Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen'

Ouders moeten hun kind een dubbele achternaam kunnen geven. Dat vindt Laura Kraakman, studente communicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Advertentie

Door het geven van een dubbele achternaam schets je een eerlijker beeld van de herkomst van een kind, zo vindt Laura. Tot op heden is het in Nederland niet mogelijk om een kind een dubbele achternaam te geven. Je kunt kiezen voor de achternaam van de vader of de moeder. Volgens Laura is dit achterhaald. Daarom heeft ze een petitie met 4.000 handtekeningen overhandigd in de Tweede Kamer.

Meer keuze in België

In veel Europese landen, waaronder België, hebben ouders al de keuze om een kind een dubbele achternaam te geven. Zo hebben Belgische ouders sinds 8 mei 2014 drie verschillende opties: de achternaam van de vader, de achternaam van de moeder of een dubbele achternaam. En dan kunnen zo ook nog kiezen of ze eerst de achternaam van de vader willen en dan de moeder, of juist andersom.

Discriminerend voor vrouwen

Bij onenigheid over de achternaam krijgen kinderen in België niet meer automatisch de achternaam van de vader. Dat wordt nog voor het einde van het jaar aangepast in de wet. Het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) is namelijk naar het Grondwettelijk Hof gestapt omdat ze het discriminerend vinden voor vrouwen. Ze vinden dat een kind bij onenigheid sowieso een dubbele achternaam moet krijgen.

Regelgeving in Nederland?

In Nederland kun je kiezen om een kind de achternaam van de vader of de moeder te geven. De naam die je kiest voor het eerste kind is ook gelijk de achternaam die de volgende kinderen krijgen. Om de achternaam definitief vast te leggen, moet je samen met je partner naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Advertentie

Ga je niet naar ambtenaar van de burgerlijke stand, dan wordt de achternaam in de volgende gevallen automatisch gegeven:

Getrouwd of geregistreerd partnerschap (heterostellen)

Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Je kunt er wel voor kiezen om de achternaam van de moeder te geven, maar daarvoor moet je alsnog naar de ambtenaar van de burgerlijke stand om dit vast te leggen. Dit kun je doen voor de geboorte of tijdens de aangifte van de geboorte.

Ongetrouwde ouders (heterostellen)

Een kind krijgt automatisch de naam van de moeder. Wil je wel dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet hij het kind erkennen. Bij de erkenning wordt dan de achternaam vastgelegd. Hiervoor moet je beiden naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Ouders van hetzelfde geslacht (2 mannen)

Adopteer je met een andere man een kind, dan kun je een van de achternamen kiezen. Hierbij is wel de voorwaarde dat het je eerste kind moet zijn. Als dat niet zo is, krijgt het kind dezelfde achternaam als de andere kinderen.

Advertentie

Ouders van hetzelfde geslacht (2 vrouwen)

Als twee vrouwen, die getrouwd of geregistreerde partners zijn, een kind krijgen, dan geldt het volgende:

  • Als een van de twee vrouwen zwanger wordt door een onbekende donor (in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting), dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Maar alleen als de moeder automatsich juridische ouder wordt bij de geboorte. Het is via naamkeuze wel mogelijk om alsnog de naam van de biologische moeder te geven.
  • Als een van de twee vrouwen zwanger wordt door een bekende donor en de duomoeder erkent het kind. Het kind krijgt dan automatisch de naam van de biologische moeder. Het is via naamskeuze wel mogelijk om alsnog de naam van de duomoeder te geven.

Nieuwe relatie: hoe zit het dan?

Heb je al een kind en krijg je een kind uit een nieuwe relatie, dan krijgt hij niet dezelfde achternaam als zijn halfbroer of halfzusje. Want het gaat immers juridisch gezien niet om een kind van dezelfde ouders. Welke naam het kind wel krijgt, kun je hierboven checken.

KIJK OOK: Opvallende BN’er-babynamen op een rijtje

MEER LEZEN?

Bron: RTL Nieuws / Rijksoverheid.nl – Beeld: Shutterstock 

Inspiratie voor een geboortekaartje

Nog op zoek naar een geboortekaartje? Op geboortekaartje.nl door de makers van Poobies, vind je de leukste geboortekaartjes. Bestel een kant-en-klaar kaartje (gratis proefdruk) of ontwerp zelf je eigen kaart.

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier