Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verliefd jong stel met kinderwens man met traag zaag

Kinderwens of zwanger? Hier moet je op letten bij je zorgverzekering

Denk je erover om zwanger te worden, dan is dit ook een goed moment om je zorgverzekering onder de loep te nemen. Want op welke kosten kun je rekenen en wat wordt wel of niet vergoed? Independer-zorgexpert Mirjam Prins legt uit.

Advertentie

Ben je voor het eind van het jaar zwanger geworden? Of misschien hebben jullie plannen om te gaan proberen voor een kindje. Controleer in dit geval zeker even welke zorgverzekering je hebt en hoe uitgebreid de dekking is. Mirjam Prins: ‘Natuurlijk valt veel zorg rondom je zwangerschap binnen de basisdekking. Maar sommige zorg krijg je alleen vergoed met een aanvullend pakket. Heb je al een aanvullende verzekering? Ga dan eens na wat er allemaal binnen dat pakket valt. Meestal kun je maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Gelukkig zijn er een aantal zorgverzekeraars waarbij je je polis eenmalig mag wijzigen als je zwanger bent.’

Welke zorg valt onder de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt een hoop kosten rondom je zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld afspraken met je verloskundige, verloskundige hulp bij de bevalling en kraamhulp. Daarnaast worden de noodzakelijke echo’s vergoed: de algemene termijnecho en de 20 wekenecho. Ook de 13 wekenecho wordt sinds 1 september 2021 vergoed door de basisverzekering. 

Verder krijg je aan het begin van je zwangerschap een gesprek over de prenatale screening. Aan de hand van dit gesprek bepaal je of je de NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test) wilt laten uitvoeren. Voorheen moest je voor de NIPT een eigen bijdrage van 175 euro betalen (bij geen medische indicatie). Independer zorgexpert Mirjam Prins: ‘Per 1 april 2023 valt de test onder prenatale screening en vervalt de eigen bijdrage.’ Is naar aanleiding van de uitslag verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld een vlokkentest of vruchtwaterpunctie? Dit wordt ook door de basisverzekering vergoed. Je betaalt wel eigen risico.

Lees ook: Overstappen van zorgverzekering: met deze tips bespaar je geld

Niet alle zorg wordt standaard vergoed

Goed om te weten: er zijn medische kosten rondom je zwangerschap die niet gedekt worden door de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kun je de kosten hiervoor dekken.

Advertentie
  • Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie. Wil je in het ziekenhuis bevallen, maar heb je geen medische indicatie gekregen? Vanuit de basisdekking ontvang je hiervoor een vergoeding van 230 euro. De overige kosten betaal je zelf. Het kan ook gebeuren dat je een medische indicatie krijgt nadat je bevalling al begonnen is. De kosten van je bevalling worden dan gewoon vergoed.
  • Zwangerschapscursussen. Er zijn veel zwangerschapscursussen waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld een cursus over bevallen, borstvoeding geven of EHBO voor baby’s. Er is zelfs een cursus babymassage. De kosten voor deze cursussen kun je soms vergoed krijgen met een aanvullende verzekering. Meestal geldt er een maximale vergoeding per zwangerschap of per jaar.
  • Kraampakket. In het kraampakket zitten medische producten die je nodig hebt tijdens en na de bevalling. Zoals desinfecterende gel, een kraammatras, steriele gaasjes en watten. Wil je in het ziekenhuis bevallen? Ook in dat geval moet je dit pakket in huis hebben. De kosten voor het kraampakket zijn 30 euro. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je het kraampakket vaak kosteloos opgestuurd.

Worden vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed?

Zwanger worden wil je het liefst op de natuurlijke wijze. Lukt dit niet? Dan bestaan er gelukkig allerlei manieren om de kans op zwangerschap te vergroten, zoals ivf. Vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar je komt hier alleen voor in aanmerking als er een medische reden voor is. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Independer-zorgexpert Mirjam Prins: ‘Verzekeraars hanteren vaak een bovengrens qua leeftijd voor de vrouw om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Meestal betekent dit dat vrouwen tot een leeftijd van 42 jaar recht hebben op de vergoeding.’ Een overzicht van alle voorwaarden vind je in dit handige vergoedingsoverzicht

Lees ook: Niet schrikken: dit kost een kind

Wordt de kraamzorg vergoed?

Binnen de basisdekking van je zorgverzekering valt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte. Je mag dit verdelen over tien dagen. Hoeveel uur kraamzorg je precies vergoed krijgt is afhankelijk van je situatie. Bij borstvoeding krijg je 49 uur vergoed. Geef je flesvoeding? Dan geldt de vergoeding voor 45 uur.

Voor kraamzorg betaal je wel een eigen bijdrage: in 2023 is dit 4,80 euro per uur. Dit geldt voor kraamzorg die je thuis ontvangt. Verblijf je langer in het ziekenhuis of in geboortehotel? In dat geval betaal je een eigen bijdrage per dag: 19 euro voor jou en 19 euro voor je baby. Sommige klinieken of instellingen zijn aan de prijzige kant, waardoor je hier nog wat extra voor moet betalen. Zoek dit altijd van tevoren goed uit.

Advertentie

Herstel na de bevalling

Een bevalling heeft veel invloed op je lichaam. Je lichaam moet daar dan ook goed van herstellen. Volledig herstel duurt wel een half jaar of nog langer. Alle veranderingen in je lichaam en omgeving vragen veel energie. Neem de tijd voor het herstel. Pak voldoende rust en zorg goed voor je lichaam door gezond te eten en langzaam weer te sporten. 

Heb je na de bevalling last van bekkenklachten? Dan kun je naar een bekkenfysiotherapeut. ‘Deze behandelingen worden maar heel beperkt vergoed door de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten’, aldus Independer zorgexpert Mirjam Prins. 

Zorgverzekering aanpassen op zwangerschap

Ieder jaar kan je vanaf half november tot het einde van het jaar zorgverzekeringen vergelijken. Kies je een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt je huidige verzekering automatisch opgezegd. Weet je al dat je zwanger wil worden, of verwacht je volgend jaar een kindje? Vergelijk dan welke zorgverzekering het beste past bij jouw situatie.

Wil je weten wat voor jou de beste polis is?

Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu