Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Iets gedaan krijgen van je peuter? Stel je vraag dan slim

Onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen tot een jaar of drie, vier een keuzevraag vaak op dezelfde wijze beantwoorden. By far het grootste deel kiest dan namelijk de laatst genoemde optie. Een simpel weetje waar je nog een hoop plezier van kunt hebben.

Advertentie

Het onderzoek

Het onderzoek zag er als volgt uit. In een serie experimenten aan de Universiteit van Californië werden aan één- en tweejarigen enkele keuzevragen met twee opties voorgelegd. Vragen gingen over ijsbeer Rori of grizzlybeer Quinn. Zo luidde een vraag: ‘Woont Rori in een iglo of in een tipi?’ Later verwisselden de onderzoekers de beer en de volgorde van de opties waardoor de vraag luidde: ‘Woont Quinn in een tipi of in een iglo? De peuters mochten mondeling antwoord geven of door het wijzen naar stickers.

Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

‘Recency bias’

Van de kinderen die een gesproken antwoord gaven, koos vijfentachtig procent voor de tweede optie van de keuzevraag. Een verschijnsel dat recency bias wordt genoemd en volgens onderzoekers veroorzaakt wordt door het onvermogen van een kind om gelijktijdig meerdere opties in zijn hoofd te houden. Een tweejarige heeft kortom moeite om de eerste optie te onthouden. Bij drie- en vierjarige waren de resultaten overigens al veel minder duidelijk, wat duidt op een verandering rond die leeftijd. Gek genoeg werkt het principe bij volwassenen juist andersom. We zijn meer geneigd de eerste optie die ons wordt gegeven te kiezen, wat primacy bias wordt genoemd.

Lees ook: Is jouw kind gek op dino’s? Dan is hij waarschijnlijk hartstikke slim

Goed om te weten

Een handige hack dus voor alle ouders met een kind in de terrible twos. Als je de vraag maar goed stelt, dan krijg je precies het antwoord dat je wilt. Wil je Bumba nog kijken of lekker in je bedje liggen?’ Je kunt je voordeel doen met deze wetenschap, maar het is ook om een andere reden goed om dit te weten. Stel je een kind een vraag als: ‘Heb je je zusje eerst geslagen of zij jou?’ dan is de kans ook groot dat je kind voor de laatste optie gaat. Zelfs als dat niet de waarheid is. Goed om even rekening mee te houden dus.

Bron: Sciencenews, Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu