Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Soort licht heeft invloed op schoolprestaties kinderen

‘Soort licht heeft invloed op schoolprestaties kinderen’

We weten allemaal dat licht een grote invloed kan hebben op de sfeer. Volgens onderzoekers is dit echter niet het enige: licht zou namelijk ook een grote invloed op de schoolprestaties van kinderen hebben.

Advertentie

Wetenschappers van de Korea Advanced Institute of Science and Technology ontdekten namelijk dat de ‘kleur’ van licht veel invloed heeft op de manier van leren van kinderen.

Schaal van Kelvin

Veel klaslokalen worden verlicht door tl-buizen. Niks mis mee natuurlijk, maar een klein verschil tussen lichtbakken kan net hét verschil in prestaties maken. Tl-buizen kunnen namelijk koud en warm licht geven, gemeten op een schaal van Kelvin.

Twee groepen

Onderzoekers hebben daarom de prestaties van twee schoolklassen getest, onder verschillende soorten tl-licht. De ene klas zat in een lokaal waar de kleurtemperatuur steeds veranderde tussen drie soorten lichten: van warm tot koel. De andere klas zat in een lokaal waar fluoriserende tl-verlichting hing. Deze klas diende als een controle groep.

Rekentoets

Alle leerlingen moesten vervolgens een rekentoets doen, en wat bleek? De leerlingen werden beïnvloed door het veranderde licht. Bij het koelste licht van 6500 K deden de kinderen de rekentoets het best. De warmste kleurtemperatuur (3500 K) werkte daarentegen beter om kinderen te laten relaxen, en de middentemperatuur van 5000 K bleek heel geschikt te zijn wanneer er moest worden gelezen.

Advertentie

Grote invloed op prestaties

‘We waren verrast dat de feitelijke resultaten als de ervaringen van de kinderen – die geen kennis hebben van licht – overeen kwamen,’ vertelt onderzoeker Kyungah Choi aan The Huffington Post. ‘Het laat maar weer zien dat je met weinig moeite een groot verschil kan maken in het welzijn en de prestaties van mensen.’

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The Huffington Post – Foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu