Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lees én onthoud: de 10 geboden van peuters als het om eten gaat

Veel peuters zijn een tikkeltje lastig zijn als het gaat om eten. En dan drukken we ons nog zachtjes uit... De ene dag lusten ze álles, de andere dag blieven ze niets dat groen is. En zijn ze vandaag nog gek op macaroni, de volgende dag wordt het met een vies gezicht aan de kant geschoven.

Advertentie

En waag het niet om je kind ineens een ander bord te geven dan normaal, want dan zijn de rapen gaar. Kortom: peuters hanteren zo hun eigen regels als het gaat om eten. Irritant? Ja, best wel. Mits je je aan deze 10 geboden houdt, want dan is er niets aan de hand. *Knipoog!*

De 10 geboden volgens peuter

  1. Gij zult mijn boterham niet als vanzelfsprekend in acht stukjes snijden, zelfs als ik hier eerder wel altijd om vroeg. Je weet maar nooit wanneer ik in ben voor iets anders, zoals een boterham in vier stukjes.
  2. Gij zult het niet wagen om een rietje in mijn pakje drinken te steken. Als je dit toch doet, dan ga ik vragen om een nieuw pakje zodat ik het ‘zelluf’ kan doen, overal knoei en uiteindelijk in huilen uitbarst.
  3. Gij zult ervoor zorgen dat alles wat groen is, niet de rest van mijn eten aanraakt. Anders laat ik je een nieuwe maaltijd klaarmaken, of gooi ik alles wat groen is op de vloer.
  4. Gij zult geen oordeel hebben over mijn rare combinaties, zelfs als ze ontzettend onsmakelijk zijn. Als ik druiven in ketchup wil dippen, dan moet je mij gewoon mijn gang laten gaan (en ik zal je geen gelijk geven als ik het uitspuug, omdat het toch vies is).
  5. Gij zult áltijd zorgen voor een snack, ongeacht het tijdstip en ongeacht waar we zijn. Als je niet de specifieke snack hebt waar ik om vraag, dan zal je het bezuren. Denk aan een meltdown in het openbaar dat gepaard gaat met gegil, gehuil en gekrijs.
  6. Gij zult niet proberen om groenten in mijn maaltijden te verstoppen. Doe je dit wel, dan zal ik je op den duur niet meer vertrouwen, en zal ik voortaan alles weigeren wat je me nog voorgeschoteld.
  7. Gij zult er niet vanuit gaan dat mijn favoriete voedsel ook mijn favoriete voedsel blijft. Als ik vandaag een hekel heb aan pizza (terwijl ik dit gister nog heb gegeten), dan moet je daar mee dealen.
  8. Gij mag er niet vanuit gaan dat wanneer ik om melk in een rode beker vraag, ik ook echt die rode beker bedoel. De kans is groot dat ik eigenlijk gewoon de groene beker wil, maar dat mijn aandacht op dat moment ergens anders is. Probeer dus mijn gedachten te lezen.
  9. Gij zult accepteren dat als ik iets geks aan mijn eten zie, bijvoorbeeld een bruine plek op een banaan, ik de hele banaan meteen niet meer hoef. Op dat moment is namelijk alles verpest en kun je het ook niet meer goed maken door het plekje weg te snijden.
  10. Gij zult begrijpen dat al het eten dat na mijn geboorte op jouw bord ligt, ook mijn eten is. Zelfs als het exact dezelfde maaltijd is als die van mij. Het werkt overigens andersom niet zo: mijn eten is ook echt van mij alleen. Oké, een hapje dan. Omdat ik je zo lief vind.

Tip: Ga samen in de keuken aan de slag, wedden dat hij zijn vingers bij zijn zelfgemaakte maal aflikt

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock