Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Streptokokken bij kinderen waterpokken ziek kind
door

Kinderartsen roepen ouders op extra alert te zijn vanwege gevaarlijke bacterie

Nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven en kinderen weer vaker met elkaar in contact komen, krijgen meer kinderen dan anders te maken met een ernstige streptokokkeninfectie. Artsen waarschuwden ouders in mei al extra alert te zijn, nu aan het eind van het jaar doen ze dat opnieuw.

Advertentie

Streptokokken is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Die bacterie kan levensgevaarlijk zijn voor ongeboren en pasgeboren baby’s. Eerder dit jaar waren er naar schatting drie keer zoveel kinderen besmet met het zogenoemde GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken).

Waarschuwing

De Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde, het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben in mei een waarschuwing uitgestuurd naar kinderartsen en huisartsen om extra alert te zijn.

Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag meldt nu dat in het tweede kwartaal van dit jaar 28 kinderen met een ernstige infectie in het ziekenhuis hebben gelegen. Dat waren er in 2019 negen en in 2018 twee. De infecties kwamen vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar.

Verzwakt afweersysteem

De streptokokbacterie kan veel verschillende ziekten veroorzaken zoals roodvonk, keelontsteking, wondroos, krentenbaard (impetigo), acuut reuma en kraamvrouwenkoorts.

Advertentie

Lees ook: Roodvonk bij baby, kind of volwassenen

Het is bekend dat de bacterie vooral toeslaat bij kinderen die net waterpokken hebben gehad. ‘Wellicht vormen de kapotte blaasjes op de huid een toegangspoort voor de bacterie, of is de afweer wat verzwakt waardoor de bacterie z’n kans grijpt’, legt kinderarts infectioloog-immunoloog Michiel van der Flier aan het AD uit.

Symptomen GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken)

Ouders hoeven niet in paniek te raken, benadrukt de kinderarts. Desondanks adviseert hij ouders – zeker na een waterpokkeninfectie – om extra alert te zijn. Hier moeten ouders extra op letten:

  • Koorts
    Komt de koorts terug? Ga naar de dokter.
  • Rode plek op huid
    Als er een rode plek op de huid verschijnt die zich uitbreidt.
  • Algemeen zieker
    Ga naar de dokter als het kind in algemene zin zieker wordt

Geef een kind met waterpokken zo nodig paracetamol als pijnstiller, geen ibuprofen of diclofenac: die kunnen de risico’s op een ernstige infectie vergroten.

Lees meer: Kinderziektes met rode vlekken: hoe herken je ze?

Is GAS-bacterie besmettelijk?

Veel mensen dragen Groep A-streptokokken bij zich in neus- of keelholte of op de huid, zonder daar ziek van te worden. De bacterie kan worden overgedragen door druppeltjes vocht die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten of door (in)direct contact met wonden van geïnfecteerde personen. Infecties zoals kraamvrouwenkoorts kunnen worden verspreid door hulpverleners (bijvoorbeeld gynaecologen en verloskundigen). Er is geen vaccin tegen GAS-infecties.

Advertentie

Lees meer: Kraamkoorts of kraamvrouwenkoorts

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over GAS-bacterie (Groep-A-streptokokken)

Bron: NOS en ADBeeld: GettyImages

Ouders van Nu product – Leren luiertas cognac

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu