Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wetenschappelijk bewezen: kinderen bezorgen je letterlijk grijze haren

Vrouwen met kinderen verouderen sneller. Dat is tenminste de conclusie van een antropologisch onderzoek van Yale University uit Amerika.

Advertentie

Vier of meer zwangerschappen

Antropologen van Yale University onderzochten 100 gezonde vrouwen uit vijf verschillende dorpen in Polen, die in de postmenopauze zitten. Oftewel, de periode na de menopauze, als je eicellen op zijn, je geen menstruaties meer hebt en je eierstokken geen hormonen meer aanmaken.

Ze ontdekten dat vrouwen die meerdere keren zwanger waren geweest én borstvoeding hadden gegeven, meer biomarkers (stoffen die een indicatie kunnen zijn van een bepaalde ziekte) in hun lichaam hadden. Vooral bij vrouwen die vier of meer zwangerschappen hadden gehad, werden opvallend hogere niveau’s van biomarkers ontdekt.

Leestip: Van een goede relatie word je dikker, aldus de wetenschap

Meer zwangerschappen = meer stress

Wat hebben die biomarkers dan te maken met grijze haren? Het versneld verouderingsproces bij de onderzochte vrouwen komt vooral door de biomarkers die oxidatieve stress verhogen. Oxidatieve stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam niet of minder makkelijk in staat is om schadelijke invloeden van buitenaf te weren.

Advertentie

En die schadelijke invloeden zijn de boosdoeners, die laten het lichaam sneller verouderen. Wetenschappers hadden dit al ontdekt bij de voortplanting van dieren, maar nu pas is er bewijs dat dit dus ook (deels) opgaat voor mensen.

Lees ook: 8 bizarre dingen die aan je lijf kunnen veranderen na een zwangerschap

Bron: Yale University – Beeld: Shutterstock

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.