Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Knappe ouders krijgen dochter
door

De wetenschap spreekt: knappe ouders krijgen vaker een dochter

Een huis vol dochters is niet alleen gezellig, het zegt ook iets over je looks (én die van je partner). Volgens een Londense wetenschapper hebben knappe stellen meer kans op een dochter dan minder aantrekkelijke mensen. En hij is niet de enige die dit zegt.

Advertentie

Heb je geen dochter? Don’t shoot the messenger!

Het onderzoek

Dat knappe mensen vaker dochters krijgen is een veronderstelling van Satoshi Kanazawa, psycholoog aan de London School of Economics. Hij analyseerde de gegevens van 17.000 Britten die geboren zijn in 1958. Toen de proefpersonen zeven jaar oud waren, kregen hun leraren de opdracht om de kinderen te beoordelen op aantrekkelijkheid. Jaren later, op hun 45ste, moesten alle proefpersonen het geslacht van hun kroost doorgeven. En wat bleek? De personen die het aantrekkelijkst werden gevonden, hadden in de meeste gevallen één of meer dochters.

TIP! Hier vind je het leukste meisjesspeelgoed.

Meer voordeel van uiterlijk

Kanazawa denkt dat dit te maken heeft met evolutionaire redenen. Zo is het voor mensen met een aantrekkelijk uiterlijk evolutionair gezien waarschijnlijk beter om een dochter te krijgen dan een zoon. Meisjes hebben namelijk meer voordeel van een mooi uiterlijk dan jongens.

Knapper en meer

Hij is trouwens niet de enige die dit onderwerp onderzocht. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat ouders vaak de meest voordelige genen doorgeven aan hun kinderen. Volgens andere onderzoeken zijn het vooral de moeders die hun schoonheid doorgeven aan hun dochters. Zijn ouders niet uitgesproken knap, maar bijvoorbeeld wel heel sportief aangelegd, dan zou dit volgens wetenschappers vooral worden overgedragen op zonen. Weer een ander onderzoek op dit gebied beweert dat knappe moeders niet alleen vaker dochters krijgen, maar gemiddeld ook meer kinderen dan minder aantrekkelijk dames.
Lees ook: zeurende moeders goed voor carriere dochter

Hoe serieus we deze onderzoeken moeten nemen? Het zijn wetenschappelijke studies, maar je kunt je wel afvragen hoe secuur ze zijn gedaan. En wat is knap? Maar heb je een dochter, dán is het natuurlijk waar!