoor wordt de kier nog groter. De matrassen scoren niet alleen slecht op veiligheid volgens de Consumentenbond, de ondersteuning en ventilatie is ook niet in orde.

Advertentie

Beste uit de test

Welk matras het beste uit de test van de Consumentenbond komt? Dat is de Prolona Ronja Plus (wol). Dit matras biedt goede ondersteuning en gaat lang (meer dan twee jaar) mee. Ook is de tijk uitstekend wasbaar op 60 graden. Het enige nadeel is dat hij weinig lucht doorlaat. Desondanks vindt de Consumentenbond hem een aanrader.

Beste koop babymatras

De beste koop is volgens de Consumentenbond de Ikea Krummelur. Dit ledikantmatras slaagt voor alle veiligheidstests en is zeer goed bestand tegen intensief gebruik. De tijk is in alle opzichten heel goed wasbaar. Ook dit matras laat niet zo veel lucht door, maar gezien de prijs is hij volgens de bond zeker het kopen waard.

Lees ook: Wiegendood, hoe kan je het voorkomen?

Bron: ConsumentenbondBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier