Wat is kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget (kgb) is een extra bijdrage van de overheid in de kosten voor jouw kinderen tot 18 jaar. Deze toeslag wordt betaald door de dienst Toeslagen en staat los van de kinderbijslag en kinderopvangtoeslag.
Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je meestal vanzelf bericht van de Belastingdienst. Krijg je geen bericht en denk je er wel recht op te hebben? Dan kun je het zelf aanvragen bij de Belastingdienst via 'Mijn Toeslagen'.
De hoogte van het kindgebonden budget in 2025 is afhankelijk van je inkomen, gezinssamenstelling en de leeftijd van je kind(eren).
Lees meer: Hoeveel kost het hebben van een kind gemiddeld per jaar?
Wanneer krijg je kindgebonden budget?
Om in 2025 in aanmerking te komen voor deze tegemoetkoming in de kosten van je kinderen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
Je hebt één of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar.
Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Je (gezamenlijk) inkomen en vermogen is niet te hoog. Het hangt van het aantal kinderen af welke inkomensgrens voor jou geldt.
Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
Ook voor pleeg- en stiefkinderen kun je kindgebonden budget krijgen.
Lees meer over de voorwaarden en aanvullende regels op de website van de Belastingdienst.
Hoe kun je het kindgebonden budget in 2025 berekenen?
Of je recht hebt op kindgebonden budget is onder meer afhankelijk van je inkomen of, als je een partner hebt, van jullie gezamenlijke inkomen. Maar hoe hoog je inkomen maximaal mag zijn, hangt ook af van het aantal kinderen dat je hebt en hun leeftijden.
Omdat dit dus flink verschilt per gezin, kun je het beste een proefberekening maken op basis van jouw situatie, om te zien of je recht hebt op kindgebonden budget.
Hoeveel vermogen voor kindgebonden budget 2025?
Heb je een partner waarmee je een huishouden hebt? Om het gezamenlijk vermogen te bepalen, bekijkt de Belastingdienst op 1 januari 2025 wat jullie op dat moment hebben. Is jullie gezamenlijk vermogen hoger dan 179.429 euro? Dan kom je niet in aanmerking voor kindgebonden budget.
Voor alleenstaande ouders (zonder toeslagpartner) geldt dat het vermogen niet groter mag zijn dan 141.896 euro. Als je meer vermogen hebt, heb je geen recht op kindgebonden budget.
Wat is je vermogen eigenlijk?
We hebben het hierboven steeds over je vermogen, maar misschien weet je niet goed wat dit nu is en wat er onder valt. Je vermogen is de waarde van ál je bezittingen minus eventuele schulden. Wat je wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij je belastingaangifte. Spaargeld, aandelen, cryptogeld en een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Je auto of eigen woning tellen meestal niet mee.
Hou verder rekening met de volgende regels:
Het vermogen van je toeslagpartner en minderjarige kinderen telt ook mee.
Als je maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner hebt, telt zijn of haar vermogen niet mee.
Groene beleggingen moeten voor de berekening van het kindgebonden budget worden opgeteld bij je vermogen. Bij je belastingaangifte krijg je hier vrijstelling voor.
Bijzonder vermogen telt niet mee.
Je toeslagpartner kan je partner zijn, maar ook iemand anders met wie je een huishouden deelt of die op jouw adres staat ingeschreven. Wel heb je altijd maar één toeslagpartner. Twijfel je of je een toeslagpartner hebt? Hier kun je dat checken.
Wijzigingen kindgebonden budget 2025
Het kindgebonden budget stijgt in 2025 helaas niet veel ten opzichte van 2024. Dit zijn de wijzigingen die per 1 januari 2025 zijn ingegaan:
Is het gezamenlijk vermogen van jou en je partner minder dan 179.429 euro? Dan kom je in aanmerking voor het kindgebonden budget.
Ben je alleenstaand en heb je in 2025 minder dan 141.896 euro vermogen? Dan kom je in aanmerking voor het kindgebonden budget. Je krijgt als alleenstaande ouder meer kindgebonden budget dan gezinnen met twee ouders.
Is je kind ouder dan 12 jaar en 16 jaar? Dan krijg je meer kindgebonden budget. Met dit extra bedrag kun je een deel van de schoolkosten betalen.
Ouders en kinderen tellen niet meer mee als toeslagpartner. Tot en met 2024 was het zo dat als je samenwoont met je ouder of je een kind had dat boven de 18 jaar was, dat dit automatisch je toeslagpartner werd. Dit verandert per 1 januari 2025. Lees hier meer over deze wijziging over toeslagpartner.
Kinderbijslag én kindgebonden budget
Krijg je in 2025 kindgebonden budget, dan ontvang je daarnaast gewoon kinderbijslag. Daar verandert niets aan. Iedereen met een kind heeft recht op kinderbijslag, terwijl het kindgebonden budget een extra toeslag is afhankelijk is van de hoogte van je inkomen.
Meer weten? Kinderbijslag 2025: hier heb je recht op
Kindgebonden budget na scheiding
Er is altijd maar één ouder die recht heeft op kindgebonden budget. Ben je gescheiden, dan is dit automatisch de ouder die de kinderbijslag ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wil je dit veranderen, dan moet je zelf doorgeven aan de SVB wie het kindgebonden budget in 2025 moet ontvangen.
Let op: het kan soms veel uitmaken wie het kindgebonden budget krijgt. Want hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Reken met de proefberekening uit hoeveel kindgebonden budget jij of je ex kunnen krijgen.
Wanneer stopt het kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget eindigt als je kind 18 jaar is. Wordt je kind in april 18 jaar? Dan krijg je het laatste kindgebonden budget voor dit kind in april. De Belastingdienst betaalt het bedrag dan rond 20 maart uit. Als je geen kinderbijslag meer krijgt, krijg je vaak ook geen kindgebonden budget meer.
Lees meer: Kinderbijslag bij een tweede of derde kind, hier heb je recht op
Meer veranderingen in 2025
Ouders krijgen in 2025 te maken met een aantal veranderde tarieven:
Kinderbijslag bij een tweede of derde kind, hier heb je recht op
Zorgverzekering en zwangerschap: wat wordt er in 2025 vergoed?
Bronnen: Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Consumentenbond
Heb je vragen over kindgebonden budget?
Vind je het lastig om erachter te komen of je recht hebt op kindgebonden budget of hoe je dit kunt aanvragen? Of weet je niet zeker of je inkomen te hoog is? Praat met andere ouders op het forum van Ouders van Nu en lees & leer van hun ervaringen.