Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Waterpokken baby kind dreumes peuter ziekte besmettelijk
door

Inhaaleffect: opvallend veel kinderen besmet met waterpokken

Rode bultjes en heel veel jeuk: veel kinderen hebben momenteel last van waterpokken. Zeker vier tot vijf keer zoveel kinderen zijn besmet als in dezelfde periode vorig jaar, zegt onderzoeksinstituut Nivel op basis van huisartsgegevens.

Advertentie

Normaal gesproken zijn het voornamelijk kinderen tussen 0 en 4 jaar die te maken krijgen met waterpokken. Dit jaar ziet het onderzoeksbureau dat er twee keer zoveel kinderen van 5 tot 15 jaar te maken hebben met de ziekte, meldt het AD.

Lees ook: Waterpokken: alles wat je moet weten

Inhaaleffect na corona

De hoge cijfers zijn volgens Nivel te verklaren door het mogelijke ‘inhaaleffect’ na de coronaperiode, zoals we nu meer zien bij infectieziekten zoals bijvoorbeeld griep. Begin dit jaar werden de strenge coronaregels opgeheven, hierdoor komen mensen weer meer met elkaar in aanraking. Ziekten hebben hierdoor meer kansen om zich te verspreiden.

Lees meer: Van moedermelk in bad tot nagels kort houden: dit zijn tips van ouders bij waterpokken

Waterpokken: wat is het?

Waterpokken is een besmettelijke ziekte, die bijna ieder kind krijgt. Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Het is een onschuldige kinderziekte, die gepaard gaat met rode blaasjes en jeuk. In enkele gevallen kan waterpokken gevaarlijk zijn en tot (ernstige) complicaties leiden. Lees hier bij welke signalen het verstandig is om de huisarts te bellen. Waterpokken komt meestal voor in de winter en het begin van de lente. Dit zijn andere rodevlekjesziekten die je kind kan krijgen.

Advertentie

Alles voor waterpokken:

Bron: ADBeeld: GettyImages