
Onderzoek: 'Deze spelletjes bereiden je peuter voor op school'
Gaat je kind binnenkort voor het eerst naar school en is hij nogal druk en onbesuisd? Volgens onderzoekers uit Nieuw-Zeeland kun je hem zelfbeheersing bijbrengen door samen spelletjes te doen. Zo leer je hem vaardigheden waar hij straks in groep één en in zijn verdere leven nog veel plezier van gaat hebben.
Wetenschapper Dione Healey: ‘Op school moet je stil kunnen zitten, je beurt afwachten, taakjes afmaken en geven en nemen als het op klasgenootjes aankomt. Zelfbeheersing is dus heel erg belangrijk voor kinderen. Uit ander onderzoek weten we bovendien dat de mate van zelfbeheersing op driejarige leeftijd, een voorspeller is voor als je volwassen bent. Bijvoorbeeld wat betreft werkloosheid, psychische problemen en criminaliteit.’
Zelfbeheersing aanleren
Volgens de onderzoekers kun je zelfbeheersing bij kinderen trainen als ze nog klein zijn door het doen van spelletjes. Spelletjes waarbij je kind op zijn beurt moet wachten, moet nadenken over zijn volgende zet, moet focussen en moet dealen met frustratie als hij verliest (je kunt je kind dus beter niet altijd laten winnen).
Spelen werkt beter
De wetenschappers bestudeerden zestig gezinnen met een kind in de peuterleeftijd. Ze lieten de ene helft van de ouders een half uur per dag spelen met hun peuter, bijvoorbeeld puzzelen, hinkelen, met blokken bouwen en touwtje te springen. De andere helft van de ouders lieten ze de bekende methode Triple P (Positief Pedagogisch Programma) gebruiken waarbij je positief gedrag beloont en negatief gedrag negeert. Wat bleek? Spelen werkt beter. De kinderen werden door de spelletjes volgens de vaders en moeders minder hyper en minder agressief van en konden zich beter concentreren.
‘Slak!’
‘Ons onderzoek toont aan dat spelen met je kind minstens net zo goed werkt als een positieve opvoeding om het gedrag van je kind te verbeteren,’ zegt onderzoeker Healey. ‘Spelen is bovendien leuk, gratis en gemakkelijk.’ Wil je het uitproberen? Doe dan bijvoorbeeld eens het ‘dieren-snelheid- spel’ met je kind. Hierbij laat je je kind rennen of dansen met de snelheid van een bepaald dier. Dus bij ‘cheeta’ moet je kind heel snel bewegen en bij bijvoorbeeld ‘slak’ langzaam. Doe je dit spel regelmatig, dan hoef je straks alleen nog maar ‘Slak!’ te roepen als je kind hyper is om hem rustig te krijgen volgens de onderzoekers. Het is in elk geval het proberen waard.
Bron: Sciencedaily – beeld: Shutterstock