
Hartfalen na zwangerschapsvergiftiging
Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, hebben een 2 tot 8 keer grotere kans op hartfalen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Chahinda Ghossein bij het Maastricht UMC+.
Het onderzoek van Ghossein toont een verband aan tussen hartfalen en pre-eclampsie (PE), oftewel zwangerschapsvergiftiging.
Hoge bloeddruk
Een zwangerschapsvergiftiging doet zich meestal voor na de twintigste week van de zwangerschap en zorgt onder meer voor een hoge bloeddruk door vaatproblemen bij de moeder. Dit gaat vaak samen met het achterblijven van de groei van het kind.
‘Blijf regelmatig meten’
Tijdens een zwangerschap wordt het hart van de moeder iets groter; na de bevalling neemt het normaal gesproken z’n oude vorm weer aan. Bij vrouwen met PE blijken de hartkamers niet evenredig te groeien en gaat het hart vaak niet terug naar de normale afmetingen. Deze vrouwen blijven na de zwangerschap dan ook vaak een iets verhoogde bloeddruk houden.
Op basis van het onderzoek is het aan te raden de bloeddruk regelmatig te blijven meten, aanbevolen leefstijlaanpassingen door te voeren en behandeling te overwegen, zegt de promovenda.
Vroege signalering
Een iets verhoogde bloeddruk na een zwangerschap, en zeker na een zwangerschapsvergiftiging, is niet direct een reden voor een huisarts om aan de alarmbel te trekken. Daar kan dit onderzoek verandering in brengen, want juist die combinatie zou kunnen wijzen op hartfalen. En een vroege signalering is belangrijk.
Gezonde vrouwen gezocht
Inmiddels is een groot vervolgonderzoek gestart met subsidie van de Nederlandse Hartstichting. Hiervoor zijn de onderzoekers nog op zoek naar gezonde vrouwen die zwanger zijn geweest en geen zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, als controlegroep. Ga naar de site voor meer informatie.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Maastricht UMC+ – Foto: 123rf
Lees ook: