Ben je net zwanger, of zijn jullie het aan het proberen? Dan is dit een goed moment om na te gaan welke zorgverzekering je hebt en hoe uitgebreid de dekking is. Independer-zorgexpert Mirjam Prins: 'Natuurlijk valt veel zorg rondom je zwangerschap binnen de basisdekking. Maar sommige zorg krijg je alleen vergoed met een aanvullend pakket. Heb je al een aanvullende verzekering? Ga dan eens na wat er allemaal binnen dat pakket valt.'
Meestal kun je maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Gelukkig zijn er een aantal zorgverzekeraars waarbij je je polis eenmalig mag wijzigen als je zwanger bent. Ben je eenmaal zwanger, dan geef je dat gewoon online door aan je verzekeraar.
De beste zorgverzekering bij zwangerschap: welke is dat?
Misschien niet het antwoord waar je op hoopte, maar helaas: er is niet één 'beste' zorgverzekering bij een zwangerschap. Iedere zwangerschap is anders, iedere zwangere is anders. Het verschilt dus per persoon welke zorgverzekering het beste bij jou past. Je kunt het beste een aantal zorgverzekeringen vergelijken, bijvoorbeeld via Independer of de Consumentenbond.
Welke kosten worden vergoed bij zwangerschap?
De basisverzekering vergoedt veel kosten rondom je zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld afspraken met je verloskundige, verloskundige hulp bij de bevalling en kraamhulp. Daarnaast worden alle noodzakelijke echo's vergoed. De termijnecho komt voor rekening van de zorgverzekeraar. De 13 wekenecho en de 20 wekenecho betaalt de overheid.
Verder krijg je aan het begin van je zwangerschap een gesprek over prenatale screening. Op basis hiervan bepaal je of je de NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test) wilt laten uitvoeren. Hiermee kun je laten checken of jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Ook het gesprek en de NIPT-test betaalt de overheid.
Independer-zorgexpert Prins: "Is er na de uitslag van de NIPT-test reden om verder onderzoek te doen, in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie bijvoorbeeld? De basisverzekering vergoedt deze testen. Wel vallen ze onder het eigen risico."
Lees ook: Overstappen van zorgverzekering: met deze tips bespaar je geld
Waarom extra verzekeren bij zwangerschap?
Goed om te weten: er zijn medische kosten rondom je zwangerschap die niet gedekt worden door de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kun je de kosten hiervoor dekken. Denk aan:
-
Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie. Minimaal 75 procent van de bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Als je daarvoor geen medische indicatie hebt gekregen, dan krijg je met een basisverzekering een eenmalige vergoeding van 230 euro. De rest betaal je zelf. Als je nu al weet dat je een ziekenhuisbevalling wilt, is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Het komt ook voor dat je een medische indicatie krijgt nadat de bevalling begonnen is. In dat geval krijg je alsnog alles vergoed, ook als je alleen een basisverzekering hebt.
-
Zwangerschapscursussen. Het is fijn om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zwangerschapscursussen helpen daarbij. Bijvoorbeeld een cursus over bevallen, een cursus borstvoeding geven of een cursus EHBO voor baby's. Een aanvullende verzekering vergoedt dit soort cursussen soms. Wel geldt er vaak een maximale vergoeding per zwangerschap of per jaar.
-
Kraampakket. In het kraampakket zitten medische producten die je nodig hebt tijdens en na de bevalling. Zoals desinfecterende gel, een kraammatras, steriele gaasjes en watten. Wil je in het ziekenhuis bevallen? Ook in dat geval moet je dit pakket in huis hebben. De kosten voor het kraampakket liggen tussen de 30 en 35 euro. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je het kraampakket vaak kosteloos opgestuurd.
Worden vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed?
Zwanger worden wil je het liefst op de natuurlijke wijze. Lukt dit niet? Dan bestaan er allerlei manieren om de kans op zwangerschap te vergroten, zoals ivf. Vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar je komt hier alleen voor in aanmerking als er een medische reden voor is. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico. Een basisverzekering vergoedt maximaal drie ivf-behandelingen.
Prins: 'Verzekeraars hanteren vaak een bovengrens qua leeftijd voor de vrouw om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Meestal betekent dit dat vrouwen tot een leeftijd van 42 jaar recht hebben op vergoeding.' Een overzicht van alle voorwaarden vind je in dit handige vergoedingsoverzicht.
Lees ook: Niet schrikken: dit kost een kind
Hoeveel kraamzorg krijg je vergoed?
Een basisverzekering vergoedt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg, te verdelen over tien dagen. Het hangt van je situatie af hoeveel uur kraamzorg je vergoed krijgt. Als je borstvoeding geeft, krijg je bijvoorbeeld 49 uur vergoed. Als je flesvoeding geeft, daalt dit aantal naar 45 uur.
Met een basisverzekering betaal je voor kraamzorg die je thuis ontvangt een eigen bijdrage. In 2025 is dit 5,40 euro per uur. Met een aanvullende verzekering krijg je deze eigen bijdrage vergoed. Verblijf je langer in het ziekenhuis of in het geboortehotel, en heb je daar ook zorg nodig? Dan betaal je hiervoor vaak een eigen bijdrage van 21,50 euro per dag voor jezelf en nog eens 21,50 euro voor je baby. Niet alle klinieken hanteren dezelfde tarieven, dus deze eigen bijdragen kunnen soms anders zijn. Het is de moeite waard om dit vooraf uit te zoeken.
Lees ook: Wat doet een kraamverzorgster (en wat niet)
Herstel na de bevalling
Een bevalling heeft veel invloed op je lichaam. Je lichaam moet daar dan ook goed van herstellen, dit kan tot wel een jaar duren. Alle veranderingen in je lichaam en omgeving vragen veel energie. Neem de tijd voor het herstel. Pak voldoende rust en zorg goed voor je lichaam door gezond te eten en langzaam weer te sporten.
Heb je na de bevalling last van bekkenklachten? Dan kun je naar een bekkenfysiotherapeut. "Deze behandelingen worden maar heel beperkt vergoed door de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten," aldus Prins.
Zorgverzekering aanpassen op zwangerschap
Elk jaar kun je vanaf half november tot het einde van het jaar wisselen van zorgverzekering. Kies je een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt je huidige verzekering automatisch opgezegd. Weet je al dat je zwanger wilt worden, of verwacht je volgend jaar een baby? Vergelijk dan welke zorgverzekering het beste past bij jouw situatie.
Mocht je nog niet zeker zijn of je een aanvullende verzekering wilt, dan is het bij sommige verzekeraars ook mogelijk om die wegens zwangerschap eenmalig af te sluiten buiten het overstapseizoen om.
Wil je weten wat voor jou de beste polis is?
Bronnen: Independer, Consumentenbond