Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Newborn heeft belastingvoordeel baby januari 2025 30.000 euro IACK
door

Krijg je een baby voor 2025? Dan scheelt dat je 30.000 euro

Wie in 2025 bevalt, loopt de inkomensafhankelijke combinatiekorting mis. Die verdwijnt namelijk op 1 januari 2025. Dat betekent dat je verspreid over twaalf jaar zo'n 30.000 euro belastingvoordeel misloopt. Wordt je baby een dag eerder geboren, dan ontvang je deze korting nog wel.

Advertentie

Omdat het kabinet voornemens is de kinderopvang vanaf 2025 grotendeels gratis te maken, wil het vanaf dan de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) afschaffen. Dit is een korting voor werkende ouders, die het financieel aantrekkelijk moet maken om te werken. Met het min of meer gratis maken van de kinderopvang is ook dit doel bereikt en kan de korting worden afgeschaft, is het achterliggende idee.

Lees meer: Tips voor belastingaangifte jonge ouders

IACK Regeling stopt om middernacht

De regeling stopt heel abrupt: in de nacht van 31 december 2024 en 1 januari 2025 verdwijnt de regeling. Dat betekent dat als je kind een minuut voor twaalf uur wordt geboren, je de korting dus wel ontvangt, over een periode van twaalf jaar. Komt hij of op 1 januari om 00.01 ter wereld, dan loop je in totaal zo’n 30.000 euro mis.

Tip: Kinderbijslag 2022: hier heb je recht op

Advertentie

Vrees voor babyboom

Het kabinet vreest voor een ‘babyboom.’ Tweede Kamerlid Pieter Omzigt verwacht dat mensen zullen aansturen op vroeggeboorten. ‘Laat daar nou geen misverstand over bestaan’ zegt hij volgens het AD. ‘Dat is wat er gebeurt met dit soort fiscale prikkels. Dat is toch vragen om problemen?’ Toch gaat er niks veranderen, want de coalitiepartijen willen vasthouden aan de afspraken die erover zijn gemaakt in het coalitieakkoord.

Zie ook: Kindgebonden budget: dit zijn de regels

Bron: ADBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu