Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kinderartsen roepen ouders op extra alert te zijn vanwege gevaarlijke bacterie

Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven en kinderen weer vaker met elkaar in contact komen, lijken de waterpokken een inhaalslag te maken. Veel kinderen raken besmet met de ziekte. Daarbij vindt ook een opvallende stijging van het aantal streptokokkeninfecties plaats. Kinderartsen maken zich zorgen. Ze waarschuwen om extra alert te zijn bij kinderen met waterpokken.

Advertentie

Streptokokken is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Die bacterie kan levensgevaarlijk zijn voor ongeboren en pasgeboren baby’s. Momenteel zijn er naar schatting drie keer zoveel kinderen besmet met het zogenoemde GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken).

Waarschuwing

De Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde, het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben een waarschuwing uitgestuurd naar kinderartsen en huisartsen om extra alert te zijn.

De streptokokbacterie kan veel verschillende ziekten veroorzaken zoals roodvonk, keelontsteking, wondroos, krentenbaard (impetigo), acuut reuma en kraamvrouwenkoorts.

Lees ook: Roodvonk bij baby, kind of volwassenen

Verzwakt afweersysteem

Het is bekend dat de bacterie vooral toeslaat bij kinderen die net waterpokken hebben gehad. ‘Wellicht vormen de kapotte blaasjes op de huid een toegangspoort voor de bacterie, of is de afweer wat verzwakt waardoor de bacterie z’n kans grijpt’, legt kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier aan het AD uit.

Advertentie

Symptomen GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken)

Ouders hoeven niet in paniek te raken, benadrukt de kinderarts. Desondanks adviseert hij ouders – zeker na een waterpokkeninfectie – om extra alert te zijn. Hier moeten ouders extra op letten:

  • Koorts
    Komt de koorts terug? Ga naar de dokter.
  • Rode plek op huid
    Als er een rode plek op de huid verschijnt die zich uitbreidt.
  • Algemeen zieker
    Ga naar de dokter als het kind in algemene zin zieker wordt

Geef een kind met waterpokken zo nodig paracetamol als pijnstiller, geen ibuprofen of diclofenac: die kunnen de risico’s op een ernstige infectie vergroten.

Lees meer: Kinderziektes met rode vlekken: hoe herken je ze?

Is GAS-bacterie besmettelijk?

Veel mensen dragen Groep A-streptokokken bij zich in neus- of keelholte of op de huid, zonder daar ziek van te worden. De bacterie kan worden overgedragen door druppeltjes vocht die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten of door (in)direct contact met wonden van geïnfecteerde personen. Infecties zoals kraamvrouwenkoorts kunnen worden verspreid door hulpverleners (bijvoorbeeld gynaecologen en verloskundigen). Er is geen vaccin tegen GAS-infecties.

Lees meer: Kraamkoorts of kraamvrouwenkoorts

Advertentie

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken)

Bron: ADBeeld: GettyImages