Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind wordt alleen gelaten
door

Een boodschap doen of uit eten gaan terwijl je kind alleen thuis is, mag dat?

Een Nederlands stel dat op vakantie was in Spanje, is gearresteerd na een melding dat ze hun baby van zes maanden alleen in hun hotelkamer hadden achtergelaten. Wat zijn de wetten en regels hierover?

Advertentie

Het personeel van het hotel kwam erachter dat de baby alleen op de kamer was en schakelde de politie in. Al snel werd duidelijk dat de ouders naar een restaurant in het centrum van de stad waren gegaan. Ze lieten hun baby alleen in de hotelkamer. De ouders hadden een babyfoon met camera geïnstalleerd om de baby op die manier in de gaten te kunnen houden. De twee zijn gearresteerd als verdachten van een misdrijf.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuislaten?

Kind alleen laten

Een klein kind alleen laten, is natuurlijk geen goed idee. Je weet nooit wat er kan gebeuren en ondanks de babyfoon met camerabeeld heb je geen volledig zicht op de situatie. Daarnaast is de kans groot dat je niet op tijd terug bent, mocht er iets gebeuren. Toch zijn er genoeg ouders die snel een boodschap buiten de deur doen, hun kind in een hotelkamer laten of bij de buren een borrel drinken. Wat zegt de regelgeving hierover?

Wat kost een oppas? Wij geven je een aantal richtlijnen voor oppastarieven.

Wetten en regels

Er is in Nederland geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) het ‘in hulpeloze toestand’ achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelingsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten.

Advertentie

Celstraf of geldboete

Officieel is een kind pas echt volledig handelingsbekwaam als hij 18 jaar is, maar je wordt heus niet vervolgd als je je puber een paar uur of zelfs een dag alleen thuislaat. Tenzij er iets misgaat. In dat geval kan het je een celstraf van twee jaar of een geldboete van 19.000 euro opleveren. En niet te vergeten: een levenslang schuldgevoel.

Bron: TelegraafBeeld: GettyImages

Danique Beijer

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website