Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Mother's Blessing
door

Geen babyshower, maar een 'mother blessing': wat is het?

De term 'babyshower' kennen we inmiddels allemaal wel, maar het kan zomaar zijn dat je nog nooit van een mother blessing hebt gehoord. De term zegt het al: het draait hier om het zegenen van de moeder. Wat houdt zo'n ritueel precies in? Wij zochten het uit.

Advertentie

Een mother blessing kent haar afkomst van de Navajo-indianen en is gebaseerd op een ceremonie die viert dat de vrouw het moederschap betreedt. In veel culturen wordt iets vergelijkbaars georganiseerd om te vieren dat je moeder wordt.

Lees ook: Babyshower organiseren: hoe doe je dat?

Babyshower vs. mother blessing

Die twee dingen zijn een pot nat, zou je zeggen. Toch is dat niet helemaal het geval. Bij een babyshower draait het vaak voornamelijk om de baby. Tijdens de zegening wordt in klein vrouwelijk gezelschap gevierd dat er een baby op komst is, maar draait het voornamelijk om de moeder. Het draait om het vieren van het moederschap, haar zwangere lichaam en de voorbereiding op de geboorte.

Geef je cadeaus op een mother blessing?

Het is niet de bedoeling dat je tijdens een mother blessing cadeaus geeft aan de zwangere vrouw in kwestie. Het vieren van de ceremonie en de herinneringen die de moeder daaraan overhoudt, zijn in principe het cadeau. Wil je wel graag iets geven, dan kun je kiezen voor een mooie zelfgeschreven brief of een betekenisvol gedicht.

Ook interessant: Gender reveal: het geslacht van je baby bekendmaken

Advertentie

Wanneer vier je een mother blessing?

De ceremonie wordt gehouden aan het einde van de zwangerschap, dus ongeveer tussen de 36 en 38 weken. Je nodigt ongeveer tien tot twintig belangrijke vrienden en familieleden van de zwangere vrouw uit.

Wat doe je tijdens een mother blessing?

Het staat je uiteraard vrij om te doen wat je denkt dat de aanstaande moeder fijn vindt. Zo kun je denken aan een aantal rituelen en symbolen die de vrouw laten ontspannen en die haar zelfvertrouwen geven voor de geboorte. Hieronder een aantal ideeën:

 1. Ontspannende activiteit
  Een yogales of meditatie zijn goede voorbeelden van ontspannende activiteiten.
 2. Iets met de handen maken
  Is de aanstaande moeder niet zo’n fan van mediteren of yoga? Dan kan met de handen werken ook ontspannend werken. Ga bijvoorbeeld schilderen of pottenbakken.
 3. Buiken versieren
  Versier de buik van de zwangere vrouw met bellypaint of maak een gipsbuik zodat ze daar voor altijd een mooie, tastbare herinnering aan heeft.
 4. Deel positieve bevallingsverhalen
  Als je moet bevallen, zijn er genoeg mensen die graag hun bevallingsverhaal met je delen. Vaak is dit een verhaal waarbij ze op het nippertje aan de dood zijn ontsnapt. Niet écht lekker als je bijna ‘aan de beurt’ bent. Deel daarom tijdens de mother blessing alleen de positieve delen uit jouw bevallingsverhaal.
 5. Henna
  Henna is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering komt vooral voor in Arabische, Afrikaanse, Turkse en Indische culturen. Tijdens een mother blessing kun je iedereen zijn of haar handen laten versieren. Zo heeft de aanstaande moeder een tijdelijke, mooie herinnering aan de ceremonie.
 6. Brief schrijven
  Laat alle aanwezigen een mooie brief schrijven voor de moeder en baby. Een herinnering voor het leven!
 7. Samen eten
  Vraag iedere gast om iets lekkers en gezonds mee te nemen om met zijn allen te eten. Zorg voor voedende maaltijd waar de baby en moeder echt van genieten.

Cadeaus en mooie tools voor een mother blessing:

Beeld: GettyImages – Bron: Dalalou

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken